8 maanden zwanger
Vader op komst: aftellen en indalen
Het einde komt in zicht. In de 8e maand van de zwangerschap neemt de nervositeit waarschijnlijk toe. Het is daarom fijn om eind van de maand alles op orde te hebben. Deze maand begint het grote wachten.
Je baby is zo groot als een..
- zo groot als een strandbal
- zo zwaar als een volwassen cavia
- het huidje is nu ondoorzichtig
Je vrouw is nu..
- 224 tot 251 dagen zwanger
- in haar achtste maand
- in het derde trimester
Jij in maand 8 van de zwangerschap
Met maand 8 breekt de een-na-laatste maand van de zwangerschap aan. Je kent ongetwijfeld verhalen van kinderen die 8 weken te vroeg zijn geboren. De kans dat dit bij een eerste kind gebeurt, is slechts een paar procent, maar het kan wel. Dit betekent dat veel mannen deze maand wat zenuwachtig worden. Je geliefde slaapt onrustiger, waardoor jij ook onrustiger slaapt. Er staat iets groots te gebeuren, maar je weet niet wanneer.
Je merkt aan je geliefde dat ze steeds sneller moe is. Haar lichaam heeft meer rust nodig. Misschien vind je dit jammer, omdat je niet meer kan doen wat je altijd samen deed. Samen naar feestjes gaan, naar de film, samen dineren of sporten. Het kan nog wel, maar luister hierin naar je partner. Dat geldt ook voor seks. Hoewel dit verschilt per persoon, zijn er wat algemeenheden rondom seks in dat laatste trimester.
Er zijn mannen die het moeilijk vinden om seks te hebben met hun (hoog)zwangere vrouw. Bang om iets kapot te maken. Niet gevreesd, de baby is echt goed ingepakt. Het is wel een beetje zoeken naar de juiste houdingen, want die buik zit er nu eenmaal. Maar seks (en klaarkomen) kan juist goed zijn voor jullie en de baby. Het zorgt ervoor dat er bepaalde gelukshormonen worden aangemaakt. Volg hierin wel je partner, niet elke zwangere vrouw heeft er in deze fase van de zwangerschap zin in.
Zij in maand 8 van de zwangerschap
Voor je geliefde is het aftellen in maand 8 misschien nog wel meer begonnen dan voor jou. Mogelijk begint deze maand haar zwangerschapsverlof. Ze kan kiezen tussen vier of zes weken voor de uitgerekende datum. Kiest ze voor de tweede optie, dan begint halverwege deze maand dus haar verlof. Ga er niet vanuit dat zij dan allerlei klusjes in huis kan opknappen of kan doen waar jij niet aan toe komt. Je vrouw heeft deze tijd echt nodig om haar rust te nemen en nog even de dingen voor zichzelf te doen die zij nodig vindt. Gun haar dat ook!
Veel vrouwen zijn in de 8e maand wel een beetje klaar met dat zwanger zijn. De buik zit in de weg, de vermoeidheid en het slechte slapen. Vergeet niet het geklets van iedereen de hele dag erover. Want verbergen kan ze het niet meer. En dan vergeet ze zelf juist om de haverklap van alles, want zwangerschapsdementie is eerder regel dan uitzondering. Ondersteun haar en wees geduldig, dit gaat allemaal voorbij.
Vader op komst
Willem Bisseling bereidt mannen op een eerlijke en geestige manier voor op het vaderschap. Vader op komst staat boordevol handige tips, checklists en grappige verhalen.
Je baby in maand 8 van de zwangerschap
Wat ooit een hompje cellen was, heeft aan het eind van deze maand de grootte van een honingmeloen. En dat niet alleen: alle zintuigen van de baby ontwikkelen zich in razend tempo door. De ogen reageren vanaf het begin van deze maand op licht dat door de buik van je geliefde schijnt. De baby kan daardoor onderscheid maken tussen dag en nacht en houdt zijn ogen vanaf nu open als hij wakker is. Ook zijn gehoor wordt scherper. Hij hoort de stem van je partner heel duidelijk én kan nu ook jouw stem horen als je tegen de buik van je vrouw praat. Na de geboorte herkent hij jullie stemmen trouwens al gauw.
Gedurende deze maand daalt je baby langzaam in het kleine bekken. Hij draait zich daarbij om, zodat hij met het hoofd omlaag komt te liggen, klaar voor de geboorte. Dat is overigens niet noodzakelijk, dit kan ook in een later stadium. 96% van de baby’s presenteert zich aan het einde van de zwangerschap in hoofdligging, 3% in stuit.
To do bij 8 maanden zwanger
In maand 8 heb je waarschijnlijk de meeste dingen geregeld. Toch zijn er nog genoeg zaken om je mee bezig te houden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten:
Intake kraamzorg
Deze maand komt iemand van de kraamzorg langs om met jullie te praten over jullie wensen. Zij is er ook om alvast vragen te beantwoorden over de aankomende kraamtijd.
Autostoeltje klaarzetten
Is het plan dat je vrouw in het ziekenhuis bevalt en gaan jullie zelf met de auto? Zorg dan dat je een autostoeltje klaar hebt staan. Zonder stoeltje kan je je kind niet veilig vervoeren en mag je het ziekenhuis niet verlaten met je baby. Oefen alvast een aantal keer met het stoeltje vastzetten. Doe dit ook als je vrouw het liefst thuis bevalt. Je weet immers niet of je onverwachts toch naar het ziekenhuis moet.
Nadenken/inlezen pijnbestrijding
Lees je in over pijnbestrijding. Denk mee met je geliefde. Het is lastig om nu al te bepalen of ze het wel of niet wil en er zijn veel mogelijkheden. Ook voor jou is het goed te weten welke opties er zijn, omdat ook jij daar een (belangrijke) rol bij kan spelen tijdens de bevalling.
Denk na over een geboorteplan
Veel verloskundigen beginnen deze maand over een bevalplan of geboorteplan. Dit is voor veel aanstaande ouders een fijne voorbereiding op wat komen gaat. In een geboorteplan leg je onder andere vast hoe je vrouw het liefst wil bevallen en wie erbij moet zijn. Beschouw het als een leidraad. Uiteindelijk gaat bevallen bijna nooit volgens plan…
Aan de borst of aan de fles?
Overleg met je geliefde hoe jullie je kind de eerste maanden willen voeden. Gaat hij aan de moedermelk of aan de poedermelk? Hoewel borstvoeding het beste afgestemd is op de behoeften van de baby, kan flesvoeding ook voordelen hebben. Als je vrouw borstvoeding geeft, kan het handig zijn om ook poedermelk in huis te hebben voor ‘noodgevallen’.
Illustratie bij ’to do’ afkomstig van Studio Garcia.