peuterpuberteit, peuter wil niet eten

Als je jouw baby net na de geboorte in de armen sluit, kan je je bijna niet voorstellen dat hij straks enorm dwars kan gaan liggen. Maar toch krijgt bijna elke ouder vroeg of laat te maken met een koppige fase: de peuterpuberteit. De kreet ‘ik ben twee en ik zeg nee’ is algemeen bekend, maar hoe ga je ermee om? Wij geven je 5 handige tips om deze periode door te komen.

Wat is de peuterpuberteit?

In de periode dat je kindje tussen de 1 en 4 jaar oud is, krijgen ouders te maken met de peuterpuberteit van hun kleine spruit. Hij ontdekt zijn eigen ‘ik’ en gebruikt deze fase dan ook om dit duidelijk te maken. Grote kans dat hij constant met jou de strijd aangaat. Het frustreert misschien enorm, maar het is een teken dat je peuter zich flink aan het ontwikkelen is. Door zich af te zetten, ontdekt je kindje de mogelijkheden en grenzen van zijn eigen wilskracht en vermogen.

#33 Is je peuter 's nachts onrustig?

De 50 tips van Nestlé

Rond deze periode kan je kindje naast eenkennigheid ook last krijgen van nachtangsten of nachtmerries. Zet een nachtlampje aan op zijn kamer. Hiermee voelt hij zich bij het slapen gaan veiliger en meer vertrouwd.

5 handige tips

Elk kind is anders en daarom verschilt de intensiteit van de peuterpuberteit ook per dreumes. Maar misschien kunnen deze tips je wat verlichting bieden:

1. Regelmaat geeft rust

Tijdens de peuterpuberteit leert je kindje veel nieuwe dingen. Dat is ook best eng voor hem. Een duidelijke routine kan weer wat houvast geven. Hij weet dan waar hij aan toe is, waardoor hij zich veilig en op zijn gemak voelt. Zorg er dus voor dat je kleine boef op vaste tijden eet, slaapt en speelt.

Daarnaast betekent regelmaat ook consequent zijn: wees duidelijk over wat wel en niet mag en houd je daar ook aan. Je kindje heeft nu duidelijke grenzen nodig, zo help je hem ook verder in zijn ontwikkeling. Vanuit deze houvast kan hij verdergaan met het ontdekken van de wereld om zich heen.

2. Samen spelen

Samen spelen is ook een vorm van communiceren. Je leert hem belangrijke lessen, zoals geduld en delen, zonder dat daar de nadruk op ligt. Samen klusjes in huis doen kan daarnaast ook een leuke bezigheidstherapie zijn. Ga samen de was opvouwen of zijn speelgoed opruimen. En trakteer jullie zelf daarna op een lekkere knuffelsessie. Zo leert hij ook dat goed gedrag beloond wordt.

3. Positieve aanmoediging

Terwijl je kleine in deze fase de wereld ontdekt, is hij ook op zoek naar bevestiging. Geef hem de kans om zoveel mogelijk zelf te doen en motiveer hem om zich goed te gedragen. Een verbale aanmoediging of een flinke knuffel is daarbij vaak al voldoende. Zo krijgt je koppige koter meer zelfvertrouwen, weet hij dat zijn mening er ook toe doet en wordt jullie band nóg hechter.

4. Geef ‘nee’ geen kans

‘Nee’ is het favoriete woord van je peuter als hij lekker aan het puberen is, zelfs als hij eigenlijk ja bedoelt. In plaats van een ja-neevraag kan je twee opties voorstellen. Dus niet “Zullen we naar de speeltuin?”, maar “Wat wil je doen: naar de speeltuin of binnen spelen?” Dat scheelt misschien wel weer een driftbui.

5. Goed voor jezelf zorgen

De fase waarin je peuter met alles tegenstribbelt is zwaar. Je bent echt geen slechte ouder als je jezelf ook een keer een time-out gunt. Laat je kindje bijvoorbeeld een nachtje logeren bij opa en oma. Dat is voor iedereen fijn: hij geniet van alle aandacht, opa en oma vinden het leuk om op te passen en jij kan (samen met je partner) even bijtanken.