Overzicht vruchtbaarheidsbehandelingen
Wanneer je na een jaar onbeschermde seks niet zwanger bent, is er automatisch sprake van verminderde vruchtbaarheid of subfertiliteit. Jaarlijks bezoeken 50.000 mensen om die reden hun huisarts. Dat wil nog niet zeggen dat er ook iets aan de hand is, je kan ook gewoon pech gehad hebben. Wanneer er toch een probleem geconstateerd wordt zijn er gelukkig in de meeste gevallen opties om je kinderwens toch in vervulling te laten gaan.
Wanneer je besluit om te proberen zwanger te worden zul je in eerste instantie gewoon seks hebben met je partner. Na enige tijd zul je je misschien gaan afvragen wat de kans op een zwangerschap is en of er tips zijn om snel zwanger te worden?
Kans op een zwangerschap vergroten
Wanneer het wat langer duurt en je ongeduldig wordt kan je wat meer gaan plannen. Bepaal op welke dagen je vruchtbaar bent en welke dagen je dus het beste kunt vrijen om zwanger te worden. Hiermee is de kans op een zwangerschap groter dan wanneer je op willekeurige momenten seks hebt.
De bevruchting is een ingewikkeld samenspel tussen man en vrouw. Zowel de man als de vrouw kunnen de kans op een succesvolle bevruchting vergroten. Voornamelijk door gewoon gezond te leven.
Donorzaad zonder wachttijden?
Wil je donorzaad uit een spermabank gebruiken voor een vruchtbaarheids-behandeling? Wist je dat je dan ook donorzaad uit Denemarken kan bestellen? Cryos biedt gratis toegang tot 's werelds grootste spermadonor database met een breed scala aan profielen.
Verminderde vruchtbaarheid
Als jullie na een jaar niet zwanger zijn, kan je naar de huisarts gaan. Wanneer je boven de 35 bent kan je al na een half jaar je huisarts om hulp vragen. Hij onderzoekt bij de vrouw vooral een aantal punten die een eisprong in de weg kunnen staan. De man zal waarschijnlijk alleen zijn zaad moeten afstaan. Dit wordt vervolgens getest op kwaliteit en beweeglijkheid.
Je huisarts zal vervolgens beslissen of hij jullie direct doorstuurt naar een specialist. In sommige gevallen blijkt uit het onderzoek dat je wel een goede kans hebt om zwanger te worden, maar dat jullie tot nu toe gewoon pech hebben gehad.
Mogelijkheden om kans op zwangerschap te vergroten
In eerste instantie zal je huisarts je vragen of je wel op de juist manier en op de juiste dagen seks hebt. Ook kan je zelf door het vermijden van stress, aankomen of juist afvallen de kans op een zwangerschap vergroten.
Behandelingen bij verminderde vruchtbaarheid
Een specialist kan verschillende behandelingen voorstellen. Soms kan hij besluiten dat een operatie nodig is. Hieronder staan de meest voorkomende vruchtbaarheidsbehandelingen.
Hormonen voor eisprong
Er kan gebruik worden gemaakt van hormonen of ‘hormoonachtige’ medicijnen (zoals Clomid) om een eisprong op te wekken. Dit wordt veelal gedaan in combinatie met IUI en IVF/ICSI. Hierbij kunnen enkele eitjes tegelijk rijpen (IUI) of enkele tientallen (IVF/ICSI).
Kunstmatige inseminatie of IUI bij verminderde zaadkwaliteit
IUI staat voor ‘intra uteriene inseminatie’ of het binnenbrengen van zaad in de baarmoeder. Het is een vorm van kunstmatige inseminatie en kan een oplossing zijn wanneer het baarmoederslijmvlies en het zaad niet goed samenwerken. Het zaad hoeft zich dan immers geen weg te banen door dit slijmvlies, maar wordt rechtstreeks in de baarmoeder gespoten.
IUI kan ook een oplossing zijn bij verminderde zaadkwaliteit. Bij een IUI-behandeling wordt het beste zaad geselecteerd en worden alle goede zaadjes direct in de baarmoeder gebracht.
IUI kan in combinatie met een hormoonbehandeling van de vrouw ook gebruikt worden wanneer er moeilijk een eisprong op gang komt of wanneer er sprake is van verminderde vruchtbaarheid met onbekende oorzaak.
IVF of ICSI bij verminderde vruchtbaarheid vrouw en/of man
Een IVF-behandeling (in vitro fertilisatie) kan gebruikt worden wanneer er geen eisprong plaatsvindt. Door middel van hormonen rijpen er meerdere eitjes, die vervolgens door een punctie uit de eierstokken gehaald worden. Deze worden samengebracht met het mannelijk zaad en de bevruchte eicel wordt teruggeplaatst in de baarmoeder.
ICSI (intra-cytoplasmatische sperma injectie) is vrijwel dezelfde behandeling als IVF. Het enige verschil is dat bij IVF honderdduizenden zaadjes de kans krijgen om de eicellen te bevruchten. Wanneer de kwaliteit van het zaad minder is kan er gebruik worden gemaakt van ICSI. Er wordt dan één goed zaadje geselecteerd dat vervolgens in de eicel wordt geïnjecteerd.
MESA, PESA of TESE bij ontbreken zaadcellen
Wanneer er geen zaadcellen in het sperma te vinden zijn heet dit azoöspermie. Soms is dit op te lossen door het zaad direct uit de bijbal te halen door middel van een microchirurgische ingreep (MESA) of het opzuigen van zaadcellen door een holle naald (PESA).
Wanneer dit niet lukt kan er een poging gedaan worden om zaadcellen uit de zaadbal zelf te halen door middel van een TESE-behandeling.
Bovenstaande vruchtbaarheidsbehandelingen zijn duur, maar zitten vaak ook in het basispakket van je zorgverzekering. Lees meer over je zorgverzekering en vruchtbaarheidsbehandelingen.
Stem op 24Baby voor de Website van het Jaar verkiezing
Yes! 24Baby is ook in 2017 genomineerd als Website van het Jaar in de categorie Gezondheid. Breng je stem uit en maak kans op mooie prijzen.
Zaad- of eiceldonatie, draagmoederschap en adoptie
Wanneer je hoort dat je onvruchtbaar bent is dat verschrikkelijk. Je dromen over je te stichten gezin spat uiteen. Toch zijn er opties die je kunt overwegen om je kinderwens te vervullen.
Zaaddonatie
Wanneer de man onvruchtbaar is of een ernstige erfelijke ziekte heeft bestaat er de mogelijkheid om de zaadcel van een andere man te gebruiken. De zaaddonor kan een bekende zijn of een anoniem persoon uit een spermabank.
Eiceldonatie
Bij eiceldonatie wordt een IVF- of ICSI-behandeling in tweeën gedeeld. De eiceldonor staat door een punctie wat van haar eicellen af die bevrucht worden door zaad van de wensvader. Vervolgens worden één of twee hieruit ontstane embryo’s in de baarmoeder van de ontvanger geplaatst. Eicellen worden vrijwel niet anoniem gedoneerd, maar vooral door familie en vriendinnen.
Draagmoederschap
Wanneer je zelf geen geschikte baarmoeder hebt of een zwangerschap niet gezond voor jou of je kindje zou zijn, kan een draagmoeder uitkomst bieden. Hierbij is het mogelijk dat een eicel van jou middels een IVF/ICSI-behandeling in de baarmoeder van de draagmoeder wordt geplaatst. Op deze manier ben jij toch de biologische moeder van het kind.
Adoptie
Adoptie biedt een alternatieve mogelijkheid om een kinderwens te vervullen. Bij adoptie neem je een kind waar de ouders niet meer voor kunnen zorgen aan. Adoptie is wel een lange, kostbare procedure.
Omgaan met onvruchtbaarheidsproblemen
Vruchtbaarheidsbehandelingen kosten lichamelijk en geestelijk heel veel energie. Zeker als je voortdurend geconfronteerd wordt met anderen die wel kinderen krijgen. Tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen kan het daarom prettig zijn met lotgenoten of een professional te praten.
Vruchtbaarheidsbehandeling en zorgverzekering
Je basisverzekering vergoedt een (deel) van de vruchtbaarheidsbehandeling. Hiervoor heb je een schriftelijke verwijzing van een medisch specialist nodig. Voordat je met een behandeling begint, is het verstandig om de voorwaarden van jouw verzekering goed te bekijken of contact op te nemen met je zorgverzekeraar.
Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Als je komend jaar verwacht een vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan, dan is het verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel je zorgverzekering en vruchtbaarheidsbehandelingen. Je kan zorgverzekeringen onder andere vergelijken bij Independer.