Baby uitzetlijst
Wat heb je allemaal nodig?
Voor de verzorging van je baby heb je veel spullen nodig. Maar waar moet je beginnen? Wat is handig om te hebben en wat zijn echte musthaves? Met behulp van deze interactieve baby uitzetlijst weet je zeker dat je alle onmisbare babyspullen in huis hebt. Van meubels voor de babykamer tot producten voor het verschonen van luiers.
Babykleding
-
Rompertjes zijn dé basis voor je baby’s garderobe. Je baby draagt ze de eerste jaren elke dag. Ze houden je kleine lekker warm, zorgen dat de luier op zijn plek blijft en zijn handig bij het verschonen. Voor je pasgeboren baby is het raadzaam om minstens 3 rompertjes in maat 50/56 en 3 rompertjes in maat 56/62 aan te schaffen. Je weet immers niet precies hoe groot je kindje is als hij geboren wordt. Weet jij nu al dat jouw baby wat groter of kleiner is? Koop de rompertjes dan wat groter/kleiner. Bestel dit product.
-
Boven een romper trek je je baby een T-shirt of trui aan. Ook hiervan is het handig om minimaal 3 stuks in maat 50/56 en 3 stuks in maat 56/62 in huis te hebben. Houd rekening met het seizoen waarin je baby geboren wordt. In de zomer heb je een aantal T-shirts met korte mouwen nodig, in de winter juist shirts met lange mouwen en lekkere truien. Tops met drukknoopjes en/of een overslag maken het aan- en uitkleden een stuk makkelijker. Check onze favoriete webshops met babykleding. Bestel dit product.
-
Je baby heeft natuurlijk ook broekjes of leggings nodig. Voor je kleine zitten joggingbroekjes of leggings het lekkerst. Zeker de eerste weken zijn broekjes met een elastiekband bovenin het makkelijkst. Hierin kan je kindje zich goed bewegen, het zit lekker zacht en het is handig bij het verschonen van de luier. Kijk ook eens naar sokbroekjes of onesies. Hier zitten de sokjes al aan het broekje vast, wat de beentjes van je baby lekker warm houdt. Bestel dit product.
-
Sokjes houden de schattige, ieniemienie voetjes van je baby lekker warm. De schoenmaat (sokmaat) van een pasgeboren baby is maat 10-12. Het is handig om alvast sokjes in maat 13-15 in huis te hebben, mochten zijn voeten snel groeien. Staat er geen maat op de babysokjes? Kijk dan naar het aantal maanden dat op de sokken vermeld staat. Bestel dit product.
-
Omdat je baby zijn eigen temperatuur in het begin nog niet goed kan reguleren, is een warme jas of warm vest handig. Zeker wanneer je naar buiten gaat, bijvoorbeeld als je na de bevalling van het ziekenhuis naar huis gaat. Is het hartje zomer en snikheet buiten? Dan is een zomerjasje voldoende. Bestel dit product.
-
Je baby kan zijn eigen temperatuur nog niet goed reguleren. Je baby verliest een groot deel van zijn warmte via zijn hoofd. Een babymutsje kan je baby helpen om op temperatuur te blijven. Katoen is lekker zacht en ademt goed door. Bestel dit product.
-
Geloof het of niet, maar voor je het weet heeft je baby zijn gehele eigen garderobe die misschien nog wel groter is dan jouw kledingcollectie. Een kledingkast voor je baby is dan geen gek idee. Zo heb je alle babykleertjes bij elkaar en kan je alles altijd gemakkelijk vinden. Bestel dit product.
Luiers verschonen
-
Luiers zijn onmisbaar als je een baby hebt. Het duurt namelijk nog wel even voordat je kleine zindelijk is. Er zijn verschillende merken, die flink kunnen verschillen in prijs. Zorg er in ieder geval voor dat je 2 pakken newborn wegwerpluiers in huis hebt. Je kan natuurlijk ook kiezen voor wasbare luiers. In dat geval heb je 24 wasbare luiers, 1 pak inlegluiers en 4 overbroekjes nodig. Bestel dit product.
-
Billendoekjes zijn vochtige doekjes die je gebruikt bij het verschonen van de luier. Doordat ze vochtig en zacht zijn, zijn ze prettig voor het huidje van je baby. Bestel dit product.
-
In de ontlasting van je baby zitten stoffen die zijn billetjes flink kunnen irriteren. Dit kan zorgen voor luieruitslag. Luierzalf beschermt het huidje van je baby en heeft een herstellende werking. Bestel dit product.
-
Een aankleedkussen gebruik je om je baby op neer te leggen tijdens het aan- en uitkleden. Daarnaast is het erg handig om je baby op te verschonen. Het kussen ligt lekker zacht en door de vorm van het kussen kan je baby minder makkelijk van de commode afrollen. Bestel dit product.
-
Een aankleedkussenhoes zorgt er niet alleen voor dat je baby nog zachter ligt, het beschermt ook het aankleedkussen tegen ‘rond spetterend’ vuil. En geloof ons: dat gaat vroeg of laat een keer gebeuren... De hoes kan je gemakkelijk van het aankleedkussen afhalen en hup, de was in! Bestel dit product.
-
Een commode is een (lade)kast met een tafelblad om je baby op te verschonen of aan te kleden. In de kast kan je alle verzorgingsproducten kwijt die je dagelijks nodig hebt. Tip: vul een mandje met producten die je snel bij de hand wil hebben. Denk aan billendoekjes, schone luiers en billencrème. In plaats van een commode, kan je ook een (lade)kast gebruiken op ‘stahoogte’. Bestel dit product.
-
Een luieremmer is een prullenbak speciaal voor vieze luiers en billendoekjes. Zet de luieremmer naast de commode (of de plek waar je je baby altijd verschoont), dan kan je de vieze luier meteen weggooien. Wel zo fris! Bestel dit product.
Verzorging
-
Je pasgeboren baby heeft, naast zijn voeding, extra vitamine D en vitamine K nodig om zijn groei te ondersteunen. Extra vitamine K heeft je kindje de eerste 12 weken nodig, extra vitamine D moet je kleine slikken tot hij 4 jaar is. Bestel dit product.
-
In de eerste weken is het belangrijk om de temperatuur van je baby goed in de gaten te houden. In je kraamtijd moet je ook je eigen temperatuur regelmatig meten. Het is niet gebruikelijk om dezelfde thermometer voor jezelf en je baby te gebruiken, daarom is het handig om 2 thermometers in huis te hebben. Een digitale thermometer is snel en nauwkeurig. Wat vaseline kan het inbrengen van de thermometer wat minder onprettig maken. Een potje vaseline is dus ook wel gewenst! Bestel dit product.
-
Het huidje van je baby is erg kwetsbaar. Bescherm zijn huidje tegen uitdroging met wat babyolie, dit houdt zijn huidje soepel en zacht. Je kan het ook gebruiken als je baby last heeft van berg. Bestel dit product.
-
Het ene baby’tje wordt zo goed als kaal geboren, de ander met een volle bos haar. Een kammetje of borsteltje is dan wel zo handig. Ook krijgen veel baby’s last van berg. Bij de behandeling van berg kan je de week geworden korstig en schilfertjes voorzichtig verwijderen met een borsteltje. Lees eerst hoe je dit doet voordat je eraan begint. Bestel dit product.
-
De nageltjes van je baby groeien als kool, maar de eerste 3 maanden zijn ze nog te zacht om te knippen. Vijl zijn mini-nageltjes daarom met een kartonnen vijltje. Na 3 maanden kan je de nageltjes knippen met een nagelschaartje met afgeronde hoeken. Bestel dit product.
-
Zuigen heeft een geruststellend en kalmerend effect op baby’s. De meningen zijn erover verdeeld, maar een fopspeen kan mogelijk helpen om je baby rustig te krijgen of hem in slaap te laten vallen. Introduceer de fopspeen pas als de borstvoeding goed loopt. Dit is meestal na een maand. Bestel dit product.
-
Voor je baby is zonnebrand onmisbaar. Zijn huidje is nog erg kwetsbaar, ook voor UV-straling. Zelfs als je baby niet direct in de zon zit, is het verstandig hem in te smeren met zonnebrand. Er zijn speciale zonnebrandcrèmes met een extra hoge beschermingsfactor (50+) voor baby’s. Bestel dit product.
Doekjes
-
16 hydrofiele luiers?!, denk je misschien. Je kan het je nu nog niet voorstellen, maar straks kan je niet meer zonder ze. De term ‘luier’ is eigenlijk verwarrend, want deze doeken zijn multifunctioneel. Je kan ze gebruiken als handdoek, spuugdoek, matrasbeschermer, inbakerdoek en nog veel meer. Hydrofiele luiers zijn ontzettend dun, heerlijk zacht en drogen heel snel. Wel zo handig met de bergen was die je hebt de eerste maanden! Bestel dit product.
-
Monddoekjes kan je, net als hydrofiele luiers, gebruiken om de mond van je baby af te vegen tijdens de voeding. Monddoekjes zijn echter een stuk kleiner, zijn vierkant en worden meestal gemaakt van badstof. Bekijk het verschil tussen slabbetjes, spuugdoekjes en monddoekjes. Bestel dit product.
In bad
-
Een babybadje is een bad voor je baby. Door het badje op een standaard te zetten, hoef jij niet zo ver voorover te bukken (je rug is je dankbaar!) en gaat het wassen een stuk makkelijker. Een alternatief voor een babybadje is een Tummy tub. Dit is een soort emmer die je baby doet denken aan de veiligheid in jouw buik, en waarin je kleine heerlijk kan ontspannen. Goed wassen gaat hierin echter lastiger. Bestel dit product.
-
Het huidje van je pasgeboren baby is nog erg gevoelig en kwetsbaar. Gebruik daarom altijd speciale babyproducten. Voor je pasgeboren baby is het beter om in bad alleen een scheutje babybadolie te gebruiken. Zo blijft het huidje van je baby heerlijk zacht en soepel. Na 4 maanden kan je overstappen op milde babyzeep. Bestel dit product.
-
Een hydrofiel washandje is handig om je baby in bad mee te wassen, maar ook om je baby gewoon even op te frissen. Hydrofiele washandjes zijn lekker zacht voor het huidje van je baby. Bestel dit product.
-
Een badcape is geen absolute must, maar wel ontzettend handig én lekker voor je baby. Een badcape is een soort handdoek met een muts, die je heerlijk om je baby heen kan slaan als hij uit bad komt. Dit zorgt ervoor dat je kleine niet snel afkoelt als hij uit het water komt, en met de doek droog je hem gelijk af. Wel zo makkelijk! Zeker in koudere maanden een erg welkom babyproduct. Een alternatief voor een badcape is een grote hydrofiele luier of handdoek. Bestel dit product.
-
Met een badthermometer kan je controleren of het water in het babybadje niet te warm of te koud is. De temperatuur van het water ligt idealiter tussen de 36 en 38 graden. Zonder badthermometer kan je de temperatuur controleren met je elleboog. Als het niet te warm of koud aanvoelt, is het water op lichaamstemperatuur en geschikt voor je baby. Bestel dit product.
Voor het slapen
-
Een wiegje of ledikant is een babybedje waar je baby heerlijk in kan slapen. Een wiegje is alleen geschikt voor de eerste maanden, daarna kan je overstappen op een ledikant. Deze is groter en gaat een paar jaar mee. Je baby kan natuurlijk ook bij jullie in bed slapen met een co-sleeper. Bestel dit product.
-
Je baby brengt veel tijd in zijn bedje door. Een goed en veilig matras is daarom belangrijk. Het matras moet goed in het wiegje of ledikant passen; er mag geen ruimte tussen het matras en de randen van het bedje zitten, anders kan je kindje bekneld raken. Daarnaast mag het matras niet te zacht zijn, bij voorkeur juist wat steviger. Het wordt afgeraden om een babymatras tweedehands te kopen. Bestel dit product.
-
Een molton hoeslaken beschermt het matras van je baby tegen vocht en houdt het bedje van je baby zo hygiënisch mogelijk. Als er dan een ongelukje gebeurt, is dat niet zo erg. Gauw de was in, bedje verschonen en klaar is kees. Bestel dit product.
-
Een hoeslaken gebruik je om het bedje van je baby op te maken. Je doet het laken over het matras en de molton heen. Zo ligt je baby extra zacht en kan je het bedje gemakkelijk verschonen. Bestel dit product.
-
Je baby slaapt lekker onder een lakentje. Afhankelijk van de temperatuur kan je het lakentje combineren met 1 of 2 dekentjes. Maak het bedje van je baby altijd kort op, met de voetjes van je baby bijna tegen het voeteneinde aan. Zo voorkom je dat je baby onder het laken terecht komt tijdens het woelen. Bestel dit product.
-
Als het wat kouder is, kan je je baby toestoppen met een bovenlakentje en 1 of 2 dekentjes. Gebruik de eerste 2 jaar nog geen dekbed voor je baby. Dit wordt snel te warm en kan gevaarlijk zijn. Bestel dit product.
-
Veel baby’s slapen in een slaapzakje. In een slaapzakje kan je baby zich niet bloot woelen, omdraaien of onder de dekens kruipen. Afhankelijk van de temperatuur kan je een gewatteerde of ongewatteerde slaapzak met korte of lange mouwen aantrekken. Er zijn ook slaapzakjes met afritsbare mouwen. Zorg ervoor dat de slaapzak niet te groot is. Er zijn ook speciale inbakerslaapzakken die je baby kunnen helpen om een gezond slaap- en voedingsritme te krijgen. Bestel dit product.
-
Een pasgeboren baby kan zijn eigen temperatuur nog niet goed reguleren. Een kruik is daarom een goed hulpmiddel om je kleine op temperatuur te houden. Omdat een kruik heet kan zijn, is het erg belangrijk dat je een veilige kruik gebruikt. Een kruikzak is handig, maar hier kan je ook een hydrofiele luier of handdoek voor gebruiken. Bestel dit product.
-
Met een klein nachtlampje ligt je baby niet helemaal in het donker als hij ligt te slapen. Daarnaast is het handig tijdens de nachtvoedingen of als je tussendoor even komt spieken of je kleine slaapt. Bestel dit product.
-
Gaat je baby uit logeren of gaan jullie op vakantie? Dan is een reiswiegje of campingbedje ideaal. Je neemt het gemakkelijk mee en het neemt weinig ruimte in beslag. Bestel dit product.
Voor borstvoeding
-
Een voedingsbh maakt borstvoeding geven een stuk comfortabeler. De bh heeft een extra sluiting aan de voorkant, waardoor je borst eenvoudig en snel beschikbaar is voor je baby. Daarnaast is de pasvorm aangepast aan gevoelige borsten. Bestel dit product.
-
Tussen de borstvoedingen door kunnen je borsten weleens lekken. Zoogcompressen vangen de melk op en voorkomen hiermee natte vlekken in je kleding. Er bestaan wasbare en wegwerp zoogcompressen. Bestel dit product.
-
Als je borstvoeding geeft en niet altijd bij je baby in de buurt kan zijn om borstvoeding te geven, is kolven een goede oplossing. Een kolfapparaat is hierbij een handig hulpmiddel. Er zijn verschillende soorten borstkolven, bekijk wat voor jouw situatie de beste optie is. Bestel dit product.
-
Afgekolfde melk kan je bewaren in flesjes in de koelkast of vriezer. Het is handig om de melk te bewaren in de hoeveelheden die je voor de voeding gebruikt, zo heb je altijd kant en klare porties klaar liggen. Daarnaast is het belangrijk om de afkolfdatum op de flesjes te noteren. Bestel dit product.
-
Tijdens de borstvoeding kunnen je tepels gevoeliger worden. Tepelzalf herstelt de vochtbalans en geeft je tepels een extra beschermlaagje. Bestel dit product.
-
Als je borstvoeding geeft, kan je een voedingskussen gebruiken om je baby lekker op neer te leggen en je arm te ondersteunen. Dan hoef jij niet al het gewicht te dragen. Tijdens je zwangerschap kan je het gebruiken als extra steun tijdens het slapen. Bestel dit product.
Voor flesvoeding
-
Als borstvoeding geven niet lukt, kan je zuigelingenvoeding overwegen. Dit is melkpoeder waarbij de voedingsstoffen zijn afgestemd op de behoefte van je baby. Het is handig om minstens 1 pak in huis te hebben, voor het geval dat borstvoeding geven niet kan of niet lukt. Bestel dit product.
-
Zuigelingenvoeding geef je met de fles. Omdat je ze vaak gebruikt, heb je meerdere flesjes en spenen nodig. Het is belangrijk om flesjes en spenen te gebruiken die geschikt zijn voor pasgeboren baby’tjes. Voor de eerste weken is een inhoud van 125 ml voldoende. Bestel dit product.
-
Met een flessenwarmer kan je de fles van je baby snel, makkelijk en veilig opwarmen. Dit product is echter niet noodzakelijk. Je kan de voeding van je kleine ook gemakkelijk verwarmen in een pannetje heet water. Lees wel altijd goed hoe je babyvoeding moet opwarmen. Bestel dit product.
-
Het is belangrijk om de flessen en spenen van je baby goed schoon te houden. Als je geen afwasmachine hebt of deze niet wil gebruiken, kan je een flessenborstel gebruiken. Deze maakt de fles en speen effectief schoon. Een flessenborstel is handig, maar niet noodzakelijk: je kan ook gewoon een afwasborstel gebruiken die je alleen voor de fles gebruikt. Bestel dit product.
-
Je moet de flessen en spenen van je baby regelmatig steriliseren. Dit kan je doen door ze uit te koken, maar je kan ook een (magnetron) sterilisator gebruiken, dat gaat een stuk sneller en makkelijker. Bestel dit product.
-
In een melkpoedertoren kan je afgemeten melkpoedervoedingen bewaren. Erg handig voor als jullie een dagje op pad gaan of als je baby naar de gastouder of uit logeren gaat. Bestel dit product.
Handig voor in huis
-
Je bent een groot deel van de dag bij je baby. Maar ook als je kleine in een andere kamer aan het slapen is, wil jij hem goed in de gaten kunnen houden. Dit kan eenvoudig met een babyfoon. Bestel dit product.
-
Een box is geen echte musthave, maar wel erg handig als je af en toe even je handen vrij wilt hebben. Je pasgeboren baby kan veilig in de box liggen, en als hij wat ouder is kan hij er lekker in spelen. Bestel dit product.
-
Als je een box hebt, is een boxkleed onmisbaar. Een boxkleed zorgt ervoor dat je baby lekker zacht in de box ligt. Buiten de box kan je het kleed als speelkleed gebruiken. Bestel dit product.
-
Je pasgeboren baby kan nog niet zitten, maar hij kan als hij een paar weken oud is wel lekker liggen in een wipstoeltje. Dan heb jij even je handen vrij en kan je kleine de wereld weer vanuit een ander perspectief bekijken. Laat je kindje niet uren achter elkaar in een wipstoeltje zitten. Bestel dit product.
-
De eerste weken kan je baby er nog niet mee spelen, maar al heel snel ontdekt je baby knuffels en speelgoed. Er is veel speelgoed dat de allerkleinsten stimuleert in hun ontwikkeling, en met een knuffel kan je kleine natuurlijk heerlijk knuffelen. Bestel dit product.
Voor onderweg
-
Een baby mag je met de auto alleen in een autostoeltje (groep 0+) vervoeren. Je hebt een autostoeltje al nodig als je na een ziekenhuisbevalling naar huis rijdt. Ook als een thuisbevalling op de planning staat, is een autostoeltje handig om al in huis te hebben. Bestel dit product.
-
Een kinderwagen is onmisbaar als je straks de deur uit wil met je baby. Je baby kan lekker liggen of slapen, terwijl jij een wandeling maakt of de boodschappen doet. Een kinderwagen kopen is een grote uitgave, houd hier rekening mee. Gelukkig zijn er vaak mooie aanbiedingen. Bestel dit product.
-
Als je op pad gaat met je baby, moet je meestal veel spullen meenemen. Een luiertas is dan wel zo praktisch. Er zijn tegenwoordig veel hippe modellen, dus je loopt er nog modieus bij ook! Bestel dit product.
-
Als je onderweg je baby wil verschonen, is het prettig om een verschoonmatje mee te nemen. Op een verschoonmatje ligt je baby lekker zacht en schoon, en de ondergrond wordt zo niet vies. Je kan de matjes meestal opvouwen, zodat ze makkelijk in je (luier)tas passen. Bestel dit product.
-
Met een draagzak of draagdoek kan je je baby altijd dicht bij je dragen. Niet alleen erg praktisch, want jij hebt je handen vrij, maar ook fijn voor je kindje om zo dicht bij papa of mama te zijn. Bestel dit product.
Voor de bevalling
-
Als je thuis bevalt, heb je een kraampakket nodig. Maar ook als je niet van plan bent om thuis te bevallen, is het raadzaam om een kraampakket in huis te hebben. Je weet namelijk nooit helemaal zeker hoe de bevalling loopt, en of je nog voldoende tijd hebt om naar het ziekenhuis te gaan. Daarnaast zitten er spullen in die je kan gebruiken tijdens je kraamweek. Je kan maar beter goed voorbereid zijn! Bestel dit product.
Wanneer begin je met de baby uitzetlijst?
Het bij elkaar zoeken van de complete babyuitzet kost behoorlijk wat tijd. Begin daarom niet te laat in je zwangerschap met de baby uitzetlijst. Zo kan je zonder stress alles verzamelen en wordt het echt een onderdeel van de voorpret. Probeer alle spullen minstens een maand voor je uitgerekende datum in huis te hebben. Hoogzwanger shoppen is niet ideaal, en je weet natuurlijk nooit wanneer de bevalling begint..!
Wat zijn de kosten van een babyuitzet?
Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Het is afhankelijk van de producten die jij nodig vindt, of je alles nieuw koopt en wat de kwaliteit van de artikelen is. Je kan het zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wil.
Het Nibud geeft aan dat de babyuitzet gemiddeld €632,20 kost. Hierbij is rekening gehouden met babykleding (€107,50), verzorgingsproducten (€ 154,70) en de basics voor de babykamer (€370). Producten zoals een box, kinderwagen, autostoeltje en commode zijn in deze kosten nog niet opgenomen, hiervoor rekent het Nibud zo’n €1.000 extra. In totaal komt de complete, volledige babyuitzet dus op €1.632,20. Bekijk welke kosten voor je baby je nog meer kan verwachten.
Goedkope babyuitzet
Heb je een beperkt budget of wil je zo min mogelijk uitgeven aan de babyuitzet, dan heb je verschillende mogelijkheden om hierop te besparen. Zeker als je bereid bent om Marktplaats, kringloopwinkels en rommelmarkten af te struinen. Veel babyspullen worden nieuw gekocht en slechts kort gebruikt. Hierdoor kan je babyspullen vaak in goede staat voor een prikkie tweedehands kopen.
Vraag ook gerust in je omgeving of mensen nog spullen over hebben. Als je daarnaast de luxe babyproducten links laat liggen, kan de écht creatieve shopper voor €200 klaar zijn. Houd er wel rekening mee dat het flink wat tijd kan kosten.
Volledige babyuitzet
Als geld geen probleem is en je alleen maar de beste (en in veel gevallen duurste) spullen voor je baby wil, kan je het met de babyuitzet zo gek maken als je zelf wil. Aan een hypermoderne kinderwagen ben je al snel €1.000 kwijt, meubels voor de babykamer lopen bij elkaar al gauw tegen de €1.500, de nieuwste autostoeltjes kosten ruim €500 en een interactieve babyfoon rond de €200. In totaal ben je in dat geval meer dan €10.000 kwijt op het moment dat je de gehele baby uitzetlijst hebt afgevinkt.
Tips voor de baby uitzetlijst
Met onderstaande tips wordt het verzamelen van de producten op de baby uitzetlijst een stuk makkelijker, goedkoper en/of leuker:
- Leen spullen. Heb je vriendinnen of familie met een kindje dat wat ouder is dan jouw baby? Vraag of je dan de babyspullen mag lenen of overnemen. Zij gebruiken deze (de komende tijd) toch niet en kunnen jou er blij mee maken. Grote kans dat ze je graag helpen!
- Shop online. Waarom zou je met je grote buik tientallen winkels afstruinen, als je ook alles online kan kopen? Zo kan je vanachter je computer precies uitzoeken wat je nog nodig hebt van je uitzetlijst en wordt alles gewoon lekker thuis bezorgd. Kan je meteen de prijzen van verschillende winkels vergelijken. Ideaal, toch?
- Koop tweedehands. Met een beperkt budget kan je goed slagen op rommelmarkten en in kringloopwinkels. Je vindt daar vaak veel speelgoed en zo goed als nieuwe babykleding. De nieuwwaarde van deze spullen is behoorlijk hoog, terwijl ze nu prima betaalbaar zijn.
- Nuttige kraamcadeaus. Kraamvisite brengt vaak een kleinigheidje mee. Heb je nog wat spullen van de baby uitzetlijst niet gekocht? Vraag deze dan gerust aan je kraambezoek. Zij geven liever iets waar je wat aan hebt, dan een rompertje in een maat waar je er al tig van hebt.
- Bij twijfel: wacht met de aankoop. Twijfel je of je een bepaald product van de uitzetlijst echt nodig hebt? Wacht dan met de aanschaf tot je baby er is. Je merkt snel genoeg of je dat product mist of niet. Als je het mist, kan je het altijd nog kopen.
- Vergelijk. Heb je voldoende tijd? Zoek dan op internet naar recensies van verschillende producten. Het duurste is namelijk lang niet altijd het beste en jouw mede mama’s (to be) weten als geen ander of iets handig en veilig is in gebruik.
- Extra tip. De producten op deze lijst met een hartje heb je bijna altijd (snel na de geboorte) nodig!