Zwangere vrouw bevalt op baarkruk in het ziekenhuis

Duizenden jarenlang was een bevalling in een verticale houding de normaalste zaak van de wereld. Totdat vanaf de 19e eeuw de liggende houding meer gangbaar werd. Tegenwoordig gebeurt 85% van alle bevallingen in de zogenoemde rugligging, terwijl het voor de barende eigenlijk een tegennatuurlijke positie is. Denk je erover om in een verticale positie te bevallen? Een hulpmiddel hierbij is de baarkruk.

De vorm van de baarstoel
Een baarkruk

De baarkruk

De baarkruk heb je in verschillende soorten en maten. Vroeger zag hij eruit als een normale stoel met een gat in het midden. Tegenwoordig heb je ze in opblaasbare vorm, in hout of in kunststof, maar ze zien er allemaal ongeveer hetzelfde uit. De kruk is rond met aan de voorkant en in het midden een opening.

De verloskundige heeft meestal een baarkruk bij zich wanneer je gaat bevallen. Ook ziekenhuizen geven je vaak de mogelijkheid om op een baarstoel te bevallen. Mocht je van tevoren niet aan deze houding hebben gedacht, maar hem fijn vinden tijdens de bevalling, kan je er gebruik van maken.

Het is verstandig om voor je bevalling alle mogelijkheden en je wensen te bespreken met je verloskundige, zo kan hier rekening mee worden gehouden.


24Baby is genomineerd voor Website-van-het-jaar 2017. Stem je ook?

Stem op 24Baby voor de Website van het Jaar verkiezing

Yes! 24Baby is ook in 2017 genomineerd als Website van het Jaar in de categorie Gezondheid. Breng je stem uit en maak kans op mooie prijzen.

Stemmen

Hoe gebruik je de baarkruk?

Je gebruikt de baarkruk pas op het moment dat je mag gaan persen. Je benadert de baarkruk vanaf de achterkant en hurkt als het ware neer. De baarstoel geeft ondersteuning aan je benen, wat fijn is, want dan kan je al je kracht gebruiken om je kindje op de wereld te zetten.

Vrouw op baarkruk wordt ondersteund door verloskundige
Houding op de baarkrukRCM

Voor extra ondersteuning kan je iets onder je hielen leggen. Je kan bijvoorbeeld schoenen met een dikke blokhak aantrekken, een voedingskussen onder je voeten leggen of gewoon een simpel blokje hout.

Tijdens de bevalling zit de verloskundige voor je. Door middel van een spiegeltje houdt zij het proces in de gaten en pakt je baby’tje aan bij de geboorte. Je partner kan achter je zitten en ondersteuning bieden door zijn benen in je rug te plaatsen. Op die manier kan je tijdens het persen meer kracht zetten. Tussen de persweeën door kan je lekker tegen hem aan leunen om uit te rusten.

Voordelen van de baarkruk

Een bevalling op de baarkruk kent vele voordelen:

  • De zwaartekracht helpt een beetje mee. Je baby’tje komt sneller in de goede positie te liggen en de zwaartekracht helpt je kindje naar beneden.
  • In een verticale houding heb je een betere doorbloeding dan bij een horizontale houding. Met de rugligging is de kans op verdrukking groter en dus ook de kans dat de hartslag van je baby lager is.
  • In de rugligging is tevens de kans groter dat je onderste holle ader verdrukt wordt (vena cava compressie). Dit heeft geen effect op je baby, maar zorgt er wel voor dat er minder bloed naar jouw hart en hersenen stroomt. Je kan je hierdoor naar voelen. Bij een bevalling op een baarkruk is dit niet het geval.
  • Je hebt een grotere bekkenuitgang. Wanneer je op bed ligt heeft je stuitje niet de mogelijkheid om naar achter te bewegen om op die manier meer ruimte te maken. Op de baarkruk kan dit wel.
  • In de verticale houding heb je sterkere en effectievere weeën. Vaak zijn ze ook beter op te vangen, omdat je makkelijker van houding kan wisselen.
  • Wanneer je bevalt op een baarkruk is de kans op een snellere uitdrijving dan ook groter.
  • Er gebeuren minder interventies op de baarkruk, zoals kunstverlossingen door middel van een tang- of vacuümverlossing.
  • Ook is de kans op een episiotomie (een knip) kleiner.
  • De meeste vrouwen ervaren minder pijn tijdens een bevalling op de baarkruk.

Nadelen van de baarkruk

Bevallen op de baarkruk kent eigenlijk weinig nadelen. De kans dat je tijdens je bevalling inscheurt is op de baarkruk ietsje groter dan tijdens de rugligging. Je hoeft je echter geen zorgen te maken dat ook de kans op een totaalruptuur groter is, want dit is niet het geval.

Wel is het aan te raden om na de bevalling snel op bed te gaan liggen. Door de zwaartekracht kan je namelijk wat meer bloed verliezen na de geboorte.

Nog een nadeel (voor sommigen juist een voordeel): omdat je partner achter je zit, kan hij de daadwerkelijke geboorte niet zien. Dit kan opgelost worden door een spiegeltje op de grond te leggen. (Of juist niet natuurlijk.)

Andere hulpmiddelen bij een verticale positie

Andere hulpmiddelen die je kan gebruiken bij een bevalling in een verticale positie zijn de baarschelp en de bevallingsbal.

De baarschelp

De baarschelp ligt op bed en meestal neem je hierbij een hurkhouding aan. Deze positie vergt veel kracht van je benen, omdat ze niet worden ondersteund. Om het jezelf comfortabeler te maken kan je tussen de persweeën door van houding veranderen.

Vrouw op bevallingsbal wordt ondersteund door haar partner
Houding op de bevallingsbalRCM

De bevallingsbal

De bevallingsbal kan je in tegenstelling tot de baarkruk en de baarschelp gebruiken tijdens de gehele bevalling. Je kan erop zitten om je weeën op te vangen, maar je kan er ook overheen hangen.

Als je begint met persen houdt je partner de bal geklemd tussen zijn benen terwijl hij op een stoel zit. Ga zelf op de bal zitten en leun iets achterover. Je kan ook je hoofd en armen laten rusten op de bal, terwijl je knieën op de grond staan.

Baringshouding kiezen

Hoewel de rugligging misschien het meest gangbaar is, hoeft dit voor jou niet de meest ideale houding te zijn. Informeer bij je verloskundige naar de verschillende baringshoudingen en kies de houding die het best past bij jouw wensen. Dit vergroot de kans op een prettige bevallingservaring.