In samenwerking met
Meisje geniet van spelen in de natuur met herfstblaadjes

Buitenspelen is goed voor je kind. In de buitenlucht zijn allerlei uitdagingen voor je kleine avonturier en hij kan al zijn zintuigen de kost geven. Dat maakt je kleine vaardiger, socialer en zelfverzekerd. Hoe werkt dit precies en welke voordelen heeft spelen in de natuur nog meer?

Waarom spelen in de natuur?

Spelen in de natuur levert veel voordelen op voor je kind. Zo leert hij meer respect te hebben voor de natuur en zal hij hier op latere leeftijd bij betrokken blijven. De buitenlucht en de lichaamsbeweging zorgen voor een goede gezondheid en voorkomen overgewicht. Je peuter kan veel leren door te spelen in de natuur. Hij heeft alle ruimte en er zijn verschillende materialen om mee aan de slag te gaan. Hierdoor traint je kleine allerlei belangrijke vaardigheden.


Buitenspelen bij de opvang

Als jouw kind graag in de natuur speelt, wil je dat hij dit bij de opvang ook volop kan doen. Humankind begrijpt het belang van voldoende frisse lucht. Zo weet je zeker dat jouw kindje volledig tot bloei kan komen.

Lees meer >

Grove motoriek

Tijdens het buitenspelen wordt meer gevraagd van de grove motoriek van je kleine. Hij moet rondlopen, grote dingen verplaatsen en afstanden inschatten. Hiermee traint hij heel andere aspecten van zijn motoriek dan binnen.

Sociale vaardigheden

Buiten komt je kind naast leeftijdsgenootjes ook oudere of jongere kinderen tegen. Dat boomstammetje is soms te zwaar voor een kind alleen; samen met andere kinderen kun je goed sjouwen en kom je op natuurlijke wijze tot samenspel.

Om samen te kunnen spelen, zijn sociale vaardigheden nodig. Deze ontwikkelt je peuter al vanaf een jonge leeftijd tijdens het spelen. Door deze nieuwe sociale vaardigheden, krijgt je kind bovendien meer zelfvertrouwen

Risico’s inschatten en ruimtelijk inzicht

Er zijn best wat kleine risico’s in de natuur. Denk aan gladde modderpaden, brandnetels en wegversperringen. Door hier vanaf een jonge leeftijd mee geconfronteerd te worden, leert je kind voorzichtig zijn en risico’s inschatten.

In de natuur is de ruimte onbekender en moeilijker in te schatten dan binnen. Bovendien legt je kind al snel grotere afstanden af dan in de woonkamer, waarbij hij moet leren zijn weg te vinden. Dit vergroot het ruimtelijk inzicht.

Taalontwikkeling

Verschillende begrippen die je kind leert uit boekjes, krijgen betekenis tijdens het buitenspelen. Zo leert je kleine wat een boom, bloem, mier of auto is. Hij leert de woorden koppelen aan de realiteit, en vergroot op die manier zijn woordenschat.

Voordelen van spelen in de natuur

Naast het belang voor de ontwikkeling van je kind, heeft spelen in de natuur nog een aantal voordelen.

Meer fantasie

Objecten in de natuur hebben geen vaste speelfunctie. Je kind moet dus zijn fantasie gebruiken om leuk te spelen. Een stok kan zo veranderen van een zwaard naar een penseel om mee in het zand te schilderen. Dit stimuleert het oplossingsgericht denken en de creativiteit.

Tot rust komen

De natuur is relatief prikkelarm in vergelijking met de stad of een beeldscherm. Hierdoor komt het brein van je kind tot rust en kan hij zich goed ontspannen. Na een dagje buitenspelen, zal je kleine daarom ook beter slapen. Dit bevordert de concentratie.

Een trots gevoel

In de buitenlucht kan je kind zich lekker uitleven. Hij wordt minder beperkt door regels en heeft meer vrijheid. Thuis mag je niet overal op klimmen, maar buiten kan dat wel. Dit levert een gelukkig en trots gevoel op.

Beter zicht

Buiten wordt de ontwikkeling van de ogen anders gestimuleerd dan binnen. Je kind moet vaker ver weg kijken en afstanden inschatten. Dit helpt om bijziendheid te voorkomen. Bovendien is het goed voor de ogen om regelmatig natuurlijk licht te ontvangen.

Vitamine D

Onder invloed van zonlicht maakt de huid van je kleine Vitamine D aan. Dit onder meer belangrijk voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden. Daarnaast ondersteunt het de weerstand. Door lekker naar buiten te gaan, krijgt je kind een extra dosis van deze gezonde bouwstof.

Veiligheid tijdens het buitenspelen

In de natuur loopt je kind andere risico’s dan binnen. Hiermee om leren gaan, is belangrijk voor zijn ontwikkeling en vergroot zijn zelfvertrouwen. Voor jou als ouder kan het echter best spannend zijn. De volgende maatregelen helpen ernstige risico’s te vermijden:

  • Controleer je kleine na het buitenspelen op tekenbeten
  • Zorg voor stevige schoenen en kleding waarin je kind makkelijk kan bewegen
  • Leer je kind om nooit zomaar iets in zijn mond te stoppen
  • Blijf in de buurt als je kleine aan het ravotten is
  • Laat je kinderen niet in de buurt van diep of ernstig vervuild water spelen

Tips voor spelen in de natuur

Als je met je peuter de natuur in wil, is het handig om je goed voor te bereiden. Zo zorg je voor de beste speelervaring, waar je kind het meeste uithaalt. De volgende tips kunnen daarbij helpen.

  • Trek je kind kleding aan die vies mag worden. Spelen in de natuur is het leukst als je kleine lekker mag kliederen. Het is dus verstandig om hem iets aan te trekken dat makkelijk zit én vies mag worden.
  • De juiste opvang. Kies een kinderdagverblijf waar je kind lekker naar buiten kan. Kijk bijvoorbeeld of er een park of een kinderboerderij in de buurt is. En wat de mogelijkheden zijn op het terrein van de opvang.
  • Neem rustig de tijd. Het is goed voor kinderen om zich in hun spel te kunnen verliezen. Zelfs als ze zich tussendoor even lijken te vervelen, leren ze nog van alles. Laat je kind dus het liefst langere tijd achtereen spelen.
  • Probeer niet te veel te sturen. Je peuter kan soms op een heel andere manier met iets spelen dan je verwacht. Op die manier oefent hij zijn fantasie en leert hij initiatief te nemen. Zolang het niet gevaarlijk is, kan je hem gerust zijn gang laten gaan.
  • Ga ook naar buiten met slecht weer. Regen, storm en sneeuw bieden weer heel nieuwe ontdekkingsmogelijkheden. Stampen in de plassen, een sneeuwvlok vangen met je tong of dwarrelende herfstblaadjes vangen. Het is wel goed om op de veiligheid te letten. Tijdens een storm kunnen in een bos grote takken vallen, en met onweer kan je beter binnen blijven.
  • Wissel de omgeving af. Natuur bestaat in verschillende vormen. Op het strand doet je kind heel andere ervaringen op dan in het bos. Probeer af en toe een onbekende plek op te zoeken, zodat je je kleine blijft uitdagen.
  • Geniet ervan. Door lekker met je kind buiten te spelen, kan je zelf ook weer een beetje kind zijn. Geniet van de wind in je haren en de zon op je gezicht. Zo maken jullie samen mooie herinneringen.