baby in draagdoek

Na je kindje negen maanden in je buik te hebben gedragen, is het fijn hem na de geboorte ook zo dicht mogelijk bij je te hebben. Hier zijn verschillende manieren voor, maar je baby dragen in een draagdoek is onder moeders veruit de meest geliefde.

Ergonomische houding

Niet alleen voor jou als moeder is het prettig, ook voor je kindje. Dankzij de flexibiliteit in de draagdoek zit je baby altijd stevig en in een ergonomische houding. De heupjes en beentjes worden goed ondersteund en de rug kan op een natuurlijke manier bollen. En jij hebt je handen vrij om bijvoorbeeld een boodschap te doen of met het openbaar vervoer te reizen.

Ondersteuning

Met een draagdoek heb je eindeloos veel mogelijkheden. Er zijn verschillende houdingen waarop je je baby kan dragen, hoewel wordt afgeraden je baby met het zichtveld van jou af te dragen. Op deze manier kan het ruggetje namelijk niet natuurlijk bollen en is de ondersteuning niet optimaal.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Rekbare draagdoek

De ene doek is de andere niet. Het belangrijkste verschil is of de draagdoek rekbaar of geweven is. Een rekbare doek is vaak gemakkelijker te knopen omdat je hem al omdoet voordat je je baby erin plaatst. Ideaal dus voor de beginnende drager. Vaak wordt deze doek gebruikt bij pasgeboren baby’s omdat de stof zacht is en een optimale hoofd- en nekondersteuning biedt.

Geweven draagdoek

De meest ergonomische manier van je baby dragen – voor zowel jou als je kindje – is met de geweven doek. Ook in deze doek kan je je baby al dragen vanaf de geboorte, maar deze is dankzij de stevigheid ook gemakkelijk tot in de peutertijd te gebruiken. Je kan met de geweven doek je kindje zowel op je buik, rug als heup dragen.

Draagdoek knopen

Maar hoe knoop je nou zo’n doek? Belangrijk is dat je kindje goed ondersteund wordt en de doek niet los zakt. Oefen daarom eerst een paar keer zonder baby.

Saskia de Mik van Het Knooppunt in Voorschoten laat in de workshop buikdragen zien hoe je een doek veilig knoopt en je kindje hierin kan dragen. In haar workshop legt ze ook de verschillen tussen de doeken uit en geeft ze tips zodat je zeker weet dat je je kindje op de juiste manier draagt.

Let erop dat er verschillende doeken op de markt zijn die misschien een iets andere techniek vereisen. Mocht je niet zeker zijn over je knooptechniek, schakel dan een draagdoekconsulent in.

Mei Tai

Wil je niet de gehele doek zelf knopen, maar wel een ergonomische drager? Dan is een Mei Tei drager misschien iets voor jou. Qua comfort en uiterlijk komt dit type drager het dichtst in de buurt van de geweven draagdoek, maar dankzij het voorgevormde gedeelte scheelt het een hoop geknoop.

Download onze app

#1 Zwangerschaps- en baby app