Gelukkig stel bezig met voorbereiding zwangerschap

Bij een goede voorbereiding voor je zwangerschap moet je nadenken over een aantal praktische zaken. Is je woonruimte geschikt voor je kind, hoeveel ga je werken en wat zijn de kosten van een kind? Zo bereid je je voor op een zwangerschap.

Geschikte woonruimte

Direct na de geboorte kan je kindje nog in een wiegje naast je bed liggen. Maar je hebt natuurlijk wel ruimte nodig voor een commode en een box. Het is sowieso wel fijn als je kindje een eigen kamer heeft. Je bent ook ’s nachts erg alert en dan is het prettig als je niet iedere keer wakker wordt wanneer je baby beweegt.

Wonen boven een kroeg of aan een drukke straat is ook niet aan te raden. Een keertje wakker worden kan nog wel zonder kind, maar met een baby is dat voor jullie beiden niet prettig. Je hebt je slaap hard nodig! Daarnaast is het prettig in de buurt van een park of ander groen te wonen. Jullie kunnen dan samen buiten wandelen of spelen.

Een veilige omgeving is ook van belang. Verbouwen met een baby die ergens rondkruipt is niet aan te raden. Daarom is dit misschien het moment om over andere woonruimte na te denken. Verhuizen na de geboorte wordt alleen maar zwaarder.

#2 Wen jezelf een gezonde leefstijl aan

De 5 tips van de Rijksoverheid

Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam. Met een gezonde leefstijl vergroot je de kans op een fijne zwangerschap en een gezond kind. Weten waar je hulp kan krijgen?

Werken na de zwangerschap

Heb je genoeg tijd om je kindje de liefde te geven die hij verdient? In de periode rond de bevalling krijg je zwangerschapsverlof. In totaal heb je rond je bevalling recht op minimaal 16 weken betaald verlof. Maar hoeveel blijf je daarna werken? Dit kan een lastige keuze zijn. Tussen fulltime carrière maken en fulltime moeder worden, zitten veel verschillende smaken.

Als je minder wilt gaan werken, kan je aanspraak maken op (onbetaald) ouderschapsverlof. Ook je partner heeft hier recht op. Daarna kun je met je werkgever afspraken maken permanent minder te gaan werken. Geeft dit ruim op tijd aan. Minder werken betekent dat je meer tijd met je kind kan doorbrengen, maar financieel heeft dit ook gevolgen. Kan je de stijgende uitgaven wel betalen wanneer je daarnaast ook minder gaat verdienen?

En zelf heb je natuurlijk ook ideeën over je carrière. Een paar jaar ‘stoppen met werken’ klinkt misschien ontspannen, maar het ouderschap is een fulltime baan! En ga je het contact met je collega’s niet missen? Hoe houd je je vakkennis op peil? Genoeg om over na te denken en met je partner te bespreken!

Kosten van een kind

Misschien iets waar je niet aan wilt denken, maar een kind is duur. Vanaf het moment dat je zwanger bent maak je extra kosten en de kosten zullen de jaren daarna alleen maar toenemen.

Tijdens de zwangerschap heb je ruimere kleding nodig. Voor een ziekenhuisbevalling en voor kraamzorg geldt een eigen bijdrage. Daarnaast zijn er nog andere zorgkosten waar je rekening moet houden. Deze kan je wel verzekeren, maar dat gaat vaak gepaard met een hogere premie. En wat dacht je van de babyuitzet?

Na de geboorte lopen de kosten helemaal op. Naast de luiers en voortdurend grotere kleding, zijn er ook grote eenmalige uitgaven als een wieg, box en een kinderwagen. Volgens het Nibud kost je baby het eerste jaar zo’n € 2.000,-. Ook kinderopvang kan een flinke uitgavenpost zijn. Misschien toch eens voorzichtig polsen of je ouders openstaan om een dagje op te passen?

Tegelijkertijd ga jij of je partner wellicht ook minder werken en krijg je daardoor lagere inkomsten. Een tegemoetkoming in de kosten bestaat in de vorm van de kinderbijslag. In 2019 bedraagt deze € 219,97 per kwartaal. Daarnaast kom je misschien in aanmerking voor kindgebonden budget.

Maak voor je knopen doorhakt een overzicht van alle kosten en veranderde inkomsten. Wij hebben alvast wat kosten op een rijtje gezet.

Andere voorbereiding op je zwangerschap

Als je besloten hebt te stoppen met anticonceptiemiddelen, moet je je natuurlijk ook op andere vlakken voorbereiden op je zwangerschap. Je wilt dan gezond eten, starten met het slikken van foliumzuur en lekker in je vel zitten.

Bungee-jumpen!

Na je zwangerschap voel je de verantwoordelijkheid voor je kind. Je bent niet alleen voor hem heel zorgzaam, maar je past ook beter op jezelf. Want wie zorgt er voor je baby als jou iets overkomt? Maak daarom vóór je zwanger wordt die reis naar Afrika, spring (nog) één keer van een hoge brug af en doe alle andere leuke dingen die je straks als moeder misschien niet meer durft.