Buikpijn tijdens de zwangerschap
Bijna iedere zwangere vrouw heeft gedurende haar zwangerschap een aantal keer last van buikpijn of buikkrampen. Dit kan een hoop verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is de buikpijn mild en redelijk onschuldig, het kan echter ook een symptoom zijn van iets ernstigers. Waar moet je alert op zijn?
Zwanger en buikpijn
Buikklachten tijdens je zwangerschap kunnen je behoorlijk verontrusten. Niet zo vreemd als je bedenkt dat je baby zich in je buik bevindt. Het is dan ook logisch dat je wilt weten waardoor de buikpijn wordt veroorzaakt.
Dat je gedurende de zwangerschap af en toe last hebt van milde klachten is normaal. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bandenpijn of harde buiken. Zolang de bevalling nog niet is begonnen, is heftige buikpijn echter nooit normaal.
#8 Buikpijn door winderigheid
De 50 tips van Nestlé
Buikpijn wordt soms veroorzaakt door luchtophoping in je darmen. Dit kan je tegengaan door goed op je voeding te letten. Eet gevarieerd en laat koolzuurhoudende drankjes even staan.
Wanneer de huisarts raadplegen?
De meeste buikpijn is onschuldig en gaat vanzelf weer over. In sommige gevallen is het echter verstandig om te overleggen met een medisch professional. Neem in ieder geval contact op met je verloskundige of huisarts als je buikklachten hebt in combinatie met:
- ernstige of aanhoudende pijn
- koorts
- misselijkheid of braken
- koude rillingen
- licht gevoel in het hoofd
- pijn tijdens het plassen
- afwijkende vaginale afscheiding
- bloedverlies
Onschuldige oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap
De meeste buikklachten tijdens de zwangerschap hebben een onschuldige oorzaak. Hoewel buikpijn altijd vervelend is, zijn de klachten meestal mild en kan je gewoon doorgaan met wat je aan het doen was. De pijn verdwijnt meestal ook weer redelijk snel. Onschuldige oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap zijn:
Buikkramp bij de innesteling
De bevruchte eicel nestelt zich aan het begin van de zwangerschap in de baarmoederwand. De innesteling kan gepaard gaan met een krampachtig gevoel in de baarmoeder. Dit wordt innestelingspijn genoemd.
Meer over de innesteling en innestelingspijn >>
Groeiende baarmoeder
Gedurende je zwangerschap groeit je baarmoeder. Dit heeft als gevolg dat je organen plaats moeten maken en ook wat worden verdrukt. Niet zo gek dus dat je buik af en toe wat tegensputtert.
Meer over je baarmoeder tijdens de zwangerschap >>
Bandenpijn
In het tweede trimester komt er door je groeiende buik steeds meer druk te staan op je banden. Dit zorgt voor bandenpijn. In het algemeen is dit een korte, scherpe, stekende pijn of juist langdurige doffe pijn aan één of beide zijden van je buik of in je lies.
Obstipatie, opgeblazen gevoel en winderigheid
Doordat hormonen invloed hebben op je spijsvertering en je baarmoeder steeds meer plek inneemt, kan je last krijgen van obstipatie, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit zijn dan ook veel voorkomende oorzaken van buikklachten.
Harde buiken
Vanaf ongeveer de helft van je zwangerschap kan je harde buiken krijgen. Deze worden ook wel oefenweeën of Braxton-Hicks contracties genoemd. Je herkent ze aan een gespannen gevoel in je buik. Een soort kramp waardoor je buik oncomfortabel kan aanvoelen. Echt pijnlijk horen deze niet te zijn. Meestal houdt de spanning een halve minuut tot een minuut aan.
Buikpijn als symptoom van een ernstige klacht
Helaas kan buikpijn ook een ernstige oorzaak hebben. De pijn is dan vaak heftig en komt voor in combinatie met andere klachten. Vermoed je dat jouw buikpijn wordt veroorzaakt door één van de onderstaande oorzaken, neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts.
Blaasontsteking
Een blaasontsteking gaat vaak samen met pijn in je onderbuik (net boven je schaambeen). Andere symptomen zijn een branderig gevoel tijdens het plassen, vaak moeten plassen en koorts. De urine kan troebel zijn of bloed bevatten.
Tijdens je zwangerschap ben je kwetsbaarder voor een blaasontsteking. Deze infectie is eenvoudig te behandelen, maar een onbehandelde blaasontsteking kan overgaan in een nierbekkenontsteking en een vroeggeboorte veroorzaken.
Zwangerschapsvergiftiging
Pijn in de bovenbuik kan duiden op een zwangerschapsvergiftiging. Dit is een ernstige aandoening tijdens de zwangerschap die gepaard gaat met een hoop complicaties. Andere symptomen zijn een hoge bloeddruk, eiwit in de urine, misselijkheid en braken, aanhoudende hoofdpijn, slecht zicht en zwellingen in de handen, enkels en gezicht.
Meer over zwangerschapsvergiftiging >>
Miskraam
Vrouwen die buikpijn ervaren tijdens de zwangerschap denken al snel aan een miskraam. Helaas kan dit zeker in het eerste trimester het geval zijn. Bij een miskraam is vaginaal bloedverlies vaak het eerste symptoom. Dit wordt dan enkele uren tot enkele dagen later gevolgd door buikpijn.
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zorgt voor lichte buikkrampen in het begin van de zwangerschap. Na 6 tot 10 weken zwangerschap wordt de pijn heftiger en kan je intense pijn in je buik of bekken ervaren. Andere symptomen zijn vaginale bloedingen, pijn die verergert tijdens fysieke activiteiten of hoesten, flauwvallen en pijn in de schouderstreek. Een onbehandelde buitenbaarmoederlijke zwangerschap is levensbedreigend.
Meer over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Loslatende placenta
Een heftige en constante pijn in de onderbuik die steeds erger wordt, kan erop duiden dat de placenta de baarmoeder loslaat voor je baby geboren is. De baarmoeder kan totaal verkrampen en zo hard worden, dat je buik niet meer meegeeft als je erop drukt. Het kan samengaan met bloedverlies, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Een loslatende placenta is een zeer gevaarlijke situatie.
Overig
Hierboven staan de meest voorkomende oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap. Er zijn echter meer redenen waardoor je buikpijn kan hebben. Dit kan zwangerschapsgerelateerd zijn, maar er zijn ook genoeg oorzaken die los staan van de zwangerschap. Denk hierbij onder andere aan een blindedarmontsteking, voedselvergiftiging, nierstenen of een maagvirus.
Buikklachten verminderen
Vermoed jij dat jouw buikpijn wordt veroorzaakt door iets ernstigs, neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts. Als jouw buikpijn vervelend is, maar niet heel ernstig, dan kunnen de volgende tips helpen je buikklachten iets te verlichten:
- Probeer te ontspannen in een warm bad
- Vraag iemand om zachtjes over je onderrug te wrijven
- Ga in de foetushouding liggen, met een warme kruik of kussen tegen je buik
- Doe wat lichte lichaamsbeweging, zoals rustig wandelen of zwemmen
- Neem een paracetamol (lees wel goed de bijsluiter)
Download onze app - Z
#1 Zwangerschaps- en baby app - Z