Berg bij baby’s: hoe komt het en wat kan je eraan doen?
Zodra je baby de veilige warmte van je baarmoeder heeft verlaten, wordt hij blootgesteld aan allerlei kwaaltjes. Vooral het tere babyhuidje is kwetsbaar. Berg is een voorbeeld van zo’n huidkwaaltje. Het ziet er misschien niet zo mooi uit bij je knappe kindje, maar het is gelukkig volkomen onschuldig.
Wat is berg?
Veel ouders denken bij de eerste aanblik van berg aan een allergische reactie of een besmettelijke huidziekte. Dit is gelukkig niet het geval. Berg is een veel voorkomende, onschuldige huidaandoening. Je herkent het aan vettige geel gekleurde schilfers en korstjes op de hoofdhuid van je kindje. Soms is er ook wat roodheid te zien.
Naast de hoofdhuid kan het ook voorkomen op de wenkbrauwen, de oren, de oogleden en in de plooien tussen de neus en wangen. Vooral baby’s tot één jaar kunnen er last van hebben. Berg komt ook voor bij oudere kinderen en volwassenen, maar dan wordt het seborroïsch eczeem genoemd.
Jouw babynaam op een geboortekaartje
Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.
Oorzaak van berg
De precieze oorzaak van berg is niet helemaal bekend. In de huid zitten talgkliertjes, die talg produceren. Talg is een vettige ‘huidsmeer’ die de huid soepel houdt.
Het lijkt erop dat bij berg een overmatige productie van talg en de gist pityrosporon ovale een rol spelen. Deze gist bevindt zich graag in een vettige omgeving en heeft dus veel baat bij een verhoogde activiteit van de talgkliertjes. De gist veroorzaakt waarschijnlijk de vette gelige korsten.
Is berg besmettelijk?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is berg niet besmettelijk. Dit geldt eigenlijk voor praktisch alle vormen van eczeem. Geen zorgen dus, iedereen kan ongestoord met je kleine wondertje knuffelen.
Wat kan je eraan doen?
Berg verdwijnt bijna altijd vanzelf na enkele weken tot maanden. Toch wil je als ouder graag wat doen aan die ontsierende korstjes op het hoofdje van je prachtige baby. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om de hoofdhuid van je kleine een handje te helpen:
- Vermijd het gebruik van zeep. Dit kan irriterend werken en de berg verergeren.
- Was de haartjes en het hoofdje alleen met babyshampoo.
- Je kan de hoofdhuid regelmatig insmeren met wat (baby)olie. Masseer het zachtjes in en laat het een beetje weken.
- Kam met een fijn kammetje voorzichtig de schilfers na het wassen of insmeren met olie uit de haartjes.
- Stress kan de berg verergeren, dus probeer dit te voorkomen. Rust, reinheid en regelmaat luidt ook hier het credo.
Wanneer naar de huisarts?
Over het algemeen is berg niet iets waar je de huisarts voor hoeft te bezoeken. Meestal kan je het zelf oplossen. Toch zijn er enkele redenen waarom je toch een bezoekje aan het spreekuur kan overwegen:
- De berg raakt ontstoken (de hoofdhuid ziet er dan rood en geïrriteerd uit).
- Je twijfelt over wat het is.
- Je kindje lijkt veel last te hebben van jeuk.
- Je eigen behandeling helpt niet.
De huisarts kan in dat geval een speciale shampoo voorschrijven die de gist zal verwijderen. Daarnaast is het mogelijk een zalf te krijgen die de jeuk en roodheid vermindert. Op Gezondheidsplein lees je meer over huidproblemen bij baby’s.
Auteur Lauri Hanewinckel
Download onze app
#1 Zwangerschaps- en baby app