Je baby reageert op zijn eigen naam: leuk en handig!
Je zegt de naam van je baby waarschijnlijk ontelbare keren per dag, al maandenlang. Tot nu toe kwam daar weinig reactie op, maar je zult merken dat al dat ge-‘Max’ of ge-Sophie’ eindelijk zijn vruchten afwerpt. Want jawel, in deze periode gaat je kleine zijn eigen naam herkennen!
Een feest van herkenning
Als je kindje zo’n 7 maanden oud is, gaat hij zijn eigen naam herkennen en zal hij erop reageren. Hij weet nu dat dat woordje bij hem hoort. Wanneer je hem roept, zal hij zijn hoofdje naar je toe draaien.
Heel handig voor als je kleine tijdens het geven van zijn avondhap weer eens alle kanten opkijkt en draait. Even roepen en je hebt zijn aandacht. Kun je die hap eindelijk in zijn mond plaatsen in plaats van in zijn oortje. Meestal tenminste…
Jouw babynaam op een geboortekaartje
Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.
Je baby herkent meer dan zijn eigen naam
Behalve zijn eigen naam zijn er meer woorden die je baby gaat herkennen, zoals ‘papa’, ‘mama’, ‘hap’, ‘fles’ en ‘bal’. Andere woorden zijn uiteraard ook mogelijk. Het hangt er van af welke woorden jullie vaak gebruiken wanneer je met hem communiceert. Vraag maar eens ‘Waar is je beertje (of een andere naam van zijn favoriete knuffel)?’ Grote kans dat hij er naar op zoek gaat.
Wat je baby ook onder de knie begint te krijgen, is het onderscheid in toon. Hij gaat het verschil herkennen tussen een vriendelijke of een boze toon. Je merkt het al gauw: hij reageert vrolijk op een goedkeurende stem en van een verbiedende stem schrikt hij.
Ook zal het niet lang meer duren voordat hij weet wat het woordje ‘nee’ betekent. Deze nieuwe vaardigheden betekenen dat het eerste echte opvoeden kan beginnen!
Taalbegrip
Hoewel je baby zich nog niet echt met gesproken taal kan uiten, maakt zijn taalbegrip wel een grote sprong. Naast het feit dat hij meerdere woordjes leert herkennen, begrijpt hij ook in het algemeen meer van wat jij zegt. Als je bijvoorbeeld vertelt dat hij in bad of naar bed gaat, begrijpt hij waar je het over hebt. Nog even en hij gaat zelfs simpele opdrachtjes begrijpen.
Het taalbegrip loopt dus een stuk voor op de taalproductie (spreken). Wist je bijvoorbeeld dat het taalbegrip van je baby per maand met gemiddeld 22 nieuwe woorden wordt uitgebreid? En dat terwijl de taalproductie, wanneer je kleine vanaf zo’n 12 maanden begint met praten, slechts met 9 nieuwe woorden per maand groeit. Bijzonder van je kleine luisteraar, toch?
Tips in deze periode:
- Zingen blijft favoriet. Vooral liedjes met spannende geluiden en bewegingen vindt je kleine fantastisch! (bijvoorbeeld ‘Schuitje varen’ en ‘Hop paardje hop’)
- Speel verstopspelletjes met je kindje. Verstop je bijvoorbeeld achter het gordijn, de bank of een deur en steek je hoofd steeds ineens om het hoekje terwijl je zijn naam roept. Succes gegarandeerd.
- Luister naar en reageer op je kindje wanneer hij zich uit door middel van lichaamstaal, geluiden, gebaren en gebrabbel.
- Vertel wat je aan het doen bent en houd de zinnen daarbij kort en eenvoudig. Dit stimuleert het taalbegrip van je kleine.
- Lees hem veel voor. Ook dit is erg goed voor zijn taalontwikkeling en woordenschat. Kies je een boekje met stof, of zelfs een boekje dat ritselt, dan zal je baby’tje helemaal graag naar je luisteren!
Auteur Lauri Hanewinckel
Download onze app
#1 Zwangerschaps- en baby app