Baby cruising langs de bank

In zijn eerste jaar zet je baby flinke stappen om te leren lopen. Tot het moment dat hij kan rondrennen, zijn er echter een aantal fases. Optrekken, handjes los en cruisen maar! Je meubilair vormt een belangrijk steunpunt voor zijn eerste stapjes. Geen meubelstuk is veilig voor je kleine avonturier.

Na de fase van tijgeren en kruipen ontdekt je baby dat hij ook de hoogte in kan. Zijn eerste stapjes zet hij langs je meubels, om er vervolgens tussen te gaan cruisen.

Hoe gaat je baby richting zijn eerste stapjes?

Stap 1: optrekken

Rond 9 maanden beginnen de meeste baby’s zich op te trekken aan meubels. In eerste instantie is het al een hele prestatie voor je baby om tot staan te komen. Je kleine staat lekker te wankelen en ‘met losse handen’ zit er nog niet in. Voetje voor voetje zet hij zijn eerste stapjes langs de tafel, kast of bank, om vervolgens weer op zijn billen te ploffen.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Stap 2: even los!

Je kleine waaghals gaat op een zeker moment kort zijn handjes loslaten en even blijven staan. Eerst één, dan beide. Lekker wiebelen, om vervolgens zijn evenwicht te verliezen en weer om te vallen.

De periodes die hij losstaat, worden wel steeds langer en zijn beentjes worden steeds krachtiger waardoor hij langer overeind blijft staan. Misschien merk je dat je baby voor het eerst zelf écht staat als hij rond de 12 maanden is.

Stap 3: cruisen

Als je baby eenmaal een handje even los kan laten, is cruisen door het huis de volgende stap. Met z’n ene handje pakt hij het eerstvolgende meubelstuk vast, om vervolgens zijn andere los te laten. Zo cruist hij van de bank naar de salontafel, van de salontafel naar de dressoirkast en van de dessoirkast naar de muur.

De afstanden die hij overbrugt, worden steeds groter. In het begin is dit een ongecontroleerd spelletje en pakt hij alles vast wat hij op zijn weg tegenkomt. In de loop van de weken wordt je baby steeds zelfverzekerder en doelgerichter in zijn stapjes.

Met ongeveer 12 maanden begint de cruise-fase van je baby. Maak je echter geen zorgen als je kleine nog geen zin heeft om stapjes te zetten. Iedere dreumes verschilt; sommigen zijn eerder zover dan anderen. Pas als je baby met 14 maanden nog geen aanstalten maakt om stapjes te zetten of je maakt je zorgen over zijn loopontwikkeling, neem dan contact op met het consultatiebureau.

Benieuwd hoe dat cruisen er dan uitziet? Bekijk deze videoimpressie van een kleine cruiser.

Hier kan je rekening mee houden tijdens het cruisen

Gaat je baby zijn eerste stapjes oefenen, dan is het aan jou om te zorgen dat hij daar een goede, veilige oefenomgeving voor heeft. Denk aan de volgende dingen:

  • Je baby gaat zich optrekken aan meubels. Een bank zal niet zoveel problemen geven, maar een kast kan omvallen als je baby hier met zijn gewicht aanhangt. Zorg er daarom voor dat wankele wandmeubels verankerd worden in de muur.
  • Zorg dat je kleine een veilige ruimte heeft om te cruisen. Let op opstaande randen van vloerkleden of rondslingerend speelgoed op de vloer. Vallen hoort erbij, maar struikelen over voorwerpen kan flink pijn doen.
  • Een gladde vloer is niet ideaal voor je baby om te leren lopen. Je kindje heeft minder grip en valt harder dan op een kleed of tapijtje. Gaat je baby toch aan de wandel op een gladde ondergrond? Zorg dan voor blote voetjes, anti-slipsokjes of loopschoentjes.
  • Blijf in de buurt. Zodra je baby mobieler wordt, is het goed om in de buurt te blijven. Zo kan je hem gelijk helpen als het nodig is.
  • Leg losse spullen die op ‘pakhoogte’ staan weg. Zo wordt je baby niet afgeleid door allerlei interessante dingen op ooghoogte en hoef jij niet continu de politieagent uit te hangen.

Stimuleer de eerste stapjes

Het is een leuke periode als je baby leert lopen. Stimuleer het cruisen door hem 2 tot 3 uur per dag te laten oefenen. Zet wat veilige, zware meubels dicht bij elkaar en stimuleer hem om in beweging te komen. Ga bijvoorbeeld geknield voor hem zitten en moedig hem aan om van een meubelstuk naar je toe te lopen.

Het is wel belangrijk om je baby zelf te laten leren. Hij geeft zelf aan wanneer hij klaar is voor zijn eerste stapjes. Forceer hem daarom niet.

Loopstoel

Sommige ouders kiezen ervoor om een loopstoel te gebruiken om hun kleine te leren lopen. Toch is het beter om het proces zonder hulpmiddelen te stimuleren. Het kan zelfs een vertraging in de loopontwikkeling veroorzaken als je baby te veel in een loopstoeltje zit. Hij bouwt daardoor namelijk minder kracht in zijn beentjes op en leert niet goed om -letterlijk- op eigen benen te staan.

Bovendien moet je met een loopstoel goed oppassen dat je kindje niet op hoge snelheid tegen objecten botst, van de trap af rijdt of met zijn handjes bij hogere plekken kan komen die voorheen voor hem onbereikbaar waren.

Wil je toch een beetje helpen met je baby te leren lopen? Kies dan voor een loopfiets, loopwagen of loopauto.

Let’s go cruisin’, baby!

Download onze app

#1 Zwangerschaps- en baby app