bakfiets

Een bakfiets is een handige manier om je kindje mee te nemen op de fiets. Vooral in de grote steden zie je veel ouders met kinderen ermee door de binnenstad crossen. Maar waarom zijn ze zo populair? Is het handiger dan een mamafiets met een fietsstoeltje? En waar moet je op letten als je een bakfiets wilt aanschaffen? Wij zochten het voor je uit.

Waarom een bakfiets?

Zodra je kinderen hebt, ben je waarschijnlijk veel met je kleine onderweg. Even een boodschap halen, hem naar de opvang brengen (ofwel: woon-opvang-werkverkeer) of samen naar de speeltuin. Het is een handig alternatief voor de auto of het openbaar vervoer. Veel ouders kiezen voor een bakfiets zodra ze in verwachting zijn van hun tweede of derde kindje, of wanneer ze vaak extra spullen op de fiets mee willen nemen.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Verschillende soorten bakfietsen

Net zoals een gewone stadfiets of mamafiets, zijn er ook veel verschillende soorten bakfietsen. Dit zijn de populairste modellen:

Type bakfiets Voordelen Nadelen
Tweewieler met een vaste bak Fietst licht Kleinere modellen hebben minder ruimte
Buigt mee in de bocht
Tweewieler met een inklapbare bak Fietst licht Minder stabiel
Buigt mee in de bocht Kleinere modellen hebben minder ruimte
Inklappen is fijn als je alleen fietst
Driewieler Meer ruimte: er passen meer kinderen en spullen in Aan de grote kant (past soms moeilijk op het fietspad)
Makkelijk neer te zetten (geen problemen met een standaard) Minder comfortabel voor kinderen
Buigt niet mee in de bocht
Elektrische bakfiets (tweewieler) Fietst extra licht Hogere aanschafkosten t.o.v. niet-elektrische bakfiets
Buigt mee in de bocht

Vanaf wanneer?

Voor een bakfiets geldt dezelfde richtlijn als een mamafiets: neem je baby pas mee op de fiets als hij zelfstandig rechtop kan zitten. Meestal is dit als je kindje ongeveer 9 maanden oud is.

Wil je toch de bakfiets pakken als je kindje nog niet zelfstandig zit, of jonger is dan 9 maanden? Kies dan voor een autostoeltje, die je bevestigt met een speciale beugel. Zet het stoeltje het liefst tegen de rijrichting in.

Kinderen tussen 9 maanden en 2,5 jaar kunnen het beste met een fietsstoeltje in de bakfiets vervoerd worden. Is je kindje ouder dan 2,5 jaar en kan hij stabiel zitten? Dan kan hij plaatsnemen op het bankje, eventueel ondersteund door een kussentje. Voor elke leeftijd geldt: zorg er altijd voor dat je kleine zijn gordels om heeft, voordat jullie op pad gaan.

Kooptips bakfiets

Wil je een bakfiets kopen, maar word je overrompeld door alle verschillende mogelijkheden en modellen? Bekijk dan vooral wat jij het belangrijkst vindt, op basis van je eigen situatie en voorkeuren. Wij hebben een aantal handige zaken om over na te denken voor je verzameld.

Rijgemak

Fiets je vooral door de binnenstad, of moet je juist de windvlagen in de polder doorstaan? Op basis van waar je woont en hoe je fietst, weet je welk model voor jou beter geschikt is. Zo kan een elektrische bakfiets je helpen bij veel wind of bruggen en is een inklapbare bakfiets met twee wielen beter wendbaar door de kleine straten van de binnenstad.

Hoeveel kinderen?

Hoeveel extra passagiers je hebt, is natuurlijk van invloed op je keuze. Heb je één kindje, dan is een kleine bakfiets vaak al voldoende. Maar als je er thuis drie hebt rondlopen, is een vierkante driewieler misschien handiger. Denk daarbij ook aan de toekomst: wil je binnenkort weer zwanger worden? Koop dan nu alvast een bakfiets waarvan je zeker weet dat je (toekomstige) mini-me’s er samen allemaal goed in passen.

Remmen

Een bakfiets is vaak twee keer zo zwaar als een gewone fiets. Goede remmen zijn daarom onmisbaar. Sommige hebben alleen een terugtraprem, andere weer alleen handremmen, of beide. Wat vooral belangrijk is, is dat ze hun werk doen. Test dit daarom altijd voordat je met je kindje gaat fietsen, helemaal als je een tweedehands bakfiets koopt.

Versnellingen

Versnellingen zijn een echte musthave voor bakfietsen, anders kom je niet vooruit. Gelukkig hebben de meeste dit. Wel zo fijn als je de heuvel of brug op probeert te komen!

Standaard

Door het gewicht van de bak is het in- en uitklappen van de standaard op een bakfiets een stuk lastiger dan op een gewone fiets. Je moet bij tweewielbakfietsen namelijk de standaard over een bepaald punt heen tillen, waardoor je meestal je hele lichaamsgewicht moet inzetten voordat het lukt. Sommige fabrikanten hebben hierop gelet en hebben een bredere standaard ontwikkeld. Probeer dus vooral de standaard uit voordat je een bakfiets koopt. Je hebt er namelijk weinig aan als je bakfiets niet rechtop kan staan, omdat je de standaard niet uitgeklapt krijgt.

Opstapje kinderen

Sommige bakfietsen hebben een inkeping in de bak, waardoor (oudere) kinderen er makkelijk zelf in kunnen klimmen. Andere bakfietsen zijn net iets te hoog waardoor dit lastiger is. Aan de andere kant is een te lage bak ook weer gevaarlijk, omdat kinderen daar sneller uit kunnen vallen (als ze niet goed vastzitten). Als je het prettig vindt dat je kindje zelfstandig in de bakfiets kan klimmen, kan je dus het beste op zoek gaan naar eentje met een inkeping aan de zijkant.

Met of zonder hoes

De meeste bakfietsen worden geleverd met accessoires, waaronder een afdekzeil en een ‘tent’. Een afdekzeil is vooral handig als de fiets ergens in de buitenlucht geparkeerd staat en het regent, of gaat regenen (wat helaas nogal vaak voorkomt in Nederland). Een ‘tent’ is een waterdichte hoes met raampjes waar je kindje onder kan zitten. Zo zit hij lekker droog tijdens een regenbui en kan hij nog steeds lekker naar buiten kijken.

Wil je een afdekzeil of ‘tent’ bij je bakfiets bestellen? Let dan wel op de extra kosten: een afdekzeil kost doorgaans rond de 60 euro, een ‘tent’ rond de 200 euro.

Fietsstoeltje achterop

Heb je meerdere kinderen en houd je liever wat ruimte over in de bak voor boodschappen? Sommige ouders kiezen er dan voor om één kindje in de bak te zetten, en één kindje op een fietsstoeltje achterop plaats te laten nemen. Heeft dit jouw voorkeur? Controleer dan of de bakfiets die je voor ogen hebt een bagagedrager heeft die geschikt is voor een fietsstoeltje.

een vader met zijn kindje op een bakfiets
Een bakfiets met inklapbare bak

Veilig de weg op met een bakfiets

Volgens een onderzoek van de Duitse Automobielclub (ADAC) is de bakfiets de meest veilige manier om je kindje op een fiets te vervoeren. Bij verschillende crashtests, onder andere met een dummy op een fietsstoeltje, in een fietskar en in een bakfiets, werd de minste schade opgelopen bij een bakfiets. Dit onderzoek dateert echter wel uit 2011, en sindsdien zijn fietsstoeltjes ook een stuk veiliger geworden.

Een bakfiets is daarnaast net zo veilig als je hem zelf maakt. Ook al is het nog zo veilig, het kan nog steeds niet de juiste bescherming bieden als je kindje niet goed vastgemaakt wordt. Zorg er daarom altijd voor dat je de gordels gebruikt en je de richtlijnen opvolgt.

Bakfiets vs. mamafiets

Er zijn twee goede opties voor ouders die met hun kinderen willen fietsen: een bakfiets of een mamafiets. Maar wat is het verschil? En welke optie is beter? Dit is vooral afhankelijk van je situatie en je voorkeur. Wij hebben de grootste verschillen en overwegingen voor je op een rij gezet.

Meerdere kinderen

Een mamafiets en bakfiets zijn beide geschikt om meerdere kinderen mee te vervoeren. Daar zijn ze immers voor gemaakt. Zo heeft een bakfiets meerdere zitplekken en kan je op een mamafiets één of twee fietsstoeltjes monteren. Hoeveel zitplekken een bakfiets heeft, is afhankelijke van de groottes. Sommige hebben bijvoorbeeld maar één bankje met drie zitplekken, andere twee of meer.

Hoe je kindje op de fiets zit, verschilt uiteraard wel: met een bakfiets zit je kindje altijd voorop, waardoor je hem goed in de gaten kan houden. Maar dit is niet per definitie een voordeel: sommige ouders vinden het juist fijn om hun kindje achterop te hebben zitten. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat het gewicht zo beter verdeeld is.

Zitjes

Met een bakfiets zit je kindje op een bankje met gordels. Op een mamafiets zit je kindje in een fietsstoeltje. Een fietsstoeltje is misschien wat comfortabeler voor je kleine, maar er zijn ook kussentjes verkrijgbaar die de rit in een bakfiets aangenamer maken.

Daarnaast zijn sommige fietsstoeltjes geschikt om in een bakfiets te bevestigen. Dit is vooral bedoeld voor kinderen tussen de 9 maanden en 2,5 jaar. Je hebt wel een speciale beugel nodig om het fietsstoeltje op het bankje van de bakfiets te kunnen bevestigen.

Extra spullen meenemen

Met een bakfiets heb je de ruimte om extra spullen mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een lading boodschappen, of een buggy voor wanneer jullie op de plek van bestemming zijn. Je kan ook een buggydrager op een mamafiets bevestigen, maar boodschappen meenemen wordt bijvoorbeeld wel een stuk lastiger als je al twee fietsstoeltjes op je fiets gemonteerd hebt.

Rijgedrag

Zowel een bakfiets als een mamafiets met fietsstoeltje fietst anders dan je gewend bent. Je zal dus even moeten oefenen voordat je met je kleine de weg op gaat. Hoewel een bakfiets er best groot en onhandig uitziet, vinden de meeste ouders dat het net zo lekker fietst als een gewone tweewieler. Wel moet je in het begin even wennen aan het extra gewicht voorop en de extra lengte van een bakfiets, waardoor je draaicirkel groter wordt. Vooral goed om in je achterhoofd te houden als je een bocht neemt!

Stallen

Woon je in een drukke straat met weinig parkeerplekken voor fietsen? Of fiets je, nadat je je kindje naar de opvang hebt gebracht, door naar het station om vervolgens de trein te pakken naar je werk? Dan heeft de grootte van je fiets en het gemak waarmee je hem stalt een grote invloed op je keuze.

Zo kan je een mamafiets net zo makkelijk parkeren als een gewone fiets, al moet je wel rekening houden met het feit dat je fiets door een zitje voorop of achterop minder goed past in de meeste fietsenstallingen.

Een bakfiets daarentegen neemt veel meer plek in beslag dan een gewone fiets, waardoor het lastiger is om een parkeerplek te vinden. Op de meeste stations vind je echter wel speciale parkeerplekken voor bakfietsen en moederfietsen, maar dan moet je wel vroeg zijn om nog een plekje te bemachtigen. Hoe ingewikkeld het parkeren is, is afhankelijk van het type bakfiets dat je kiest: driewielers met een grote bak zijn bijvoorbeeld lastiger te stallen dan een inklapbare bakfiets.

Aanschafkosten

Het aanschaffen van een nieuwe fiets is altijd een belasting op je portemonnee, zo ook met een bakfiets of mamafiets. Toch spant een bakfiets de kroon: een gemiddelde bakfiets kost je tussen de 900 en 3.500 euro, terwijl je voor een moederfiets met fietsstoeltjes gemiddeld tussen de 400 en 1.000 euro kwijt bent.

Staan de kosten je in de weg? Dan kan je ervoor kiezen om een tweedehands fiets te kopen. Laat deze dan wel goed controleren door je plaatselijke fietsenmaker, zodat je zeker weten dat je veilig de weg op gaat.

Bakfietsentest

De Fietsersbond heeft onlangs verschillende modellen bakfietsen getest. Benieuwd welke bakfiets als beste getest werd? Bekijk hier de resultaten.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.