Baby speelt met babyspeelgoed op speelkleed

Zo, dat was schrikken! Na 9 maanden in je warme, veilige baarmoeder te hebben geleefd, komt je kindje plotseling in de grote, koude buitenwereld. Alles is nieuw en dus moet hij nog veel leren. Met het juiste baby speelgoed maak je hem een beetje wegwijs.

Baby speelgoed 0 tot 1 maand

In zijn eerste maand kan je baby natuurlijk nog geen dingen vastpakken, maar hij geniet ervan om te knuffelen en naar dingen te kijken en luisteren. Hiermee verbeter je zijn band met jou, zijn kijk- en luistervaardigheid en stimuleer je zijn taalontwikkeling.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Papa en mama

In de eerste maand ben jij het favoriete speelgoed van je baby. Hij kijkt het liefst de hele dag naar je gezicht en geniet van je stem en warmte. Hallo papa of mama! Houd je baby lekker dichtbij, want hij vindt het heerlijk om te knuffelen en ziet maar tot zo’n 25-30 centimeter scherp. Laat hem staren naar je ogen, wenkbrauwen, mond en haargrens. Zing ondertussen liedjes voor hem of vertel hoe je dag was. Hij kan je misschien nog niet verstaan, maar leert zo al verschillende klanken, ritmes en intonaties. Hij zal aan je lippen hangen.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Je baby is niet alleen gek op jouw gezicht, maar vindt die van zichzelf ook erg interessant. Een spiegeltje in de box is daarom een welkome aanvulling. Wie is die knapperd naast mij? Je baby zal nog niet begrijpen dat hij het zelf is, maar kijkt gefascineerd naar zijn nieuwe vriendje.

Helemaal leuk zijn spiegeltjes die in een knuffeltje of ander speelgoed verwerkt zijn. Zo heeft je kleine nog meer om te ontdekken. Let er wel op dat het spiegeltje van plastic is en niet van glas.

Rustgevend muziekdoosje

In de baarmoeder is je baby al gevoelig voor geluiden. Daar heeft hij jouw stem én favoriete playlist leren kennen. Ook na de geboorte blijft je kleine van muziek genieten, omdat hij gevoelig is voor ritme. Blijf dus vooral je favoriete nummers draaien, zing liedjes voor hem en hang een leuk muziekdoosje of sluimerspeeltje in zijn slaapkamer. Daar wordt je kleine muzikant niet alleen rustig van, maar het stimuleert ook nog eens zijn creativiteit, verbeeldingskracht en spraakontwikkeling.

Baby speelgoed 1 tot 2 maanden

Je baby kan inmiddels met meer aandacht naar dingen kijken en luisteren. Bovendien reageert hij duidelijker op aanrakingen, maakt hij meer pleziergeluidjes en showt hij binnenkort zijn eerste glimlachje. Nu kan je echt ontdekken welk baby speelgoed je kindje leuk vindt!

Dansende muziekmobiel

Hoewel je kleine nog niet is uitgekeken op jouw gezicht (hij ziet juist steeds meer details), is het ook goed om hem eens een ander uitzicht te geven. Een mobiel beweegt, draait en danst boven het hoofdje van je baby, en maakt vaak ook nog geluid. Zo leert hij objecten beter te volgen met zijn ogen en kan hij straks nog aandachtiger in die van jou kijken. Win-win!

Trainen op de baby gym

Je kleine bodybuilder is druk aan het trainen om zich te kunnen opdrukken. Je kan je baby hierbij helpen door hem regelmatig op zijn buikje te leggen. Met een babygym kan je kindje ongestoord zijn oefeningen doen. En is je baby tummy time zat? Dan kan hij op zijn ruggetje genieten van de vlindertjes die boven hem hangen.

Veelzijdig knuffeltje

Met 1-2 maanden reageert je baby duidelijker op aanrakingen. Strijk daarom eens met verschillende stoffen en texturen langs zijn zachte babyhuidje en kijk wat hij lekker of leuk vindt. Probeer het met een pluche knuffeltje of een van ribbelstof, katoen of satijn. Sommige knuffeltjes zijn al gemaakt van verschillende lapjes stof. Dan heb je dus 2, 3, 4 of 5 in één!

Wat het knuffeltje nog leuker maakt? Als er verschillende patronen op te zien zijn! Het zicht van je baby is nog niet volledig ontwikkeld en daarom is hij vooral geïnteresseerd in sterke contrasten. Ook ziet hij kleuren nog niet zo goed. Is het knuffeltje dus niet alleen rood, groen of blauw, maar heeft hij ook zwart-witte patronen? Dan heeft je kindje nog meer kijk- en speelplezier.

Baby speelgoed 2 tot 3 maanden

Voorlezen uit het babyboek

Yes! Je baby kan eindelijk kleuren zien. Oké, nog niet allemaal en hij kan ze ook nog niet heel goed onderscheiden, maar het wordt nu wel tijd voor een boekje met dieren in de mooiste kleuren. Helemaal leuk als de dieren gemaakt zijn van verschillende stoffen en je baby lekker kan voelen. Vertel bij elk dier wat het is en wat het doet: ‘Kijk de olifant eet blaadjes uit de boom! En de giraffe zegt hoi tegen meneer aap!’ Dit stimuleert de taal- en zintuigelijke ontwikkeling van je baby.

Rammelende rammelaar

Je baby is zich steeds bewuster van zijn handjes. Hij stopt ze in zijn mond, zwaait er mee in het rond en probeert naar speeltjes te reiken. Je kleine is nog geen hele handige grijper, maar slaan naar speeltjes en ze soms wat klunzig vastpakken, kan hij wel. Rammelaars doen het dan ook goed in deze periode. Zo leert hij verbanden beter begrijpen. O, als ik dit pak, en een beetje heen en weer schud, maakt het geluid. Interessant! Dit stimuleert op den duur weer zijn motorische vaardigheden, zodat hij straks echt kan grijpen. Je kindje leert ook dingen te ontdekken met zijn mond. Een rammelende bijtring is de komende tijd dus helemaal populair.

Pingelen op de trappelpiano

In zijn 3e maand leert je kindje ook zijn voetjes en beentjes kennen. Hier trappelt hij lekker mee rond en schopt tijdens zijn leerproces overal tegenaan. Met een trappelpiano kan hij zijn voetjes nóg beter ontdekken. Deze piano is een soort kussen dat je aan de zijkant van de box bevestigt en maakt geluid als je kindje ertegenaan schopt. Zo leert hij wederom verbanden beter te begrijpen (oeh, als ik dit doe, krijg ik dit geluid!) én heeft hij een leuk muziekje tijdens het leren.

Download onze app

#1 Zwangerschaps- en baby app