Vind jouw babynaam

Erwin

Geboortekaartjes

Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Erwin?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Erwin

Wat vind jij?

Welke kenmerken vind je bij Erwin passen?

Meerdere opties mogelijk

Herkomst en betekenis Erwin

De precieze betekenis van de Germaanse naam Erwin is niet bekend. De naamstam ‘win’ betekent ‘vriend’. ‘Er’ kan afgeleid zijn van ‘her’, dat ‘leger’ betekent, maar ook van ‘arn’, dat staat voor ‘arend’. Daarnaast was de naamstam ‘er’ ook bekend, deze betekende ‘eer’.

De naam kwam vooral in het zuiden van het huidige Duitsland en de Elzas voor.

Aantallen en varianten Erwin

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Erwin als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Erwin per jaar gegeven is

  • Jongens
  • Meisjes

Ruim 20.000 mannen dragen de naam Erwin, meestal als eerste naam. Voor 1950 werd deze naam nauwelijks gebruikt, na 1960 werd hij erg populair. Deze populariteit nam echter zo’n vijftien jaar later weer af en de laatste jaren wordt de naam nog maar zelden aan kinderen gegeven.

Wetenswaardigheden Erwin

Erwin Schrödinger (1887-1961) was een beroemde natuurkundige. Hij ontving in 1933 de Nobelprijs voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de kwantummechanica.

Een van de stromingen in de kwantummechanica beweerde dat het bestaan van een deeltje pas zeker is als het waargenomen wordt. Schrödinger vond deze gedachte veel te ver gaan en dat probeerde hij duidelijk te maken met een gedachte-experiment dat bekend zou worden als ‘Schrödingers kat’.

Dit gedachte-experiment gaat als volgt: stel dat men een kat op zou sluiten in een afgesloten kist met daarin een vergif en een buisje met radioactief materiaal. Dit vergif komt vrij als een atoom van dit radioactieve materiaal vervalt, maar het is van tevoren niet te voorspellen of dit gebeurt of niet. Zolang de kist niet geopend wordt is het dus ook niet mogelijk te zeggen of de kat dood is of leeft. Dat betekent dat de kat, totdat er een waarneming plaatsvindt, zowel dood als levend is.

Hoewel Schrödinger hiermee wilde aantonen dat het onzinnig is om te zeggen dat het bestaan van een deeltje onzeker is tot het waargenomen wordt (immers, hoe kan iets zowel niet als wel bestaan; een kat kan toch ook niet zowel dood als levend zijn), wordt zijn experiment tegenwoordig gebruikt bij de uitleg van de kwantummechanica.

Bekijk ook deze namen

Sepp, Mason, Finn, Thomas, Mick, Boaz, Alexander, Luuk, Lucas, Moos