Als je borstvoeding geeft, kan je niet precies zien hoeveel je baby drinkt. Veel kersverse mama’s zijn hier dan ook onzeker over. Produceer ik wel voldoende moedermelk? En hoe weet ik of mijn baby voldoende drinkt? Er zijn een aantal tekenen waaraan je kan zien of je baby genoeg drinkt, en of jij dus voldoende melk aanmaakt. Twijfel je heel erg? Schakel dan de hulp in van een lactatiekundige.

Aangeboren reflexen om te drinken

Borstvoeding is een mooi stukje werk van Moeder Natuur. Al tijdens de zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op het geven van borstvoeding. Ook wordt je baby geboren met een aantal reflexen. Door de zoek- en zuigreflex kan je kleine direct na zijn geboorte je borst en tepel vinden en melk uit je borsten halen. Dit doen bijna alle baby’s instinctief.

Tekenen dat je baby vol zit

Een babymaagje is gauw gevuld. Het is de eerste dagen nog zo klein, dat er niet meer dan 10 ml in past. Na 2 maanden zit dit rond de 60 ml. Daarbij wordt je baby geboren met een natuurlijk gevoel voor honger en verzadiging. Hij voelt dus heel goed wanneer hij vol zit en geeft dit meestal zelf ook aan. Je kan je dit merken, doordat je baby:

  • Je tepel loslaat
  • Langzamer gaat drinken, met meer of langere pauzes tussen het slikken
  • In slaap valt
  • Ontspannen en rustig is

Sneller en makkelijker kolven

Met de nieuwste Freestyle Flex borstkolf van Medela kolf je meer melk in een kortere tijd. De kolf is zo compact dat je overal kan kolven, wanneer je maar wilt. Perfect voor de actieve vrouw die zich niet laat beperken!

Lees meer >

Gemiddeld drinkt je baby 67% van je borst leeg per keer. Als je kleine nog honger heeft, zit er meestal dus nog voldoende melk in. Blijft je baby na een voeding onrustig en sabbelt hij op zijn handje? Misschien heeft hij nog trek. Bied hem gerust je (andere) borst nog eens aan.

Wil je baby dit niet en blijft hij huilen? Mogelijk is er een andere oorzaak. Bespreek dit op het consultatiebureau of bij de huisarts.

Tekenen dat je baby genoeg drinkt

Niet alleen direct na een voeding kan je merken of je baby genoeg gedronken heeft. De volgende tekenen tonen aan dat je kindje genoeg drinkt.

Groei in lengte en gewicht

Eén van de belangrijkste pijlers is de groei van je baby in lengte en gewicht. De eerste week valt je kindje waarschijnlijk wat af. Zijn verteringsstelsel moet nog wennen aan zijn nieuwe taak en dat kost energie. Dit is niets om je zorgen over te maken. Meestal is een baby binnen 14 dagen weer op zijn geboortegewicht. Daarna komt je kleine wekelijks gemiddeld 120 tot 240 gram per week aan. Houd dit samen met het consultatiebureau in de gaten.

Aantal natte luiers

Door het aantal natte luiers bij te houden, kan je merken of je baby goed drinkt. De eerste dagen na de geboorte zijn dit 1 à 2 natte luiers per dag. In de daarop volgende weken produceert je kleine gemiddeld 5 tot 6 natte wegwerpluiers of 6 tot 8 wasbare luiers per dag. Voor ontlasting kan je rekening houden met 2 tot 5 keer per dag. Na 6 weken kan dit minder worden.

Gezonde, blije baby

Daarnaast is het belangrijk dat je baby alert en actief is, en gezond oogt. Dit laatste zie je onder andere aan zijn kleur en de stevigheid van zijn huidje.

Hoeveel en hoe vaak drinken is normaal?

‘Normaal’ bestaat eigenlijk niet bij borstvoeding. Iedere baby is anders, dus ook de drinkbehoefte verschilt. Zo drinkt de ene baby liever vaak kort kleine beetjes, terwijl de andere baby graag lang en veel in één keer drinkt. Onderzoek heeft aangetoond dat alles tussen de 4 en 13 keer drinken per dag normaal is. Daarbij drinkt de ene baby 12 minuten en ligt de andere ruim een uur aan de borst.

Verder is ook iedere moeder anders, en zit er dus ook verschil in de samenstelling van moedermelk. Hierbij geldt: hoe vetter de melk, hoe sneller je kleine vol zit. ‘Normaal’ is bij borstvoeding dus een erg breed begrip.

Moeder produceert genoeg melk

Hoe weet ik of ik voldoende melk produceer?

Helaas is het lastig om te ‘meten’ of je voldoende melk produceert. Je kan dit vooral merken aan bovenstaande tekenen van je baby. Daarnaast is het wellicht een geruststellende gedachte dat de meeste vrouwen voldoende melk voor hun baby aanmaken. Er is dus maar een kleine kans dat je écht te weinig melk produceert.

Er wordt soms nog geadviseerd om je kindje voor en na de voeding te wegen, zodat je precies kan zien hoeveel hij binnenkrijgt. Dit is echter niet raadzaam. Deze methode is niet betrouwbaar en zorgt voor veel stress, zorgen en onzekerheid. Bekijk vooral de ‘grotere’ lijnen in de groeicurve van je kindje, die zeggen veel meer over zijn groei.

Vraag en aanbod

Borstvoeding werkt volgens het principe van vraag en aanbod. Jouw baby vraagt een bepaalde hoeveelheid borstvoeding en jouw lichaam reageert op deze vraag door precies de juiste hoeveelheid aan te maken. Als je kleine vaker of meer borstvoeding vraagt, maakt jouw lijf ook meer melk aan. Andersom werkt dit ook: leg je je baby minder vaak aan en drinkt hij minder, dan ga jij ook minder produceren. Het is dan ook raadzaam om te voeden op verzoek en je niet vast te houden aan een vast voedingsschema.

De eerste periode moeten jij en je baby nog aan elkaar wennen en moeten vraag en aanbod nog op elkaar afgestemd worden. Dit kan tot 12 weken duren. Daarnaast moet je borstvoeding nog een beetje op gang komen en moet je de melkproductie nog opbouwen. Laat je niet uit het veld slaan als het hiervoor tegenvalt, de meeste moeders ervaren een groot verschil na deze periode.

Weinig melk bij kolven

Probeer je melkproductie niet te vergelijken met de hoeveelheid melk die kolft. Dit is meestal niet representatief voor de hoeveelheid melk die je baby drinkt. Kolven blijft een andere ervaring dan je baby die aan je borst drinkt. Hierdoor is het voor sommige vrouwen lastiger om met kolven de toeschietreflex op te wekken of voldoende melk te kolven, terwijl ze wel voldoende melk hebben wanneer hun baby aan de borst drinkt.

Stress en borstvoeding

De onzekerheid en twijfels rondom borstvoeding kunnen behoorlijk stressvol zijn. Toch is het verstandig om te proberen er ontspannen mee om te gaan en je niet druk te maken. Stress werkt namelijk averechts. Bij stress produceert je lichaam meer cortisol, een hormoon dat de melkproductie negatief beïnvloedt. Probeer dus een rustig en vertrouwd plekje voor jezelf te creëren, waar jij helemaal kan ontspannen en je op je gemak borstvoeding kan geven of kan kolven.

Hulp bij borstvoeding

Om erachter te komen of je daadwerkelijk onvoldoende melk aanmaakt, kan je een lactatiekundige of andere zorgprofessional raadplegen. Samen bekijken jullie wat er beter kan en stellen jullie een plan op om je de melkproductie te verhogen.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.