Vind jouw babynaam
Egbertje
Egbertje is afgeleid van Egbert
-
- Minder dan 10x gegeven
-
- Schitterend, glanzend zwaard
Wat vind jij van Egbertje?
Deze kenmerken vinden jullie passen bij Egbertje
Wat vind jij?
Welke kenmerken vind je bij Egbertje passen?
Meerdere opties mogelijk
Herkomst en betekenis Egbertje
Egbertje is afgeleid van Egbert. Egbert is een tweestammige Germaanse naam. ‘Eg’ betekent ‘zwaard’, ‘bert’ staat voor ‘glanzend, schitterend, stralend’. Samengevoegd levert dat dus een naam op met de betekenis ‘schitterend, glanzend zwaard’.
Aantallen en varianten Egbertje
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Egbertje als babynaam is gegeven.
Egbertje is afgeleid van Egbert. Hoewel de populariteit van deze naam afneemt, zijn er nog steeds heel veel mensen die Egbert heten. In totaal dragen bijna 16.500 mannen deze naam, vooral als eerste naam.
De gelatiniseerde variant Egbertus wordt eerder als volgnaam gegeven. Ruim 4.000 mannen heten zo. Een typisch Veluwse variant is Eibert. Deze naam komt echter nog maar weinig voor; er zijn ongeveer 800 mannen die zo heten.
Er zijn ook diverse vrouwelijke varianten. Egberdina komt ongeveer 4.000 keer voor. Ook deze naam wordt sinds 1970 aanmerkelijk minder vaak gebruikt. Andere varianten zijn nog minder gebruikelijk: zo’n 1.200 vrouwen heten Egberta, 1.000 dragen de namen Egbertje.
Wetenswaardigheden Egbertje
Egbertje is afgeleid van Egbert. Egbert Bartolomeusz Kortenaer (1604-1665) was een zeeheld en admiraal uit de zeventiende eeuw. Hij was van eenvoudige afkomst, maar werkte zich op tot bootsman en later stuurman. Als stuurman nam hij dienst op de Brederode, het vlaggenschip van Maarten Tromp.
Hoewel hij tijdens een zeeslag een hand en een oog kwijtraakte, bleef hij zeeman en promoveerde nog verder. Toen Maarten Tromp sneuvelde tijdens de Slag bij Ter Heijde, nam Kortenaer het bevel over het eskader over.
Om het moreel niet te ondermijnen, deed hij alsof Tromp nog leefde en liet de admiraalsstandaard niet zakken. Zijn bevelvoering was zo goed dat hij tot aan het einde van de eerste Nederlands-Engelse oorlog aanbleef als vlootvoogd.