Lage rugpijn tijdens je zwangerschap
Lage rugpijn komt veel voor onder zwangere vrouwen. Door het gewicht van de buik en het veranderen van de houding ontstaat vaak een overbelasting van de rugspieren.
Wat is lage rugpijn?
Lage rugpijn is een zeurderige of hevige pijn in de onderrug. Omdat je baarmoeder met banden aan je rug is bevestigd en je buik naar voren trekt krijg je een holle rug. De kracht die je baarmoeder op je rug uitoefent kan zorgen voor de pijnklachten in je onderrug en in je liezen. Over het algemeen verdwijnen de klachten enige tijd na de zwangerschap weer.
Wanneer krijg je last van lage rugpijn tijdens je zwangerschap?
Wanneer je buik in het tweede en derde trimester zwaarder wordt en je wat achterover gaat leunen om jezelf in evenwicht te houden wordt de kans op rugklachten steeds groter. Rugklachten kunnen ook een symptoom zijn van een blaasontsteking. Wanneer je vaker moet plassen en je hierbij een branderig gevoel hebt kan je dit bij de huisarts laten controleren.
Wat kan je tegen lage rugpijn doen?
- Blijf bewegen! Als je fit bent en sterke spieren hebt vermindert (de kans op) lage rugpijn. Ga bijvoorbeeld regelmatig zwemmen of doe aan zwangerschapsyoga.
- Sta niet te lang. Verdeel wanneer je staat je gewicht over beide voeten. Span je billen aan en druk deze iets naar voren. Trek je schouders wat naar achteren en beneden en ga rechtop staan.
- Zak door je knieën en buig niet je rug wanneer je bukt of wat op moet tillen
- Leg zo vaak mogelijk je benen omhoog.
- Zorg voor een goede (draai)stoel en ondersteun zo nodig je onderrug wanneer je zit. Probeer regelmatig van zitpositie te veranderen
- Doe oefeningen om je spieren te versterken en te leren ontspannen.
Oefeningen
Wanneer je veel last van lage rugpijn hebt kan je je huisarts of je fysiotherapeut om hulp vragen. Hier vind je enkele oefeningen die je zouden kunnen helpen.
Download onze app - Z
#1 Zwangerschaps- en baby app - Z