Chinese geslachtskalender: voorspel het geslacht van je baby
Als je in verwachting bent, is het altijd leuk om te raden naar het geslacht van je baby. Worden het roze of blauwe muisjes? Over de hele wereld bestaan bakerpraatjes en betrouwbare methodes om het geslacht te voorspellen. De Chinese geslachtskalender is een eeuwenoude methode, waar sommige mensen bij zweren. Hoe werkt het en is het betrouwbaar?
Wat is de Chinese geslachtskalender?
De Chinese geslachtskalender is een methode om het geslacht van je baby te voorspellen. Het baseert zich op jouw leeftijd en de maand waarin de conceptie plaatsvond. Deze gegevens zijn verwerkt in een tabel, die vervolgens ‘voorspelt’ of je meer kans hebt op een jongen of een meisje.
Herkomst van de Chinese geslachtskalender
Volgens de legende vond een Chinese wetenschapper 700 jaar geleden een oud document in een keizerlijke graftombe uit de Qing-dynastie. Deze keizerlijke bloedlijn bracht uitzonderlijk veel zonen voort. Op basis van het document berekende hij in welke maand ouders meer kans hadden op een zoon. Veel Chinese ouders wilden namelijk liever een jongetje, omdat voor een meisje een bruidsschat betaald moest worden.
Het originele document zou bewaard worden in het Instituut van Wetenschappen in Beijing.
Hoe werkt de Chinese geslachtskalender?
Om de Chinese geslachtskalender te gebruiken, moet je eerst weten wat je Chinese leeftijd is. In China geldt namelijk een andere jaartelling. Zij maken gebruik van de maankalender. Bovendien wordt in China de tijd die je in de baarmoeder doorbrengt bij je leeftijd opgeteld. Chinese baby’s zijn bij de geboorte 1 jaar, in plaats van 0 jaar zoals bij ons.
Ook de maand van de conceptie kan door de andere jaartelling net anders zijn dan volgens onze Gregoriaanse kalender. Met een omrekentool vind je de Chinese maand waarin de conceptie plaatsvond, hier vul je de (geschatte) datum van de bevruchting in. Vervolgens zoek je je Chinese leeftijd, door je geboortedatum in te vullen.
Als je eenmaal alle gegevens hebt volgens de maankalender, kan je de tabel aflezen. Zoek je Chinese leeftijd op het moment van de conceptie. Vervolgens kijk je bij de maand waarin de conceptie plaatsvond. In dit vakje staat of je meer kans hebt op een jongen (J) of een meisje (M).
Betrouwbaarheid Chinese geslachtskalender
Over de betrouwbaarheid van de Chinese geslachtskalender is veel discussie. Sommigen zweren erbij, anderen doen het af als onzin. De kalender is geen wetenschappelijke methode en kan dus niet met zekerheid het geslacht van je kindje bepalen. De echte geslachtsbepaling krijg je pas bij de 20-wekenecho te horen.
Omdat er maar twee mogelijkheden zijn, namelijk jongen of meisje, is deze methode in ieder geval 50% betrouwbaar. Daarnaast is het ook gewoon leuk om te fantaseren over je baby, en daar is deze techniek heel geschikt voor. Je kan de kalender dus prima gebruiken, maar neem het resultaat met een korreltje zout.
Andere manieren om het geslacht te ‘voorspellen’
Naast de Chinese geslachtskalender zijn er nog allerlei bakerpraatjes over het geslacht van je kindje. Ze zijn niet wetenschappelijk bewezen en dus ook niet allemaal even betrouwbaar, maar het is leuk om erover na te denken. Je kan ook uitproberen of je uit elke methode hetzelfde resultaat krijgt. De bekendste zijn:
- Pendelen. Hang een ring aan een touwtje en laat hem boven je buik bungelen. Draait hij in cirkeltjes? Dan krijg je een meisje. Beweegt de pendel heen en weer? Dan wordt het waarschijnlijk een jongetje.
- Je zwangerschapscravings. Volgens sommigen hebben vrouwen die tijdens de zwangerschap veel trek in zoet hebben meer kans op een meisje. Meer trek in zout? Dan krijg je een jongetje.
- Je buik. Volgens deze methode krijgen vrouwen die hoog dragen zijn een meisje, terwijl vrouwen die laag dragen een jongetje krijgen.
- Je schoonheid. Er wordt wel gezegd dat meisjes de schoonheid van hun moeder stelen. Heb je dus last van zwangerschapskwaaltjes als acné en dof haar tijdens je zwangerschap? Dan kan je roze muisjes in gaan slaan. Heb je juist een prachtige zwangerschapsgloed? Dan is de kans op een jongen groter.
Tip: Al deze verschillende manieren om het geslacht van je baby te voorspellen zijn leuk voor een babyshower. Schrijf de resultaten van alle methodes op, dan kan je na de 20-wekenecho of de bevalling kijken of het klopte.
Auteur Fabienne Janssen Lok
Download onze app - Z
#1 Zwangerschaps- en baby app - Z