Babyspelletjes

Je baby is een slim, eigenwijs persoontje, dat onder andere leert door veel herhaling en door jou te imiteren. Met je baby spelletjes spelen is een leuke manier om zijn ontwikkeling extra te stimuleren en tegelijkertijd jullie band te versterken. Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Dit zijn de leukste babyspelletjes voor jou en je baby van 13 tot 24 maanden oud.

#2 Hey baby!

De 10 tips van Humankind

Hoewel er nog niet echt sprake is van ‘samen’ bij baby’s, vinden ze het leuk elkaar te zien of tegen te komen. Dat eerste contact begint al vroeg. In die beginfase wordt voorzichtig een eerste basis gelegd voor latere sociale ontwikkeling. Hoe stimuleer je contact tussen baby’s?

Babyspelletjes per maand

De babyspelletjes zijn onderverdeeld naar de leeftijd van je baby. Natuurlijk kan je veel spelletjes ook in andere maanden spelen. Zo is dansen leuk voor alle leeftijden, krijgt je kleine wellicht geen genoeg van vingerverf en raakt je baby nooit uitgekeken op knuffelen. Let bij het spelen van spelletjes met je baby dus vooral op de ontwikkeling van je eigen kindje en zijn interesses en voorkeuren.

Babyspelletjes maand 13

Babyspelletjes 13 maanden

Kleuren speuren

Neem je baby mee op ontdekkingstocht en ga kleuren speuren! Dit kan je zowel binnen- als buitenshuis doen. Ga samen op zoek naar verschillende kleuren en benoem alle kleuren die je tegenkomt. Wijs de kleur aan, spreek de kleur duidelijk uit en herhaal de kleur meerdere keren. “Kijk, dat is een rode roos. Net als je rode jas.” Verwacht nog niet dat je kleine het na kan zeggen of de kleuren kan onthouden, maar zo leert hij langzaam kleuren onderscheiden.
Goed voor: kleuren herkennen

Matroesjka-effect

Je baby leert steeds beter de begrippen ‘klein’ en ‘groot’ begrijpen. Je kan zijn begrip vergroten door het ‘Matroesjka’-spelletje met hem te spelen. Hier heb je verschillende bakjes voor nodig, van klein naar groot. Zet alle bakjes naast elkaar en laat je baby zien wat het kleinste bakje is. Laat hem vervolgens zien dat dit bakje in het iets grotere bakje past. Laat ook zien dat het grotere bakje niet in het kleine bakje past. Stop vervolgens alle bakjes in het grootste bakje, net als bij een Matroesjka. Waar zijn alle bakjes gebleven?

Haal daarna de bakjes een voor een uit het grootste bakje. Daar zijn ze weer! Geef nu je kleine de kans om de bakjes in elkaar te stapelen. Het lukt hem waarschijnlijk nog niet zo goed, maar dat geeft niets. Als het, per toeval, wel lukt, is je baby blij verrast en zal hij glunderen van trots.
Goed voor: fijne motoriek, samenspelen, leren door nadoen, begrip van concepten ‘klein’ en ‘groot’

Ritme creëren

Heb jij zin in een jamsessie? Knutsel dan samen met je baby ‘muziekinstrumentjes’ (ofwel: een soort rammelaars). Om een muziekinstrumentje te maken heb je niet veel nodig. Een lege petfles en wat ongekookte pasta of rijst is voldoende. Laat het flesje nadat je het omgespoeld hebt eerst goed drogen en vul het daarna met de pasta of rijst. Je kan het gewicht van het flesje aanpassen aan de kracht van je baby.

Pak allebei een instrumentje en creëer samen een ritme. Zet daarna de favoriete muziek van je kindje aan en probeer op de maat te schudden Voetjes van de vloer!
Goed voor: grove en fijne motoriek, ritmegevoel

Babyspelletjes maand 14

Babyspelletjes 14 maanden elkaar na-apen

Na-apen

Je baby leert door herhaling en door jou na te doen. Elkaar nadoen is dan ook een leuke manier om je kleine nieuwe dingen te leren én samen de grootste lol te hebben. Ga tegenover je kindje zitten of staan, en kijk of hij jou nadoet. Zwaai of klap in je handen, en vraag je kindje dit ook te doen. Knap hoor, van jou. Trek gekke bekken, steek je tong uit, doe je wenkbrauwen omhoog, schud elkaar de hand, knipoog, glimlach, kijk boos, stamp op de grond: wat je maar kan bedenken.

Je kan de rollen ook omdraaien. Schudt je kleine met zijn hoofd? Doet dit dan ook. Lacht je baby, lach dan met hem mee. Kopieer zijn gezichtsuitdrukkingen en gedrag, en lach er samen om.
Goed voor: motoriek, coördinatie, samenspelen, sociale vaardigheden, leren door imitatie

Mini Verstappen

Je baby van 14 maanden oud is bij het leren lopen druk bezig met het ontwikkelen van zijn evenwichtsgevoel. Jij kan hem daar heel eenvoudig bij helpen. Een grote doos of wasmand tover je in mum van tijd om tot ‘auto’. Zet je kindje in de doos en kijk of hij zich goed vast kan houden. Ben je in een creatieve bui? Versier de doos of mand dan met kartonnen wielen, een nepdeur en (nep)koplampen.

Maak er een echt toneelspel van: Zo, je zit in de auto, waar wil je heen? Wil er nog een vriendje (knuffelbeer) mee? Vooruit, daar gaan we! Trek of duw je kindje voorzichtig de hele kamer door. Eerst langzaam, totdat je baby gewend is. Daarna kan je steeds sneller. Natuurlijk komen jullie af en toe op de bestemming aan waar jullie even spelen. Vervolgens gaan jullie op doorreis naar de volgende locatie.
Goed voor: evenwicht, fantasie (doen alsof)

Samen tekenen

Je baby ontwikkelt een betere fijne motoriek. Waarschijnlijk heeft hij de pincetgreep onder de knie en is daardoor beter in staat om een potlood of stift vast te houden. Tijd om samen een mooi tekenkunstwerk met je baby te maken. Voorlopig bestaan de tekenskills van je kleine vooral nog uit ongecontroleerd krassen, klodderen en krabbelen. Dat geeft helemaal niets, als jullie er maar plezier in hebben. Geef je kindje verschillende kleuren aan en vertel hem met welke kleuren hij allemaal heeft gekleurd. Zo leert hij tegelijkertijd de namen van kleuren kennen. Dit is de start van jullie mooie collectie kindertekeningen!
Goed voor: controle over fijne motoriek, kleuren herkennen, tekenen, oorzaak-gevolg

Babyspelletjes maand 15

Babyspelletjes 15 maanden aanwijsboekjes

Aanwijsboekje

Voorlezen is nog steeds erg belangrijk voor de taal- en spraakontwikkeling van je kindje. Bovendien stimuleert het zijn fantasie. Wat je kleine boekenwurm nu erg leuk vindt, zijn aanwijsboekjes met veel plaatjes uit de directe omgeving. Jij wijst het plaatje aan en vertelt wat er op het plaatje te zien is. Bijvoorbeeld: Kijk, dat is een kat. Een kat miauwt, probeer maar eens: miauw! Keer het ook eens om en vraag: Waar is de hond? Wat doet een hond?

Blijf samen oefenen met de woordjes, geluiden en kleuren. Voor je het weet kan je kindje de hele kinderboerderij aanwijzen. Wil je kleine zelf de bladzijdes omslaan? Laat hem dit dan gerust doen. Zijn motoriek is nog niet zo goed dat iedere bladzijde goed gaat, maar boekjes zijn er om te leren, toch? Dus laat je baby maar lekker bladeren en ontdekken.
Goed voor: taal- en spraakontwikkeling, fantasie

Dans de boogiewoogie (met sjaals)

Je baby van 15 maanden kan steeds steviger staan en is waarschijnlijk aan het oefenen met lopen of cruisen (of kan dit al). Tijd om die beentje en heupjes eens lekker los te schudden en een potje te swingen! Zet de favoriete muziek van je kleine aan, pak je kindje bij zijn handjes en dansen maar!

Maak het nóg spannender door verschillende doeken en sjaaltjes te verzamelen en hiermee te zwaaien op de muziek. Een dunne, lichte sjaal ‘golft’ heel mooi door de lucht, een iets zwaardere sjaal kan juist snel rondjes draaien. Geef je kindje ook een sjaal en laat hem er lekker mee wapperen. Of pak allebei een kant van een sjaal en zwaai er samen voorzichtig mee terwijl jullie gekke dansmoves uitvoeren.
Goed voor: ritmegevoel, leren door imitatie, fantasie, grove motoriek

Hand- en voetafdruk

Met een afdruk van de handen en voeten van je kleine wordt een leeg vel snel een uniek kunstwerk. Het enige dat je nodig hebt, is kindvriendelijke verf nodig en een (groot) vel, schilderij of stuk karton. Bedek de vloer en zet meteen een bak met water en een washandje of billendoekjes klaar. Mocht je kindje het zat zijn en weg willen, dan kan je snel zijn handen en voeten schoonvegen.

Doop het handje of voetje van je kindje voorzichtig in de verf en druk zijn handje/voetje op het vel. Vertel je baby wat je doet, welke kleur(en) je gebruikt en wat hij ziet. Zo leert je kindje meteen iets over zijn eigen lijfje. Zet eventueel je eigen hand- en/of voetafdruk ook op het vel, zodat je goed het verschil in grootte ziet. Onder andere leuk voor in het babyboek, als postcards (bijvoorbeeld voor kerst) en natuurlijk een prachtig cadeau voor je partner bij Vaderdag of Moederdag.
Goed voor: kleuren leren, herkennen van lichaamsdelen, zintuigen, fijne motoriek

Babyspelletjes maand 16

Babyspelletjes 16 maanden selfie maken

Tijd voor je-selfie

Waarschijnlijk heb je al ontelbaar veel foto’s van je baby gemaakt, op alle mogelijke manieren. Maar hoe vaak staan jullie samen, met z’n tweeën, op de foto? Misschien een stuk minder vaak. Tijd voor een selfie shoot met je baby! Zet de camera op de tablet of telefoon zo dat jullie jezelf in het scherm kunnen zien. Je baby vindt het reuze interessant om zichzelf te bewonderen.

Combineer de selfies met het spelletje ‘copy cat’ door gekke bekken te trekken en elkaar na te doen. Lol én een hele reeks met leuke foto’s van jou en je kleine gegarandeerd! Maak er vervolgens een mooie collage van, print hem uit en je hebt een herinnering die je nooit meer vergeet.
Goed voor: zelfbewustzijn, coördinatie, samenspelen, sociale vaardigheden

Hoofd, schouders, knie en teen

Je baby ontdekt langzaam zijn eigen lijfje. Help hem zijn lichaamsonderdelen te herkennen met deze gouwe ouwe: hoofd, schouders, knie en teen. Een echte klassieker, maar daardoor niet minder leuk (én leerzaam)!

Ga tegenover je kindje zitten en zing het liedje ‘Hoofd, schouders, knie en teen’. Raak het lichaamsdeel dat je benoemt met beide handen aan, bij jezelf of bij je kindje. Zing eerst langzaam totdat je kindje gewend is aan dit nieuwe spelletje en versnel het tempo dan iets.

Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.
Oren, ogen, puntje van je neus.
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.

Goed voor: herkennen van lichaamsdelen, eigen bewustzijn

Babyspelletjes maand 17

Babyspelletjes 17 maanden bellenblaas

Bellen jagen

Bellenblazen is misschien wel één van de favoriete babyspelletjes van je kindje. Nu hij wat ouder is en zich steeds makkelijker zelfstandig kan bewegen, wordt dit spelletje des te leuker. Laat je kindje zien dat je grote en kleine belletjes kan blazen. Doe daarna voor hoe je de bellen kapot kan prikken. Zo krijgt je kleine grip op de concepten oorzaak-gevolg: als ik de bel aanraak, gaat de bel kapot/weg.

Vindt je kindje het nog een beetje spannend? Blaas dan zachtjes grote bellen en prik ze samen kapot. Is je kleine al een beetje gewend? Blaas dan hard, zo ontstaan er veel kleine belletjes waar je kindje lekker achteraan kan rennen en die hij allemaal kapot kan prikken. Wil je een beetje magie toebrengen aan het bellen blazen? Doe dan wat sop op je handen en vang de bellen heel op. Wauw, hoe doet papa/mama dat? Laat je kindje ze vervolgens stuk prikken.
Goed voor: grove motoriek, fijne motoriek, oorzaak-gevolg, oog-handcoördinatie

Geven en nemen

Je baby vindt het waarschijnlijk nog lastig om alleen te spelen. Het liefst doet hij dit nog met jou samen. Met het spelletje ‘geven en nemen’ leert je kindje op een laagdrempelige manier om te delen. Bij ‘geven en nemen’ geef jij je kindje een speeltje, en geeft hij dit weer aan jou terug. Bedank hem voor zijn gulle gebaar, dit stimuleert je kindje om vaker te delen.
Goed voor: sociale vaardigheden, leren delen, samen spelen, motoriek

Doe de r-o-b-o-t

De ‘robot’ is een leerzaam spelletje voor je baby, dat verschillende vaardigheden van je kleine stimuleert. Jij speelt eerst de robot. Beweeg je houterig door de kamer en zet je beste robot-stem op: Ik-ben-mama/papa-ro-bot. Ik-be-weeg-en-praat-als-een-ech-te-ro-bot. Laat je kindje vervolgens op een lichaamsdeel drukken of aanwijzen bij jou, en doe daarna iets geks.

Druk bijvoorbeeld op je neus en steek daarna je tong uit. Als je kindje je arm aanraakt, kan je iets geks met je arm doen, zoals zwaaien. Zo leert je kleine dat wat hij doet (jou aanraken) een gevolg heeft (jij gaat bewegen). Als je ook nog eens benoemt wat je baby allemaal aanraakt (dat-was-mijn-neus), leert hij gelijk iets over de verschillende lichaamsdelen. Heeft je baby het spelletje goed onder de knie? Draai dan de rollen een keertje om en laat je kindje de robot zijn. Als jij op zijn neusje drukt, kan hij bijvoorbeeld zijn tong uitsteken.
Goed voor: oorzaak-gevolg, fantasie, samen spelen, fijne motoriek, actie-reactie

Babyspelletjes maand 18

Samen schoonmaken

Je baby leert snel en wil niets liever dan mama/papa helpen. Hij vindt het dan ook leuk om jou te ‘helpen’ bij huishoudelijke taakjes. Geef je kindje bijvoorbeeld een poetsdoek en doe voor hoe je de tafel schoonmaakt. Zorg er wel voor dat er geen breekbare of gevaarlijke spullen in de buurt liggen. Maakt eerst zelf de tafel schoon en laat je kindje het vervolgens proberen. Hij zal jouw gedrag imiteren. Wat kan je dat goed! Wat is mama/papa blij met jouw hulp. Misschien boent je baby de tafel in vervolg altijd schoon. Dit nieuwe kunstje wordt in ieder geval overal uitgeprobeerd.
Goed voor: fantasie, leren door nadoen, fijne en grove motoriek

Hoedje van papier

Een hoedje van papier vouwen is een leuke activiteit om met je baby te doen. Je kindje zal zich verbazen over het veranderde uiterlijk van het platte vel. Hoe doet mama of papa dat toch? De makkelijkste hoed om te maken is de tovenaarshoed: draai een piramide van een vel papier en maak het vast met een nietje of plakband. Je kan ook het ‘klassieke hoedje’ vouwen. Maak het nóg leuker door samen het bekende peuterliedje ‘Hoedje van papier’ te zingen.

Tip: laat je kindje het papier mooi versieren met stiften of kleurpotloden voordat je de hoed gaat vouwen.

Eén, twee, drie, vier,
hoedje van, hoedje van.
Eén, twee, drie, vier,
hoedje van papier.

Heb je dan geen hoedje meer,
maak er een van bordpapier.
Eén, twee, drie, vier,
hoedje van papier.

Eén, twee, drie, vier,
hoedje van, hoedje van.
Eén, twee, drie, vier,
hoedje van papier.

En als dat hoedje dan niet past,
zet hem in de glazen kast.
Eén, twee, drie, vier,
hoedje van papier.

Goed voor: oorzaak-gevolg, taalontwikkeling, tellen

Babybasketbal

Stimuleer de motoriek van je baby met babybasketbal. Wie weet zit de nieuwe Michael Jordan wel naast je! Voor dit spel heb je een wasmand, doos of iets anders groots nodig waar je kindje ballen in kan gooien. Wat zwaardere, zachte ballen werken het beste, bijvoorbeeld pittenzakjes.

Zet de mand naast je neer en laat zien hoe jij er een balletje in laat vallen. Herhaal dit een paar keer en laat je baby het eens proberen. Lukt dit goed? Zet de mand dan iets verder weg en probeer de balletjes in de mand te gooien. Waarschijnlijk lukt het je kindje nog niet om in de mand te mikken, maar reageer enthousiast op het proberen en de moeite die je kleine ervoor doet.
Goed voor: grove motoriek, samenspelen, delen

Babyspelletjes maand 19

Babyspelletjes 19 maanden overrollen met bal

Overrollen

De oog-handcoördinatie van je baby wordt steeds beter. Tijd om deze vaardigheid toe te passen in een leuk babyspelletje: overrollen. Gebruik een lichte, grote bal. Dat is voor je kindje makkelijker dan een grote, zware bal. Ga tegenover je kindje zitten, met je benen wijd. Doe voor hoe je een bal rolt en vraag of je kleine de bal naar jou terugrolt. Het is helemaal niet erg als dit nog niet lukt. Ga eerst heel dichtbij elkaar zitten, en ga steeds iets verder uit elkaar naarmate het overrollen beter lukt. Deze nieuwe vaardigheid wordt mogelijk een van zijn favorieten de komende maanden!
Goed voor: oog-handcoördinatie, behendigheid, motoriek, samen spelen, delen

Fotoalbum

Bekijk samen met je baby foto’s en filmpjes van familieleden, vrienden en natuurlijk van jullie zelf. Als je ze alleen digitaal hebt, print de foto’s dan uit. Wijs de personen op de foto aan en vertel wie ze zijn. Dat is je vriendinnetje Julia, hè? Wat doet ze daar? Ze is lekker aan het badderen! En kijk, daar is oma met een gekke, grote hoed op!

Kijk ook eens of je kindje al wat personen herkent. Wie is dat? Ja, dat is Tante Fabienne, hè? En daar is de hond van Opa Daan, woef woef! Laat je dreumes lekker met de foto’s spelen. Zo leert hij wie wie is. Dit stimuleert niet alleen de taalontwikkeling van je kleine, maar zo leert hij ook het concept ‘relaties’.
Goed voor: herkennen van andere mensen, begrip ‘relaties’, taalontwikkeling, afname van eenkennigheid

Lichaamsdelen benoemen

Je baby beseft steeds meer dat hij een ‘eigen mensje’ is en dat jij en hij niet één zijn. Daarom is het een goed moment om hem zijn eigen lijfje en de lichaamsdelen te leren kennen. Ga tegenover je kindje zitten en noem een lichaamsdeel, bijvoorbeeld je neus. Dit is mijn neus. Op dat moment wijs je je neus aan. Wijs ook het neusje van je baby aan: Dat is jouw neus. Vraag vervolgens of je kleine jouw neus en zijn eigen neusje kan aanraken. Vertel daarna je wat je ogen zijn, en wijs die bij jullie beiden aan. Ga zo door met je oren, je mond, tong, handen, armen, voeten, benen, buikje etc.

Door dit spelletje regelmatig te spelen, gaat je kindje steeds meer lichaamsdelen herkennen en kan hij ze uit zichzelf aanwijzen als jij vraagt wat zijn neusje is. En dat maakt hem reuzetrots!
Goed voor: herkennen van lichaamsdelen

Babyspelletjes maand 20

Babyspelletjes 20 maanden theekransje

Theekransje en koekjes bakken

Je baby ziet jou mogelijk regelmatig in de keuken en doet jou graag na. Misschien hebben jullie samen al weleens koekjes gebakken! Je kleine kok bakt ze maar al te graag voor jou. Met wat fantasie-deeg, plastic bordjes, kinderbestek en misschien zelfs een kinderkeukentje, bakt je kindje de lekkerste neptaartjes en nepkoekjes.

Jij kan ondertussen alvast de stoelen klaarzetten of wat kussens op de grond in een rondje leggen. Zet een potje nepthee en servies klaar en verzamel de favoriete knuffels van je kindje. Zet de knuffels op de kussens of stoeltjes neer en het theekransje kan beginnen. Wil je je kindje nog wat extra’s leren? Zing dan samen het liedje ‘Smakelijk eten, smakelijk drinken’. Zo werkt hij meteen aan zijn taalontwikkeling.
Goed voor: fantasie, taalontwikkeling, delen

Natuur-kunstwerk

Ga samen met je dreumes naar buiten en verzamel mooie dingetjes uit de natuur. Het maakt niet uit welk seizoen het is, er is altijd wel iets moois te vinden. Denk aan bloemetjes in de lente, schelpjes in de zomer, bladeren en kastanjes in de herfst en dennenappels in de winter. Maak van jullie verzameling een heus kunstwerk door alles op een groot vel te plakken of het te versieren met verf of glitters. Zo heb je meteen een mooi aandenken aan deze gezellige dag met je kleine.
Goed voor: fijne motoriek

Balletje balletje

Je kindje ontwikkelt steeds meer objectpermanentie. Je kan dit verder bevorderen met het oude gokspelletje ‘balletje balletje’. Hiervoor heb je een speeltje nodig dat in je hand past. Laat je baby zien dat je het vasthebt en in welke hand je het hebt. Doe vervolgens je handen dicht en verstop ze achter je rug. “Waar is het speeltje nu gebleven?” Haal je handen weer naar voren en laat je kindje een hand kiezen waar het speeltje volgens hem in zit. Open heel langzaam je hand, vinger voor vinger, en laat zien of je kleine gelijk heeft. Als hij het fout heeft, laat dan zien dat het speeltje in je andere hand zit. Je baby zal blij en verrast zijn dat daar een speeltje in zit: Hoe komt dat daar terecht?

Herhaal dit spelletje een aantal keer en wissel af en toe van hand. Of verstop het speeltje achter je rug. Huh, er zit in allebei de handen geen speeltje! Als je kindje wat ouder is en de objectpermanentie iets verder ontwikkeld is, zal hij achter je rug gaan zoeken om te kijken of het speeltje daar misschien ligt. Tot die tijd kan jij hem helpen met zoeken. “Ligt het speeltje misschien achter mijn rug? Zullen we samen kijken?”
Goed voor: objectpermanentie, samen spelen, delen

Babyspelletjes maand 21

Babyspelletjes 21 maanden pakkertje

Ik ga je pakken…!

Ik ga je pakken, pakken, pakken…! Pakkertje spelen met je baby is nu een leuke activiteit. Je kindje vindt het reuze spannend en hij leert meteen beter lopen en rennen. Daarnaast kan hij zijn energie even kwijt, want dat heeft hij nu genoeg. Pas maar op, daar kom ik aan! En als je hem hebt, geef hem dan de kietel-, knuffel- of kusjesdood.
Goed voor: motoriek

Babyvoetbal

De coördinatie en motoriek van je baby zijn inmiddels voldoende om tegen een bal aan te trappen. Tijd voor een potje babyvoetbal. Een echte voetbal is nog te zwaar voor je kindje, dus gebruik voorlopig nog een (zachte) en vooral grote bal. Hoe groter en lichter de bal, hoe makkelijker voor je kleine om ertegen aan te trappen.

Trap de bal zachtjes richting je dreumes en moedig je kleine aan om de bal terug naar jou te schoppen. Hij zal nog vaak missen en richten met de bal is vrijwel onmogelijk, maar oefening baart kunst. Zodra je baby de bal raakt, kan je hem toejuichen: Ja, goal! 1-0 voor jou!
Goed voor: coördinatie, grove motoriek

Winkeltje spelen

Je kindje leert veel door jou na te doen en doet graag wat jij doet. Oók boodschappen. Winkeltje spelen is nu dan ook reuze interessant. Tover hiervoor de salontafel om tot mini-winkeltje. Zet verschillende spulletjes neer die je kleine kan kopen, zoals speeltjes, nepfruit en lege, kartonnen verpakkingen. Gebruik een doos of mand als winkelwagentje en laat je baby zien hoe je de spulletjes in het wagentje doet.

Laat je baby lekker shoppen en benoem alles wat hij in zijn winkelwagentje legt. Hebben jullie alles wat je nodig hebt? Dan is het tijd om af te rekenen. Doe alsof je alle producten scant (bliep bliep) en stop alles samen in een boodschappentas. Alleen nog even betalen via handjeklap en klaar is kees!
Goed voor: fantasie, taalontwikkeling

Babyspelletjes maand 22

Babyspelletjes 22 maanden je baby volgen

Baby’s zijn de baas

Heb je een dag veel tijd? Leg het ‘lot’ dan eens volledig in handen van je baby en ‘volg de leider’! Ga samen naar een veilige, maar avontuurlijke omgeving en laat je kindje ‘bepalen’ wat jullie doen. Loopt hij ergens heen? Volg hem. Wil hij uren een insect bestuderen? Laat hem dit doen, of ga naast je dreumes op je hurken zitten en bestudeer het samen. Dit babyspelletje is niet alleen leuk voor je kleine, maar ook voor jou. Zo zie je de wereld vanuit een heel ander perspectief en zie je dingen die je normaal niet (meer) zou zien.
Goed voor: ‘zelfstandigheid’, oorzaak-gevolg, actie-reactie, zelfvertrouwen

Verstoppertje

De objectpermanentie van je baby ontwikkelt zich steeds verder. Hij kan nu niet alleen onthouden dat iets er nog is als hij het niet kan zien, hij begrijpt ook dat het ergens anders kan liggen dan waar hij het voor het laatst heeft gezien. Dit betekent dat nu het uitgelezen moment is voor verstoppertje spelen.

De verstop-skills van je kleine zijn nog niet echt optimaal, maar dat maakt het niet minder leuk. Goh, waar is mijn lieve kindje nu toch? zeg je terwijl je dreumes middenin de kamer staat met zijn handjes voor zijn ogen. Jou zoeken kan je kindje dan weer wél goed (met enige hulp dan). Roep af en toe de naam van je kleine of maak een geluidje, zodat hij je gemakkelijker kan vinden. Er zijn ook verschillende speeltjes op de markt die de zoekkunsten van je kleine bevorderen. Wie niet weg is, is gezien!
Goed voor: objectpermanentie, afname van verlatingsangst, fantasie, samen spelen

Hut bouwen

Je dreumes is een echte ontdekker en ontwikkelt steeds meer fantasie. Een hut bouwen is nu dan ook een leuke activiteit. En trouwens niet alleen voor je kleine, maar ook voor jou. Laat je creativiteit de vrije loop en bouw de hut met alles dat je maar kan vinden: lakens, dekens, kussens, matrassen, stoelen, tafels…

Wil je snel klaar zijn? Gebruik dan de eettafel en leg hier een groot laken overheen. Wat kussens aan de zijkant als muren en deur, en de hut is bewoonbaar. Kruip samen met je kleine in deze tafeltent en vertel een mooi verhaal of lees een boekje voor. Spannend én leuk!
Goed voor: fantasie

Babyspelletjes maand 23

Babyspelletjes 23 maanden knuffel eten geven

Een hapje voor Teddy

Heeft je baby de laatste tijd wat moeite met eten? Draai de rollen eens om en laat je baby zijn favoriete knuffel ‘eten’ geven. Zet de knuffel in de kinderstoel en zet je kleine ernaast. Help jij knuffel zijn buikje rond eten? Gebruik geen echt eten, maar ‘nep’ eten (fantasie-eten), tenzij je het niet erg vindt dat alles vies wordt. Natuurlijk moet de knuffel ook een slabbetje om. Doe dit samen en laat je kindje de knuffel vervolgens ‘eten’ geven.

Zit de knuffel helemaal vol? Dan is het tijd om op te ruimen. Jeetje wat heeft knuffel er een troep van gemaakt, zullen we het samen schoonmaken en opruimen? Geef je baby een toetendoekje en laat hem de knuffel ‘schoonmaken’. Breng daarna samen de spullen naar de keuken. Misschien heeft je kindje van al dat spelen wel trek gekregen…
Goed voor: fijne motoriek, eten, sociaal en empathisch vermogen, fantasie

De toren van Pisa

De motoriek en oog-handcoördinatie van je baby wordt steeds beter nu hij 23 maanden oud is. Tijd om samen een grote toren te bouwen! Het maakt eigenlijk niet eens uit waarmee je een toren maakt: een klassieke blokkentoren, een toren van stapelbekers of een zachte toren van een stapel kussens of wc-rollen. Zolang je kindje maar mag helpen bij het maken van die mooie toren en de toren heel hard omver mag duwen. Dolle pret!
Goed voor: oog-handcoördinatie, samen spelen, delen, motoriek

Helpend handje

Je kindje leert langzaam kleuren, vormen en formaten herkennen. Je kan deze vaardigheden stimuleren door je baby ‘sorteertaakjes’ te geven. Je kan hiervoor alles gebruiken dat je in huis hebt. Van boekjes en speelgoed, tot kleding, washandjes en sokken. Bepaal eerst of jullie gaan sorteren op kleur, grootte of vorm. Sorteren jullie sokken? Kies er dan bijvoorbeeld voor om alle sokken op kleur te sorteren. Vertel je kindje welke kleuren de sokken hebben, zo leert hij goed wat welke kleur is. Tel vervolgens samen alle sokken. Je kleine kan dit nog niet, maar het is wel alvast een goede voorbereiding. Zijn alle sokken gesorteerd? Bedank je kindje dan voor zijn goede hulp.
Goed voor: fijne motoriek, herkennen van vormen, kleuren en groottes, tellen/rekenen, categoriseren

Babyspelletjes maand 24

Babyspelletjes 24 maanden kusjes geven

Een kusje op…je neus!

Je baby wil steeds vaker zélf bepalen wat hij doet. Toch heeft je kleine nog veel liefde en goedkeuring van jou nodig voor zijn zelfvertrouwen. Met het ‘kusjesspel’ behoudt je kindje de controle én krijgt hij veel liefde. Vertel je kindje dat je hem een kusje wil geven, maar niet weet waar. Bouw de spanning op: Ik wil een kusje geven op… je voorhoofd! Geef je kleine een dikke pakkerd. Vraag waar je het volgende kusje zal geven. Waar komt het volgende kusje? Laat je kindje het lichaamsdeel aanwijzen of benoemen als hij dat kan. Op je arm? Komt ‘ie…smak! Ga door tot je merk dat je kleine het zat is. Doe vooral wat je kindje aangeeft.

Heeft je baby helemaal geen zin in kusjes en wil hij het niet? Doe het dan niet en kies voor een ander spelletje. Zo leert je kindje dat hij zelf controle heeft en hij geen kusjes hoeft te geven of ontvangen als hij dit niet wil.
Goed voor: samen spelen, lichaamsdelen herkennen, taalontwikkeling, zelfvertrouwen

Verstoppertje 2.0

Je baby snapt steeds beter dat iets er ook nog is als hij het niet kan zien. Daarom kan je verstoppertje 2.0 introduceren. Verstop niet jezelf, maar een knuffel of het favoriete speeltje van je baby. Laat de eerste keer zien wat je verstopt en vertel dat je het gaat verstoppen. Je kindje mag dit gewoon zien. Verstop de knuffel/het speeltje op een eenvoudige, makkelijke plek, zodat je kleine het makkelijk kan vinden. Heeft je kleine het spelletje onder de knie? Dan kan je het steeds ietsje moeilijker maken, door niet te laten zien waar je het speeltje verstopt. Geef je speurneusje gerust tips en hints bij zijn zoektocht en zoek met hem mee. Je baby voelt zich blij én trots als hij zijn knuffel/speeltje vindt.
Goed voor: objectpermanentie, fantasie, grove motoriek, probleemoplossend denken

Sieraad van pasta of rietjes

Voor dit unieke, handgemaakte sieraad, heb je een aantal dingen nodig. Ga je voor een pastasieraad? Dan heb je grote penne pasta nodig. Bij een rietjessieraad, heb je rietjes in vrolijke kleuren nodig. De pasta of rietjes dienen als kralen. Verder heb je verf en chenilledraad (pijpenragers) nodig.

Verf de pasta samen met je kindje in vrolijke kleuren en laat deze drogen, of knip de rietjes in kleinere stukjes. Maak vervolgens een knoop aan het uiteinde van een pijpenrager of houd de onderkant vast. Doe voor hoe je de pasta of het rietje aan de draad rijgt en laat je kindje het daarna proberen. Help hem gerust als dit nog niet goed lukt. Rijg de hele draad vol met jullie zelfgemaakte ‘kralen’ en knoop de uiteinden aan elkaar. Voilà, jullie mooie armband of ketting is af.
Goed voor: fijne motoriek, categoriseren, schilderen, concentratie

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.