Moeder knuffelt haar baby met een wijnvlek

Als je kindje geboren wordt met een roze tot paarse verkleuring op zijn huid, is er waarschijnlijk sprake van een wijnvlek. Deze geboortevlek is over het algemeen onschadelijk. Wel kan je kindje er last van hebben, omdat de verkleuring vaak in het gezicht zit en daardoor opvalt. Wat is het precies en kan het behandeld worden?

Wat is een wijnvlek?

De wijnvlek is een verkleuring van de huid, meestal in het gezicht of de hals van je kindje. In medische kringen wordt deze geboortevlek ook wel een naevus flameeus genoemd. De vlek is roze tot paars van kleur en direct na de geboorte zichtbaar. De vlek is vrij zeldzaam, ongeveer 0,5 procent van de baby’s wordt ermee geboren. Over het algemeen is het een goedaardige aandoening, waar je kleine geen last van heeft. In heel zeldzame gevallen kan de geboortevlek onderdeel zijn van een syndroom:

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Syndroom van Sturge-Weber

Bij kinderen met een wijnvlek op het gezicht, met name rond de ogen, op het voorhoofd of onder het hoofdhaar, kan het syndroom van Sturge-Weber voorkomen. Dit syndroom komt bij 1 op de 50.000 kinderen voor. Bij deze aandoening zijn er ook inwendige vervormingen van de bloedvaten, waardoor epilepsie, verstandelijke beperking en een verhoogde oogboldruk (glaucoom) kan voorkomen. Heeft je kindje een verkleuring in de buurt van het oog, dan kan het verstandig zijn dit met je huisarts te bespreken.

Syndroom van Klippel-Tenaunay

Het syndroom van Klippel-Tenaunay houdt in dat er een extreem grote wijnvlek aanwezig is op een van de ledematen. Vaak is er in het ledemaat met de vlek ook sprake van een afwijkende groei van de botten en weke delen (bindweefsel en steunweefsel). Hierdoor kan bijvoorbeeld een verschil in beenlengte ontstaan. Daarnaast ontstaan er vaak spataderen. Ook dit syndroom komt niet zo vaak voor: 1 op de 100.000 mensen lijdt hieraan.

Hoe ontstaat een wijnvlek?

Wijnvlekken ontstaan doordat kleine bloedvaatjes in de huid, de haarvaten, op een bepaalde plek te sterk uitgezet zijn. Hierdoor stroomt er meer bloed doorheen en ontstaat de rode kleur. Waarom dit gebeurt is nog niet duidelijk. Wel weten we dat je als moeder niks kan doen om de huidaandoening te voorkomen en dat het niet erfelijk is. Er zijn aanwijzingen dat een bepaald gen de geboortevlek kan veroorzaken, maar dit is nog niet bewezen.

Wijnvlek op de rug van een patiënt
Wijnvlek op de rug.Huidhuis

Behandeling wijnvlek?

Een wijnvlek is een blijvende verkleuring en zal dus niet uit zichzelf verdwijnen. Het is over het algemeen een goedaardige aandoening, die voor de gezondheid geen kwaad kan. Wel kan de vlek iets donkerder van kleur en dikker worden als je kindje wat ouder wordt. Ook kunnen er bultjes in de vlek ontstaan, omdat de bloedvaten verder uitzetten.

Er bestaan behandelingen tegen een wijnvlek. Sommige mensen willen dit graag proberen, zeker als de vlek op een duidelijk zichtbare plaats zit. Het ondergaan van een behandeling biedt geen garantie dat de vlek helemaal zal verdwijnen. Soms wordt alleen de kleur wat lichter of verandert er helemaal niks.

Wijnvlek behandelen met laser

De meest gangbare behandeling van wijnvlekken is met de zogeheten pulsed dye laser. De lichtsterkte van deze laser is optimaal om de vervormde bloedvaten kapot te schroeien, zonder dat het je huid beschadigt. Ook andere vormen van lasertherapie bieden goede resultaten. Afhankelijk van de locatie van de vlek, de grootte en de kleur ziet 40-60% van de patiënten verbetering na de laserbehandeling.

Wijnvlek opereren

In zeldzame gevallen kan je arts ervoor kiezen de wijnvlek operatief te verwijderen. Dit gebeurt voornamelijk als je kindje lichamelijke klachten heeft door de geboortevlek, zoals bloedingen of pijn. Bij deze behandeling snijdt een plastisch chirurg de huidafwijking weg, waarna de huid wordt gehecht. Dit laat meestal wel een litteken achter.

Wijnvlek tatoeëren

Een relatief nieuwe manier om de verkleuring te verbergen, is door er een huidkleurige tatoeage overheen te zetten. Dit kan goede resultaten opleveren, maar is wel erg pijnlijk. Bovendien is het niet op elke plek op het lichaam mogelijk. Rondom het oog is het bijvoorbeeld niet verstandig om een tatoeage te laten zetten.

Camouflage van de wijnvlek

Schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten kunnen tips geven hoe je de wijnvlek met make-up kan verbergen. Dit helpt meestal niet om de vlek volledig onzichtbaar te maken, maar kan er wel voor zorgen dat hij minder opvalt.

Om leren gaan met een wijnvlek

Elke ingreep brengt risico’s met zich mee. Bovendien leveren ze niet altijd het gewenste resultaat op. Je kan er daarom ook voor kiezen om de wijnvlek onbehandeld te laten en ermee om te leren gaan. Hiervoor is soms begeleiding nodig van een psycholoog. Deze kan je kind helpen de huidafwijking te accepteren en om te gaan met eventuele negatieve reacties.

Meer informatie over huidaandoeningen vind je bij Huidhuis.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.