Baby 14 maanden oud
Alles draait om mij…en om mama/papa
Je baby van 14 maanden oud groeit in lengte misschien niet meer zo hard als vorig jaar, maar zijn ontwikkelingen gaan nog steeds in sneltreinvaart. Sterker nog: de komende maanden bereikt je kleine heel wat mijlpalen waar hij al maanden naartoe werkt! Niet zo gek dus dat zijn gedrag, eigen willetje en gewoontes kunnen veranderen. Voor jou is het kernwoord op dit moment geduld. Want hoe je het ook wendt of keert: geduld heb je nodig de komende periode..!
Je baby is zo groot als een..
- Imiteert jouw gedrag
- Kan last hebben van eenkennigheid
- Kan kritischer zijn op het eten
- Kan de eerste tekenen van peuterpuberteit vertonen
Je bent nu..
…je kindje tot zijn 12e verjaardag zo’n €50.000 kost? Maar de liefde die je van je kindje krijgt is natuurlijk onbetaalbaar!
Je baby in maand 14 van je zwangerschap
Als je baby 14 maanden oud is, is het weer tijd voor een bezoekje aan het consultatiebureau. Hier krijgt je kindje de algemene gezondheidscheck en wordt er gekeken naar zijn ontwikkeling. Er wordt onder andere gecheckt of je kleine al een paar woordjes kan uitspreken en of hij woordjes begrijpt. Ook wordt zijn fijne motoriek getest door te kijken of hij blokjes in een doos kan doen en ze er weer uit kan halen. Als je het Rijksvaccinatieprogramma volgt, krijgt je baby zijn voorlopig laatste inentingen. Ditmaal de BMR- en de Meningokokken-vaccinatie. De volgende inenting krijgt je baby pas weer als hij 4 jaar oud is.
Je kindje ontdekt steeds meer dingen die hij zelf kan doen. Zo krijgt je baby rond de 14 maanden interesse in het lepeltje of de vork waar hij mee eet, en wil hij niets liever dan zelf dat lepeltje of vorkje vasthouden tijdens het eten. Oké, het lukt je kleine nog helemaal niet, maar hé, van proberen ga je leren! De meeste kindjes kunnen rond de 18 maanden een beetje met vork en lepel ‘eten’ (lees: de lepel op een of andere manier vasthouden en richting hun mondje brengen). Echt goed eten met bestek leren de meeste kindjes pas rond de leeftijd van 4 jaar. Maak je dus geen zorgen als jouw kindje het nog niet kan!
Waar jij je misschien wel zorgen over maakt, is het veranderde eetgedrag van je baby. Als je baby rond de 14 maanden oud is, kan hij ineens voedsel weigeren dat hij hiervoor maar al te graag at. Of je kindje eet ineens veel minder. Dit komt onder andere doordat je kleine een stuk minder hard groeit dan de afgelopen maanden. Hij heeft dan simpelweg ook wat minder energie (dus eten) nodig. Daarnaast heeft het ook te maken met zijn eigen willetje. Nu je kindje merkt dat hij en dat hij zelf keuzes kan maken, wordt hij ineens een stuk kieskeuriger. Ik bepaal zelf wel wat ik eet! Je hoeft je hier geen zorgen over te maken zolang je kindje nog goed groeit en zich goed ontwikkelt. Maak jij je wel echt zorgen? Bespreek dit dat op het consultatiebureau.
Jij in maand 14 van je zwangerschap
Nu je kindje ontdekt dat hij zelf keuzes kan maken, wordt jouw geduld flink op de proef gesteld. Van 100x die ene knuffel van de grond rapen tot plotseling opstandige driftbuien. Daarnaast is je baby erg aanhankelijk en eenkennig de laatste tijd. De verlatingsangst en eenkennigheid bereiken meestal een hoogtepunt rond de leeftijd van 18 maanden, waarna de angst iets afneemt. De vrees van je baby kan echter ook nog een stuk langer aanhouden… hoe ga je daarmee om?
- Volg je gevoel
Barst jouw kindje in tranen uit, of wordt hij kwaad? Stel je kleine dan gerust. Straf hem niet omdat hij moet huilen, maar troost en knuffel je baby. Volg je gevoel en doe wat jij denkt dat op dat moment het beste is voor je baby. - Erken de angst
Erken de angst die je baby op dat moment heeft, bijvoorbeeld: ‘Het is ook hartstikke spannend dat mama/papa weggaat. Maar mama/papa komt écht weer terug, en je bent hier veilig bij tante Roos.’ - Bereid je kindje voor
Bereid je kindje voor op onbekende of veranderende situaties. Ga jij straks weg? Vertel dit dan van tevoren aan je baby: ‘Papa gaat zo even boodschappen doen, dan kan jij even gezellig bij Ome Maarten blijven. Papa komt snel weer terug.’ Is je kindje bang voor vreemde gezichten? Vertel hem dan van tevoren dat jullie naar een verjaardag gaan of dat er visite komt. Vertel eventueel ook al wie aanwezig zullen zijn. - Geen stiekem gedoe
Sluip nooit stiekem de kamer uit: hiermee bevestig je de angst van je baby alleen maar, namelijk dat papa of mama ineens weg is als hij even niet oplet. - Geef je kindje de tijd
De angst van je kindje hoeft niet van het ene op het andere moment weg te zijn. Geef je kleine even de tijd om aan de veranderde situatie te wennen. Het is natuurlijk hartstikke lastig om je huilende baby achter te laten, maar vaak verdwijnen de tranen al snel. Raakt je kindje in paniek in een drukke omgeving? Geef hem rustig de tijd om te wennen en ga eerst op een rustiger plekje zitten. Meng je daarna stapje voor stapje in de menigte. - Oefen!
Blijf oefenen met kiekeboe, kort de kamer uitgaan (steeds iets langer) en laat je kleine rustig aan ‘bekende vreemden’ wennen. Keer op keer op keer. Het wordt vanzelf beter!
Loopfiets
Je kindje kan steeds beter cruisen en heeft misschien al wel zijn eerste stapjes gezet. Een loopfiets is niet alleen leuk speelgoed, maar draagt ook bij aan het (beter) leren lopen van je kleine crosser.
Tip bij 14 maanden zwanger
Niets is interessanter dan mama’s handtas, dat had je inmiddels wel gemerkt. Hoe je dit oplost? Geef je baby van 14 maanden oud een eigen handtas! Trek je oude handtas uit de kast en stop hier allerlei spulletjes in die jij ook in je tas hebt. Bijvoorbeeld oude klantenkaarten, een lege portemonnee, een stiftje (nep), wat speelgoed, zakdoekjes etc. Neem de tas mee als jullie op pad gaan. Zodra je kleine verveeld raakt, pak je de tas erbij en benoem je alles wat je kleine uit de tas tevoorschijn tovert. Veel ontdekkings- en speelplezier, en je baby is in ieder geval minstens 5 minuten eventjes afgeleid.
Wat heb je allemaal nodig voor je baby?
Voor de verzorging van je baby heb je veel spullen nodig. Maar waar moet je beginnen? Met behulp van onze interactieve baby uitzetlijst weet je zeker dat je alle onmisbare babyspullen in huis hebt.