De 10 meest gestelde vragen over rompertjes
Bijna alle baby’s dragen rompertjes. Maar waarom? Wij kunnen ons voorstellen dat je als (toekomstige) ouder vragen hebt over dit magische kledingstuk voor je baby. Daarom hebben wij de 10 meest gestelde vragen over rompertjes op een rij gezet.
1. Waarom zijn rompertjes zo handig?
- Doordat rompertjes uit één stuk bestaan voorkomt dit een blote buik en rug. Je baby verliest zo niet onnodig warmte en jij hoeft hier dus niet de hele tijd op te letten.
- Een romper houdt de luier op zijn plaats, dit verkleint de kans op lekkage.
- De drukknopjes aan de onderkant van het rompertje zijn makkelijk bij het verschonen.
- Een overslagrompertje kan je om je baby heen slaan. Hierdoor hoeft het hoofdje er niet doorheen, dit maakt het aankleden een stuk eenvoudiger.
De leukste rompertjes shop je bij C&A
Dat hippe babykleding niet duur hoeft te zijn, bewijst C&A. Van de leukste rompertjes tot complete outfits tegen scherpe prijzen. Zo is je baby dag en nacht stralend gekleed.
2. Welke maat romper heeft een pasgeboren baby?
Babymaten zijn gelijk aan de lengte van je baby in centimeters. De meeste pasgeboren baby’s past een rompertje in maat 50 of 50/56 het best. Baby’s die te vroeg geboren zijn of flink kleiner dan gemiddeld hebben maat 48 of zelfs maat 44 nodig.
3. Hoeveel rompertjes heb je nodig voor een pasgeboren baby?
Doorgaans is het advies om als onderdeel van de babyuitzet minimaal 3 rompertjes in maat 50/56 en 3 in maat 56/62 te hebben. Er zijn echter ook behoorlijk wat (toekomstige) ouders die alleen al in maat 50/56 meer dan 10 rompertjes hebben.
Hoeveel rompertjes je daadwerkelijk gebruikt verschilt per baby, waar jij je prettig bij voelt en hoe vaak je wil wassen. In principe kan je een baby prima 2 dagen dezelfde romper laten dragen. Als je echter een baby hebt die veel spuugt, kan je ook meerdere rompertjes per dag nodig hebben.
4. Welke stof kan het rompertje het best hebben?
Katoen ademt goed en is lekker zacht voor je baby, dit is dan ook een ideale stof voor een rompertje. Je hebt ook rompertjes van biokatoen. Polyester ademt niet en is daardoor minder prettig. Lees voor meer informatie de veelgestelde vragen over biokatoen.
In rompertjes kan stretch-materiaal zitten. Hierdoor behoudt een romper langer zijn pasvorm. Daarnaast kan je dankzij de stretch het kledingstuk soms ook nog gebruiken, terwijl je baby eigenlijk een grotere maat heeft.
5. Moet je rekening houden met het seizoen bij rompertjes?
Je hebt mouwloze rompertjes, met korte mouwen en lange mouwen. De keuze tussen deze rompers heeft meer met jouw persoonlijke voorkeur te maken, dan het seizoen. Het is namelijk niet zo simpel dat je voor een zomerkindje mouwloze rompertjes koopt en voor een winterkindje rompers met lange mouwen.
In de winter trek je normaal gesproken een warme trui over de romper aan en is de romper gewoon een extra laagje. Sommige ouders vinden in dat geval een romper met korte mouwen zelfs een stuk makkelijker om een trui overheen aan te trekken.
Als het zonnetje schijnt daarentegen kan een romper met lange mouwen juist fijn zijn. Je baby’s huidje is erg kwetsbaar voor de zon en kleding helpt bij de bescherming van zijn huid.
6. Waar kan je het best rompertjes kopen?
Dit heeft voor een groot gedeelte te maken met je persoonlijke voorkeur. Je kan rompertjes kopen bij bijna alle grotere kledingketens, babyspeciaalzaken en webshops gericht op baby’s. De prijzen variëren van een paar euro per romper, tot rompers van tientallen euro’s.
Verschillende leuke rompertjes vind je bij C&A. Deze zijn niet duur en van goede kwaliteit.
7. Wat is een overslagromper?
Een overslagromper, ook wel omslagromper genoemd, is een romper die niet over het hoofd gaat. Je trekt deze eigenlijk aan zoals een jas, alleen doe je deze niet dicht met een rits, maar met drukknoopjes aan de zijkant. Zeker bij een pasgeboren baby kan het vervelend zijn als je een romper over het hoofdje moet trekken.
8. Wat is het verschil tussen een rompertje, luierpakje en kruippakje?
Een luierpakje is een andere naam voor een rompertje. Een luierpakje en rompertje zijn dus hetzelfde. De naam luierpakje wordt ook wel gebruikt omdat een rompertje (of luierpakje dus) helpt de luier op de juiste plaats te houden.
Een kruippakje lijkt erg op een rompertje, met het verschil dat deze lange pijpen heeft. Dit maakt het een fijn pakje om in te kruipen. Vandaar ook de naam. Bij sommige kruippakjes zitten er ook sokjes aan de broekspijpen. Kruippakjes worden vaker echt als bovenkleding gebruikt, terwijl een rompertje – zeker in de koudere maanden – meestal een eerste laagje is.
9. Waarom laten zoveel mensen een rompertje bedrukken?
Rompertjes worden zeer vaak als kraamcadeau gegeven. Door de romper te bedrukken met een persoonlijke (en vaak ook grappige) tekst of foto, wordt het kraamcadeau extra leuk.
Er zijn ook veel ouders die een romper laten bedrukken met bijvoorbeeld de naam van hun kind of het geboortekaartje. Dit is niet alleen leuk als hun baby deze romper draagt, maar ook als aandenken voor later.
10. Hoe trek je een rompertje makkelijk aan?
In deze video laat kraamverzorgende Esther van Kraamzorg Mijn Baby zien hoe je je baby makkelijk een rompertje aantrekt.