fietsstoeltje baby fietsen

Een fietsstoeltje biedt uitkomst als je met je kindje op pad gaat en je niet altijd de auto wilt pakken. Een eerste ritje samen op de fiets is een mijlpaal die je als ouder niet snel vergeet! Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsstoeltje? En welke heb je nodig: een fietsstoeltje voor achter- of voorop? Met deze tips koop je het beste kinderzitje voor op de fiets.

Wat is een fietsstoeltje?

Een fietsstoeltje is een kinderzitje voor op de fiets, met een gordel en voetsteunen voor extra veiligheid. Het is een ideale (en typisch Nederlandse) manier om je kindje te vervoeren, bijvoorbeeld als je hem op je mamafiets naar de opvang brengt of samen boodschappen gaat doen.


Qibbel Air: veilig fietsstoeltje

De Qibbel Air, winnaar van een Baby Innovation Award, is het lichtste fietsstoeltje van Nederland en geschikt voor kinderen van 9 maanden tot 6 jaar. De rugleuning is gemaakt van mesh en werkt ventilerend. Dankzij de vijfpuntsgordel zit je kindje extra veilig!

Lees meer >

Er zijn twee modellen: een fietsstoeltje voor en een fietsstoeltje achter. Dit zijn de verschillen:

  • Bij een fietszitje voor maak je het stoeltje vast aan het stuur, bij een fietszitje achter maak je het vast aan je bagagedrager.
  • Een fietsstoeltje achter is vaak iets groter dan het model dat voorop de fiets geplaatst wordt. Mede daarom zijn ze vaak ook iets duurder dan kinderzitjes die voorop de fiets bevestigd worden.
  • Een fietsstoeltje achter heeft een extra bescherming bij de beentjes en grotere voetpedalen, zodat de beentjes van je kindje niet tussen de spaken kunnen komen.

Het is niet zo dat je een fietsstoeltje voor voorop de fiets ook voor achterop de fiets kan gebruiken, en andersom. Behalve dat het niet past, is het ook niet veilig.

Er zijn veel verschillende merken fietsstoeltjes waar je uit kan kiezen, maar de basis is doorgaans bij elk stoeltje hetzelfde. Het belangrijkste waar je bij het kopen van een fietsstoeltje op moet letten, is of het een veiligheidskeurmerk heeft.

Welk fietsstoeltje is geschikt voor welke leeftijd?

Het is afhankelijk van de ontwikkeling, groei en leeftijd van je baby of hij al in een fietsstoeltje mag, en of je voor hem beter een fietsstoeltje voor of een fietsstoeltje achter kan aanschaffen.

Meestal wordt geadviseerd pas een kinderzitje op de fiets te gebruiken als je baby zijn hoofdje zelfstandig rechtop kan houden en hij zelfstandig vanuit een kruiphouding kan gaan zitten. Meestal is dit als je kindje rond de 9 maanden oud is.

Als je met je kindje wilt fietsen, zijn dit de verschillende opties, met bijpassende leeftijdsfase:

  • Autostoeltje op de fiets: jonger dan 9 maanden
  • Fietsstoeltje voor: 9 maanden tot 3 jaar
  • Fietsstoeltje achter: 3 tot 6 jaar

Autostoeltje op de fiets: jonger dan 9 maanden

Baby’s jonger dan 9 maanden kunnen meestal nog niet zelfstandig zitten en mogen daarom nog niet in een fietsstoeltje plaatsnemen. Wil je toch de fiets pakken? Bevestig dan een autostoeltje met een speciale drager voor op de fiets. Controleer altijd wel of het autostoeltje goed bevestigd is en of je bagagedrager geschikt is om veilig een autostoeltje te dragen.

Heb je een fietskar of een bakfiets? Dan kan je het autostoeltje in de kar bevestigen, het liefst tegen de rijrichting in. Zorg er altijd voor dat je baby goed vastzit met gordels als je hem op deze manier meeneemt.

Niet met een draagzak op de fiets
Het is verleidelijk om met je baby in een draagzak te fietsen als hij nog niet in een fietsstoeltje kan. Toch wordt dit sterk afgeraden. Mocht er iets misgaan, dan is je baby niet goed beschermd. Hij kan uit de draagzak vallen, jij kan op hem vallen, of hij kan tegen het stuur botsen. Wacht daarom liever met samen fietsen totdat hij goed in een fietszitje past.

Fietsstoeltje voor: 9 maanden tot 3 jaar

Een fietsstoeltje voorop je fiets is geschikt voor kindjes tot maximaal 15 kilo, wat ongeveer overeenkomt met de leeftijd van 3 jaar. Hoe langer je kindje wordt, hoe belangrijker het wordt om zijn voetjes vast te zetten in de voetriempjes. Zo kunnen ze niet tussen de spaken komen.

Fietsstoeltje achter: 3 tot 6 jaar

Zodra je kindje ouder en groter wordt, kan je hem meenemen in een stoeltje achterop de fiets. Dit wordt geadviseerd als hij zwaarder is dan 15 kilo. Hierbij is het belangrijk dat je voetsteunen met riempjes gebruikt en dat het wiel goed afgeschermd is. Daarnaast moet je erop letten dat je kindje niet bij je slot kan, om te voorkomen dat hij het slot dicht trapt tijdens het fietsen of het sleuteltje eruit haalt.

Een fietsstoeltje voor het eerst gebruiken

In het begin is het vooral belangrijk om jullie eerste fietstocht niet te lang te maken. Je kindje moet namelijk nog even wennen aan het fietsen en alle hobbels en drempels op de weg. Door korte tochtjes te maken, kan je hem rustig laten wennen aan zijn nieuwe vervoersmiddel.

Voor jou is het ook anders fietsen met een kleintje in een fietsstoeltje voor- of achterop. Oefen daarom zelf een paar keer voor jullie eerste fietstocht. Leg bijvoorbeeld een zware tas in het fietsstoeltje; zo wen je aan het extra gewicht. Met een kindje voorop heb je een grotere draaicirkel; probeer daarom de bochten niet al te strak te nemen.

Fietsstoeltje kopen: waar moet ik op letten?

Net zoals met kinderwagens en autostoeltjes, is er een groot aanbod aan fietszitjes. Ze verschillen iets in gebruiksgemak en design, maar zijn over het algemeen vergelijkbaar in kwaliteit. Let er bij de aanschaf wel op dat het zitje voldoet aan de Europese veiligheidsnorm (EN 14344). Zo weet je zeker dat jullie veilig op pad gaan.

Daarnaast is het belangrijk om erop te letten dat:

  • het fietsstoeltje een veilige gordel heeft, waarmee je kindje bij de schouders en zijn kruis vastzit en hij het niet zelf los kan maken. Daarom hebben de meeste gordels een klikgesp die je met 2 verschillende handelingen open moet maken.
  • je kindje nergens bekneld kan raken, of ergens bij kan waarmee hij zichzelf pijn kan doen.
  • de gordels van het fietsstoeltje minimaal 20 millimeter breed zijn.
  • zijn voetjes goed beschermd zijn en vastgezet kunnen worden met een riempje.
  • de rugleuning ook voldoende bescherming aan de achter- en zijkant biedt.
  • het fietsstoeltje geen scherpe randen, hoeken of openingen heeft.
  • een fietsstoeltje voor achterop eigen reflecterende stickers of reflectoren heeft.

Een windscherm voor extra veiligheid

Een windscherm op je fiets houdt niet alleen de wind, regen en vliegjes uit het gezicht van je kleine, maar het biedt ook extra bescherming. Mocht je een ongeluk krijgen op de fiets, dan is met een windscherm de kans kleiner dat je kindje hard op de grond valt en zijn gezicht of handjes open haalt aan het asfalt.

Andere onderdelen

Andere extra onderdelen bij een voorzitje zijn een ‘stuurtje’ (met of zonder slaaprol) en een spiegeltje aan je eigen stuur. Deze kunnen het fietsen aangenamer maken voor je kindje. En met een spiegeltje kan je meteen goed in de gaten houden hoe leuk je kleine het fietsen vindt.

Fietsstoeltje veilig monteren

Bij elk fietsstoeltje wordt een handleiding meegeleverd, waarin je kan lezen hoe je het fietszitje moet monteren. Zo is het belangrijk om bij een fietsstoeltje voor te controleren dat je kindje niet bij de rem- en versnellingskabels kan. Bij een fietsstoeltje achter is het weer goed om te controleren of zijn voeten goed beschermd zijn en niet tussen de spaken kunnen komen.

TIP: Als je twijfelt of je het kinderzitje goed op de fiets hebt gemonteerd, kan je altijd langs je lokale fietsenmaker gaan. Hij of zij kan nalopen of alles goed vastzit.

Hoe zet ik mijn kindje in het fietszitje?

Het is in begin even stoeien om je kindje in een fietsstoeltje te zetten. Het werkt vaak het beste om je kleine onder zijn oksels vast te pakken en hem zo in het zitje te zetten, net zoals je hem in zijn kinderstoel zou zetten. Als hij goed meewerkt en zijn beentjes goed neerzet, zit hij zo snel goed.

Let erop dat je je kleine eerst vastmaakt met de gordels van het fietsstoeltje, voordat je iets anders gaat doen. De kans is namelijk groot dat hij, net als je je fietssleutels aan het zoeken bent, om zich heen gaat bewegen. Loop om dezelfde reden ook nooit weg bij je fiets als je kindje al in zijn fietsstoeltje zit.

Moet mijn kindje een fietshelm op?

Een fietshelm is niet verplicht, maar het is wel aan te raden. Het geeft namelijk een goede bescherming en kan ernstig hoofdletsel voorkomen als je valt. Daarbij is het belangrijk om het helmpje goed op het hoofdje van je kleine te zetten. Het moet recht op zijn hoofd en niet te hoog zitten.

Koop een fietshelm met een CE-keurmerk en liever geen tweedehands helm. Een helm die al een stootje heeft gehad, biedt namelijk geen bescherming meer bij een volgende valpartij.

Links een fietshelm die niet goed gedragen wordt en rechts een helm die wel goed wordt gedragen
Links een fietshelm die te hoog gedragen wordt en rechts een helm die goed gedragen wordt

Op de plek van bestemming, en dan?

Ga je na jullie fietstochtje te voet verder en kan je kleine nog niet (lang) lopen? Dan kan een buggydrager, met buggy, op de fiets uitkomst bieden. Zo is je moederfiets helemaal compleet!

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.