Loopstoel: veilig of niet?
Een loopstoel voor je baby lijkt leuk stimulerend speelgoed, en ook makkelijk voor jou. Over het algemeen wordt een loopstoeltje voor je baby echter afgeraden. Wat is een loopstoel, waarom wordt het afgeraden en waar moet je op letten als je er toch een wilt kopen?
Wat is een loopstoel?
Een loopstoel is een stoeltje op wieltjes waarmee je baby zich kan voortbewegen zodra hij kan zitten, maar nog niet kan lopen. Door het frame van het stoeltje blijft je kindje rechtop zitten. Met zijn voetjes op de grond kan hij zich voortbewegen. Bij sommige loopstoeltjes is er speelgoed vastgemaakt op het blad waarmee je kindje kan spelen. Loopstoeltjes worden aangeboden voor kindjes vanaf 6 maanden.
Jouw babynaam op een geboortekaartje
Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.
Waarom een loopstoel voor je baby?
Ouders kopen een loopstoel voor hun baby als leuk speelgoed. Daarnaast vinden ouders het soms handig om even hun handen vrij te hebben, net als wanneer hun kindje in een box zit. Bovendien denken veel ouders dat het hun kindje stimuleert in het leren lopen.
Dit laatste klopt echter niet. Ook kan een loopstoeltje voor gevaarlijke situaties zorgen. Instanties die zich bezighouden met veiligheid van kinderen raden dan ook af om loopstoeltjes te gebruiken.
Waarom is een loopstoel niet veilig?
Vertraging in het leren lopen
Een loopstoel zorgt er niet voor dat je baby eerder gaat lopen. Het kan de ontwikkeling juist vertragen. Veel loopstoeltjes hebben een stoffen zitje; een soort hangmatje, waar de beentjes doorheen gestoken worden. Doordat je kindje hangt in het stoeltje, hoeft hij niet op zijn eigen beentjes te staan. Vaak kunnen baby’s nog niet helemaal met hun voetjes op de grond komen en zijn ze lichamelijk nog niet toe aan lopen. Wanneer ze in hun loopstoel wel een loopbeweging gaan maken, is dit vaak op de tenen en niet met het volle gewicht. Daardoor bouwt je kindje minder kracht op in zijn beentjes en leert hij een verkeerde looptechniek aan. Dit kan het proces van leren lopen vertragen.
Daarnaast is de manier waarop je baby in het loopstoeltje ‘zit’ niet ergonomisch verantwoord. Zijn heupjes hangen naar beneden in plaats van dat ze gespreid zijn en goed ondersteund worden. Je kindje wordt in een houding geforceerd waar hij nog niet aan toe is. Hierdoor worden spieren en gewrichten niet op de juiste manier gestimuleerd, wat de ontwikkeling tegenwerkt.
Risico’s loopstoel
Er gebeuren relatief veel ongelukken met loopstoeltjes. Dit heeft verschillende oorzaken:
- Trappen en afstapjes in huis zorgen ervoor dat het stoeltje kan kantelen en vallen. Je baby zit vast in het stoeltje en kan zich vervelend bezeren.
- Kindjes zijn mobieler en kunnen hoger met hun handjes komen dan zonder loopstoel. Zo kan je kleine op plekken komen waar hij voorheen niet bij kon. Hij kan breekbare, scherpe of zware dingen van tafels of kasten pakken, of aan snoeren trekken.
- Je baby kan ineens relatief veel snelheid maken, waardoor hij hard tegen meubels of mensen aan kan botsen.
- Ouders denken vaak dat hun kindje veilig in een loopstoeltje zit, en verliezen hun kleine dus sneller een tijdje uit het oog.
Toch een loopstoel voor je baby?
Hoewel loopstoeltjes door onder andere VeiligheidNL worden afgeraden, zijn ze niet verboden. Wil je toch een loopstoel kopen voor je baby? Let er dan in ieder geval op dat hij voldoet aan de huidige NEN-EN 1273: 2005 norm. Dit is een Europese standaard gebaseerd op onderzoek en internationale veiligheidseisen. De meeste nieuwe loopstoeltjes voldoen hier wel aan, maar tweedehands loopstoeltjes misschien niet.
Wat betekent die norm?
- De loopstoel moet een mechanisme hebben waardoor hij niet kan kantelen, bijvoorbeeld een blokkade op de wielen bij een ongelijk oppervlak.
- Het zitje mag nooit plotseling los kunnen raken.
- Het zitje moet minimaal 18 centimeter boven de grond hangen, zodat je baby niet met zijn voetjes in de ombouw vast kan komen te zitten.
- Er mogen geen scherpe randen en kleine onderdelen aan de loopstoel zitten.
- De loopstoel moet stevig en duurzaam zijn.
Download onze app
#1 Zwangerschaps- en baby app
Veiligheid in huis
Naast de veiligheidseisen voor het loopstoeltje, moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat je kindje veilig in huis kan rondrijden. Plaats traphekjes, zet wiebelende meubels vast aan de muur en verplaats alles wat op grijphoogte zit van je kindje naar hogere plekken. Houd je kleine bovendien goed in de gaten als hij in zijn loopstoel zit.
Tot slot wordt geadviseerd om je kindje maximaal 20 minuten per dag in de loopstoel te laten zitten. Zo wordt de schade voor de ontwikkeling van je baby beperkt.