Baby met loopwagen

Als je kindje bijna 1 jaar is, wordt hij steeds mobieler. De eerste stapjes komen nu snel dichtbij! Om je kindje te ondersteunen bij het leren lopen, kan een loopwagen of loopkar handig zijn. Maar wat is dit precies en waar moet je op letten bij het kopen van een loopwagen?

Wat is een loopwagen?

Een loopwagen of loopkar is een niet-gemotoriseerd wagentje op vier wielen. Het heeft een duwstang waar je kindje zich aan vast kan houden bij het lopen. Op deze manier kan hij achter de loopwagen staan en zijn loopmoves oefenen. Eigenlijk is het dus een soort babyrollator. Een loopwagen heeft in de meeste gevallen geen stuur. Wil je kleine een bochtje om? Dan zal dat met optillen en verschuiven moeten gebeuren.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Waarom een loopwagen?

Een loopwagen is een hulpmiddel bij het leren lopen. Ironisch genoeg moet je kleine wel enigszins kunnen lopen om goed zijn stapjes te kunnen oefenen met een loopkar. Loopt je kindje bijvoorbeeld al aardig als jij hem daarbij aan 2 handjes vasthoudt? Dan is hij waarschijnlijk wel zover dat hij met een loopwagentje kan oefenen. Leuk voor je kleintje én een hele verlichting voor jouw rug!

Je kleine kan de loopwagen ook gebruiken om zich aan op te trekken tot staan. Hij traint zo de spierkracht in zijn armpjes en beentjes, en wie weet zet hij van hieruit wel zijn eerste stapjes! Houd de loopwagen hierbij wel tegen, zeker als je baby nog maar net leert lopen. Hij heeft in staande positie namelijk nog zo weinig evenwicht dat het karretje zo onder hem vandaan rolt en hij met zijn gezichtje op de grond terechtkomt. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kan gelukkig de wieltjes wat strakker aandraaien, zodat de loopkar wat stroever rolt.

Vaak zijn loopwagens uitgerust met een interactief paneel met kralen, draaiende blokjes of geluidsknopjes. Het is dus niet alleen een handig hulpmiddel, maar doet ook prima dienst als leuk speelgoed. Versjouwen van spullen vindt je kleine verhuizer sowieso erg leuk in deze fase, dus met een loopwagen scoor je al snel.

Vanaf wanneer beginnen met een loopwagen?

Vanaf het moment dat je kindje zich goed kan optrekken en langs je meubels cruiset, kan je al eens kijken wat er gebeurt als je hem achter een loopwagen zet. De meeste kinderen kunnen zich rond de 12 maanden goed optrekken en lopen rond 15 maanden langs je meubels. De motorische ontwikkeling verschilt echter per kind, dus probeer samen met je kleine uit wanneer hij eraan toe is. Vindt hij het nog helemaal niks, accepteer dit dan en probeer het later nog eens.

Soorten loopwagens

Loopwagens, loopkarren of duwkarren, er zijn verschillende benamingen voor dit hulpstuk op wieltjes. En zo zijn er allerlei verschillende modellen verkrijgbaar van de loopwagen. Wij zetten de meest populaire voor je op een rij.

Small Foot Company

Blokkenkar

Een blokkenkar is een lage blokkenbak op wieltjes met een duwstang eraan. De blokken in de kar zorgen ervoor dat de kar in evenwicht is en niet makkelijk omkiept. Dit soort klassieke loopwagens zijn stevig en zijn overigens hele leuke taxi’s voor knuffels of handige voedseltrolley’s voor je ijverige chef. Multifunctioneel dus!

I'm Toy via Houtenspeelgoedhuis.nl

Duwkar

Een duwkar lijkt heel erg op een blokkenkar, alleen is de bak wat hoger en heeft het design doorgaans de look van een auto of een dier. Deze duwkarren zijn er speciaal op ingericht dat je baby op of in de bak kan gaan zitten. Het heeft daarom aan de voorkant vaak nog 2 handvatten. Eigenlijk is deze variant een loopwagen en loopauto in één.

Loopwagen houten babywalker

Houten Babywalker

Dit model lijkt nog het meest op de klassieke rollator voor bejaarden. Een babywalker is wat compacter dan een blokkenkar. Het heeft aan de voorzijde een activiteitenpaneel met wijzers, draaiende delen, een telraam met kralen of deurtjes die open en dicht kunnen. Erg vermakelijk en leerzaam speelgoed voor je kleintje. Die wielen zijn meestal van hout met een rubberen band. Dit zijn stabiele loopkarretjes, ze zijn wat zwaarder dan de plastic variant. Daardoor is de wendbaarheid wel wat minder dan bij plastic loopkarren.

loopwagen plastic babywalker
VTech

Plastic babywalker

Een plastic babywalker lijkt qua model erg op de houten variant. Het activiteitenpaneel is vaak wel anders. Plastic babywalkers hebben geluids- en lichteffecten, zoals pianotoetsjes, een knipperend zonnetje of een telefoon. Bij veel modellen is het activiteitenpaneel afneembaar. De plastic babywalker is wat lichter dan de houten babywalker en daardoor iets makkelijker te wenden. Daarnaast hebben veel plastic modellen een snelheidsschakelaar waarmee je eenvoudig de wielen aanpast op de vaardigheden van je kleine wandelaar.

Omdat het activiteitenpaneel op de voorzijde al interessant is voor je baby zodra hij zelfstandig kan zitten, kan je babywalkers ook al vóór de eerste verjaardag van je kleine aanschaffen.

Een loopwagen kopen: waar let je op?

Er zijn honderden loopwagens op de markt, van superschattig tot überstoer. Voor je verliefd wordt op een leuk uiterlijk, is het handig om op een aantal dingen te letten als je een loopwagen voor je kindje gaat kopen.

Waar let je op bij een loopwagen kopen?
Gewicht Het gewicht van loopwagens varieert tussen de 1,5 en 4 kg. Plastic loopwagens zijn vaak wat lichter dan houten. Lichtere wagens zijn wendbaarder, zwaardere loopkarren zijn stabieler.
Materiaal Plastic loopwagen: lichtgewicht en makkelijk schoon te houden. Wel kwetsbaarder dan een houten loopwagen.
Houten loopwagen: wat zwaarder, waardoor deze minder snel omvalt, duurzaam.
Wielen Plastic: je kindje kan minder vaart maken, geschikt voor binnenshuis.
Rubber: geluiddempend, goede grip, meer geschikt voor buitenshuis dan plastic wielen.
Zwaartepunt Let goed op waar het zwaartepunt van de wagen ligt. Sommige loopwagens kiepen makkelijker om dan andere.
Stapruimte In het begin heeft je kindje nog een breed gangspoor. Check daarom of er voldoende stapruimte achter de wagen is, zowel in de breedte als in de lengte.
Hoogte duwstang Let erop dat de hoogte van de duwstang goed aansluit bij de lengte van je kindje. Sommige loopwagens hebben een verstelbare duwstang.
Rolweerstand In het begin is het fijn als de wielen wat stroef rollen. Je kan dit regelen door de wielen wat strakker of losser aan te draaien, maar sommige loopwagens hebben ook een snelheidsschakelaar.

Veiligheid loopwagen

In principe is een loopwagen of blokkenkar veilig speelgoed. Wel geldt voor elke variant dat je je kindje goed in de gaten moet houden als hij ermee speelt. In het begin is het belangrijk om hem te begeleiden, omdat je kindje makkelijk kan vallen, zeker als zijn stapjes nog wat onstabiel zijn.

Heeft je kleine crosser meer controle over zijn benen en sjeest hij de hele kamer door met zijn loopwagen? Let dan goed op dat er geen scherpe tafelhoeken of kastpunten zijn waar hij tegenaan kan botsen, en of er geen trappen zijn waar hij af kan rijden. Kijk ook of er geen zware spullen staan die bij een botsing van wiebelende kasten af kunnen vallen.

Een loopwagen is een manier om de motoriek en kracht van je kindje te stimuleren. Andere speelse hulpmiddelen om deze vaardigheden van je kindje te ondersteunen en ontwikkelen, zijn onder meer een loopfietsje en een loopauto. Loopstoeltjes worden over het algemeen afgeraden.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.