Baby heeft last van regeldagen en moeder kust baby liefdevol op hoofdje om hem te troosten

Je baby en jij hebben een prettig dagelijks ritme ontwikkeld. De voedingen gaan goed en er lijkt iets meer ritme te komen. Maar van de ene op de andere dag is je baby huilerig en onrustig, en lijkt hij constant te willen drinken. Zou dit één van die fameuze regeldagen zijn?

Wat zijn regeldagen?

Jij en je baby hebben een redelijk dagelijks ritme opgebouwd, voor zover dit kan met een baby’tje. Ook met betrekking tot voedingen weet jij ongeveer wat je kan verwachten en waar je kleine behoefte aan heeft.

Toch zijn er dagen dat je kindje vaker om voeding vraagt dan je gewend bent. Hij is huilerig, onrustiger en kan om het uur, of zelfs nog vaker, om voeding vragen. Zijn behoefte aan voedingsstoffen is op deze dagen hoger. De dagen waarop dit gebeurt noemen we regeldagen.

Hoe herken je regeldagen?

Je baby wil constant drinken
Gaf je eerst ongeveer om de drie uur borstvoeding, nu kan je kindje veel vaker om voeding vragen, soms wel elk uur. Bij baby’s die flesvoeding krijgen gebeurt hetzelfde, ze vragen ook om meer voeding en komen dus vaker of krijgen meer voeding in een keer.

Je baby is huilerig, erg aanhankelijk en onrustig
Vermoeiend voor jou, maar het gedrag van je baby is niet onlogisch. Je kindje zit even wat minder lekker in zijn vel en heeft meer honger. Daarnaast kost groeien, ontwikkelen en extra eten een hoop energie. Voor jullie beiden zijn het dus overweldigende dagen, hou vol!

Je baby slaapt onrustiger
Omdat je baby vaker honger heeft, kan zijn slaapritme veranderen. Sliep hij net de nachten door? Grote kans dat hij ’s nachts weer wakker wordt voor een nachtvoeding. Zijn slaap haalt hij misschien weer op een ander moment in, op een tijdstip dat je niet gewend bent.

Jouw borsten voelen leeg en beurs
Als je borstvoeding geeft, wordt je melkproductie tijdens regeldagen flink opgevoerd. Omdat je vaker aanlegt en voeding geeft, kunnen je borsten slap en leeg voelen. Maar: het tegendeel is waar. Deze dagen kosten jou, én je borsten, extra energie. Niet zo gek dat je borsten dus anders kunnen aanvoelen.

Als je kindje bovenstaande kenmerken heeft, hoeft dit niet altijd te betekenen dat er sprake is van regeldagen. Het kan namelijk ook een andere oorzaak hebben. Misschien komen zijn tandjes door of heeft hij behoefte aan meer vocht, omdat het warm is.

Oorzaken regeldagen

Regeldagen kunnen verschillende oorzaken hebben:

Je baby heeft een groeispurtje
Je baby groeit snel. Meestal gebeurt dit geleidelijk, maar je kleine heeft ook groeispurtjes. Voor deze spurtjes heeft hij veel energie en voedingsstoffen nodig en vraagt hij dus vaker om voeding. Groeispurtjes duren meestal één tot twee dagen. Een groeispurt is de meest voorkomende oorzaak voor regeldagen.

Je baby is in een nieuwe ontwikkelingsfase
De eerste periode van zijn leven is de wereld van je baby nog erg beperkt. Zodra hij beter kan zien en hij zich verder ontwikkelt, krijgt je kindje meer interesse voor de wereld om zich heen. Het gevolg? Hij is sneller afgeleid, ook tijdens de voeding. Hierdoor drinkt hij misschien wat minder dan normaal, waardoor hij dus ook sneller weer honger krijgt en om voeding vraagt.

Wanneer regeldagen?

Groeispurtjes, en dus ook de bijbehorende regeldagen, kunnen op ieder moment voorkomen. Daarnaast is de ontwikkeling van ieder kindje anders. Toch hebben de meeste baby’s regeldagen rond dezelfde leeftijd. De kans is groot dat je baby regeldagen heeft rond:

Zo plotseling als regeldagen beginnen, eindigen ze vaak ook weer.

Het is mogelijk dat je deze dagen bij je baby niet bewust opmerkt, of dat deze op totaal andere momenten optreden dan hierboven beschreven. Zolang je baby goed drinkt, regelmatig een volle plasluier heeft en normaal groeit, is dit niets om je zorgen over te maken.


Sneller en makkelijker kolven

Met de nieuwste Freestyle Flex borstkolf van Medela kolf je meer melk in een kortere tijd. De kolf is zo compact dat je overal kan kolven, wanneer je maar wilt. Perfect voor de actieve vrouw die zich niet laat beperken!

Lees meer >

Regeldagen borstvoeding

Borstvoeding werkt volgens het ‘vraag en aanbod’-principe. Jij produceert de hoeveelheid moedermelk die jouw baby vraagt. Je borstvoeding is op deze manier altijd perfect afgestemd op de behoefte van je kindje. Bij regeldagen heeft je baby behoefte aan meer voedingsstoffen; de vraag is hoger. Door in te gaan op de verhoogde behoefte van je baby en hem vaker aan te leggen, neemt jouw melkproductie toe; het aanbod past zich aan op de vraag. Zo raken jullie weer helemaal op elkaar afgestemd!

Regeldagen flesvoeding

Regeldagen worden vooral met borstvoeding geassocieerd, omdat moeders hier lichamelijk ook last van hebben. Toch is dit niet helemaal terecht. Baby’s die flesvoeding krijgen, hebben net zo goed groeispurtjes en dus ook een grotere vraag naar voeding. Je baby zal daardoor op regeldagen vaker om een voeding, en dus vaker om een flesje, vragen.

Je kan gemakkelijk wat extra melk geven. Als het nodig is, kan je ook gerust iets meer geven dan de aanbevolen hoeveelheid. Net als bij volwassenen eet niet ieder kindje evenveel. Geef echter niet zomaar veel meer. Te veel melk (kunstvoeding) kan namelijk voor overgewicht zorgen. Als je twijfelt, overleg het dan op het consultatiebureau.

Hoe ga je om met regeldagen?

Een baby kost altijd energie, maar een baby tijdens regeldagen kost nét even meer. Zorg daarom goed voor jezelf. Drink voldoende, eet gezond en probeer af en toe je rust te pakken. Als jij lekker in je vel zit, ben je een stuk beter in staat om je baby te verzorgen.

Let goed op de signalen van je baby. Voed je kleine wanneer hij daar om vraagt en neem wat extra tijd om te knuffelen. Probeer onnodige drukte en stress te vermijden. Jullie kunnen je energie nu goed gebruiken!

Naast de extra energie die het kost, kunnen regeldagen je onzeker maken. Jullie hadden samen een prettig ritme, en dat is ineens veranderd. Veel moeders zijn bang dat ze onvoldoende melk produceren voor hun baby, omdat hij hongeriger en huilerig is en vaker om voeding vraagt. Een begrijpelijke zorg, maar probeer je niet te druk te maken. Regeldagen zijn normaal en horen bij de ontwikkeling van je kindje. Door in te spelen op zijn vraag, past het aanbod zich hier op een natuurlijke manier op aan. Binnen de kortste keren hebben jij en je baby weer een prettige routine.

Blijf je onzeker of heb je veel twijfels over je melkproductie? Schakel dan de hulp in van een lactatiekundige. Zij kan beoordelen of je twijfels gegrond zijn en jullie kunnen samen bekijken hoe de borstvoeding voor jou en je baby zo prettig en zorgeloos mogelijk kan verlopen. Bekijk alvast een aantal oplossingen bij problemen met borstvoeding.

Moeder troost baby die last heeft van regeldagen
Soms heeft je baby gewoon een knuffelmomentje nodig

Clusteren en regeldagen

De meeste baby’s hebben niet steeds dezelfde hoeveelheid tijd tussen twee opeenvolgende voedingen zitten. ’s Avonds wil je kleine misschien wat vaker en langer aan de borst dan ’s ochtends. Dit wordt ook wel clusteren genoemd. Regeldagen kunnen hiermee gepaard gaan. Clusteren past, net als regeldagen, binnen de normale ontwikkeling van een baby.

Ook buiten regeldagen om komt clusteren voor, bijvoorbeeld wanneer je wat langer afwezig bent als je weer aan het werk gaat of een dagje met vriendinnen op pad bent. Borstvoeding is namelijk meer dan alleen voedsel. Het is ook genegenheid, geborgenheid, veiligheid en lichaamscontact. Soms wil je baby aan de borst omdat hij zich eenzaam voelt, behoefte heeft aan huid-op-huidcontact of omdat hij zijn zuigbehoefte wil bevredigen.

Moedermelk bevat rustgevende en slaapverwekkende hormonen. Vaak slaapt je baby na het clusteren langer aan een stuk door. Dan kan jij zelf ook even bijslapen…

Regeldagen…bestaan ze wel?

Regeldagen bestaan dus wel degelijk, alleen uiten deze dagen zich bij iedere baby en moeder anders. Het is vooral belangrijk om goed naar de lichaamstaal van je kindje te kijken en te luisteren naar zijn behoeften. Wanneer je voedingssignalen ziet, reageer daar dan op door je baby aan te leggen, ook al heb je nog maar kort geleden gevoed. Drinkt je baby actief en effectief, laat hem dan lekker drinken. Sabbelt je kleine alleen of valt hij al snel in slaap, haal hem dan van de borst en ga lekker knuffelen. Blijkbaar was dit geen honger-, maar een troost/knuffel-momentje.

Succes!