alleenstaande-moeder

Hoewel sommige vrouwen bewust de keuze maken om in hun eentje een kind te krijgen en op te voeden, kiezen de meeste mama’s hier niet voor. Er kunnen zich vervelende situaties voordoen waardoor je er alleen voor komt te staan. Het leven met een baby als alleenstaande moeder is wellicht een uitdaging, maar niet onmogelijk.

Alleenstaande moeders in Nederland

In 2016 zijn er maar liefst 557.426 eenoudergezinnen in Nederland. Dit kan het gevolg zijn van een scheiding of omdat een van beide partners overleden is. De meeste eenoudergezinnen bestaan uit een moeder en haar kinderen. Je bent dus zeker niet de enige in deze situatie!

Met zijn tweeën zijn veel dingen iets makkelijker. Met een partner erbij heb je doorgaans wat meer te besteden, je kan wat makkelijker de deur uit als je partner thuis op de kleine past, en ‘s nachts is het ook wel fijn om iemand te hebben die je huilende kindje troost, zodat je zelf kan blijven liggen. In je eentje voor je baby zorgen kan dus wat uitdagingen met zich mee brengen.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Geld

Als alleenstaande moeder kan geld een issue zijn. Er is ineens geen sprake van twee inkomens. Bovendien kan het lastig zijn om (veel) te werken als je een baby’tje hebt waar je grotendeels (of misschien wel volledig) zorg voor moet dragen.

Er moeten toch luiers gekocht worden, je kindje groeit snel uit zijn kleertjes en wat te denken van al die billendoekjes, toetenpoetsers en andere verzorgingsproducten? Gelukkig zijn er een aantal regelingen die het jou iets gemakkelijker maken. Naast kinderbijslag kan je kindgebonden budget ontvangen. Dit is afhankelijk van je inkomen. Als alleenstaande ouder krijg je meer kindgebonden budget.

Ook heb je recht op kinderopvangtoeslag als je kindje naar de opvang gaat en jij werkt, studeert, of een (re-)integratietraject volgt.

Bij scheiding

Is er sprake van een scheiding, dan heb je te maken met de verplichting om voor elkaar en de kinderen te zorgen: de onderhoudsplicht. Dit houdt in dat je partner mee moet betalen aan de kosten van levensonderhoud, ook wel alimentatie genoemd. Er zijn twee soorten alimentatie:

  • Kinderalimentatie: beide ouders zijn financieel verantwoordelijk voor hun kind. Daarom maak je samen afspraken over de hoogte van de kinderalimentatie. De rechter beoordeelt dit. Kom je er samen niet uit? Dan stelt de rechter het bedrag vast.
  • Partneralimentatie: heb je na de scheiding niet genoeg inkomsten om van te leven? Dan is je ex-partner verplicht om bij te dragen in die kosten. Natuurlijk geldt dit ook andersom.

Bij overlijden

Is je partner overleden, dan zijn er in Nederland verschillende regelingen om het verlies in inkomen te compenseren en je te ondersteunen:

  • Nabestaandenuitkering. Ook wel de anw-uitkering genoemd. Je hebt hier recht op als je kinderen tot 18 jaar verzorgt of als je voor meer dan 45% arbeidsongeschikt bent. Het maakt hierbij niet uit of je getrouwd was of alleen samenwonend.
  • Nabestaandenpensioen. Veel pensioenfondsen hebben een nabestaandenregeling. Je ontvangt dan maandelijks een bedrag uit het pensioen van je partner, ook als deze de AOW-leeftijd nog niet had bereikt. Het nabestaandenpensioen bestaat uit een deel voor je kinderen (het wezenpensioen) en een deel voor jou (het partnerpensioen).
  • Uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering kan verbonden zijn aan de hypotheek of jullie kunnen deze ‘los’ afgesloten hebben. Zit de verzekering vast aan je hypotheek, dan wordt je hypotheek (gedeeltelijk) afgelost.
  • Toeslagen. Als je partner wegvalt, kunnen toeslagen zoals zorgtoeslag, huurtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag hoger worden.

Kijk voor meer informatie hierover op de site van het Nibud.

8 tips voor alleenstaande mama’s

Als moeder met een partner ben je soms al uitgeput. In je eentje kan het wel eens extra lastig zijn. Daarom 8 handige tips voor de stoere mama’s die het allemaal alleen regelen:

  1. Vergeet jezelf niet! Zorg goed voor jezelf: eet gezond, beweeg en onderneem leuke dingen. Je baby heeft het meest aan jou als jij lekker in je vel zit.
  2. Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen. Er is altijd wel wat te verzinnen. Heb je geen geld voor de sportschool of geen oppas voor je kleintje als jij sport? Ga dan lekker wandelen samen, een keertje babyzwemmen, of sport samen met je baby, gewoon thuis!
  3. Bedenk dat je er niet alleen voor staat. Je hebt misschien geen partner die voor je klaarstaat, maar vergeet je vrienden, familie en eventueel buren niet. Durf ook echt om hulp te vragen als je die nodig hebt.
  4. Als je gescheiden bent, zorg dan voor goede communicatie met je ex-partner. Je baby zal misschien nog niet alles begrijpen, maar merkt zeker wel iets van spanningen. Maak daarom duidelijke afspraken over de zorgverdeling, en probeer met de opvoeding samen op één lijn te zitten.
  5. Zorg in het geval van een scheiding voor een goede verdeling van mama-tijd en papa-tijd. Vooral de eerste jaren zijn voor je kindje heel belangrijk om zich te hechten.
  6. Neem de tijd als er een nieuwe partner in beeld is. Overhaast niks, plaats je kindje op nummer 1, en ga alleen voor een nieuwe relatie als je er echt klaar voor bent, niet omdat je graag een partner wil die voor je zorgt.
  7. Het kan leuk en nuttig zijn om met andere mama’s te praten die in dezelfde situatie zitten. Hoe gaan zij met dingen om? Ga daarom eens met je kleintje naar een mamacafé en kom in contact met andere (alleenstaande) moeders.
  8. Tot slot: wees trots op jezelf! Het is niet niks om voor een groot deel alleen voor je baby te zorgen. Als je kleintje later groot is, zal hij zeker trots op zijn mama zijn.

Sporten? Denk in mogelijkheden!

Download onze app

#1 Zwangerschaps- en baby app