baby in de zon krijgt zonnebrand op zijn rug gesmeerd

Terwijl de zon aan de hemel straalt, genieten je baby en jij van het heerlijke weer. Hoewel niks zo onbezorgd voelt, is het belangrijk dat je goed oplet. Baby en zon zijn namelijk een gevaarlijke combinatie!

De huid van je baby is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van uv-straling. Doordat de babyhuid snel groeit heeft deze bovendien minder tijd om de door zonlicht beschadigde huidcellen te herstellen. Beschadigde huidcellen die niet meer herstellen vergroten de risico’s op huidkanker op latere leeftijd.

Hieronder de belangrijkste tips om de risico’s te beperken:

Houd je baby zoveel mogelijk uit de zon

KWF Kankerbestrijding adviseert baby’s tot en met 1 jaar helemaal uit de directe zon te houden. Zoek dus zoveel mogelijk de schaduw op voor je baby. De zonkracht is tussen 12.00 en 15.00 uur het sterkst, houd je baby dan dus zeker uit de zon. Wees je ervan bewust dat ook op minder warme dagen de uv-straling sterk kan zijn.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Zonnebrand voor je baby

Zelfs als je baby niet in de directe zon komt, is het verstandig om je baby in te smeren met zonnebrand. Uv-stralen komen namelijk overal, dus ook in de schaduw. Er zijn speciale zonnebrandcrèmes te koop voor baby’s. Zijn deze niet beschikbaar? Koop dan een milde zonnebrand met een hoge (50) beschermingsfactor. Zo bescherm je het huidje van je baby niet alleen tegen verbranding, maar voorkom je ook een droge huid.

Smeer je baby in ieder geval iedere twee uur in en wees niet te zuinig met de zonnebrand. Ook als hij in het water is geweest, is het verstandig hem nogmaals in te smeren.

UV-werende kleding

Kleding, en uv-werende kleding in het bijzonder, bieden een goede bescherming tegen de zon. Houd er rekening mee dat een wit shirt gelijk staat aan een lage beschermingsfactor. Uv-werende kleding daarentegen, kan gelijk staan aan factor 50 (98% van de uv-straling wordt dan tegengehouden).

Er zijn ook speciale uv-werende zwempakjes. Hierdoor is je baby ook in het water zo goed mogelijk beschermd tegen uv-straling.

Zonnepetje als bescherming tegen de zon

Veel baby’s hebben nog geen volle bos haar. Hierdoor is ook hun hoofdhuid en nek zeer kwetsbaar voor de zon. Een (uv-werend) petje biedt bescherming. Bijkomend voordeel is dat een zonnepetje zijn hoofd koel houdt, dit kan een zonnesteek voorkomen.

Ga je wandelen met de kinderwagen? Leg dan in GEEN geval een doek over de kinderwagen om je kind tegen zonlicht te beschermen. De temperatuur in de wagen kan dan erg hoog oplopen.

Zonnebril voor je baby

Uv-straling is ook schadelijk voor de ogen. Ter bescherming hiertegen zijn er speciale babyzonnebrillen. Een nadeel is dat veel baby’s geen bril voor hun ogen tolereren. Heeft jouw baby geen problemen met een bril, dan is het verstandig deze op te zetten. Is jouw baby niet zo meewerkend, dan is een petje met een zonneklep een goed alternatief.

Als je baby toch verbrand is

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan je baby toch verbranden. Smeer zijn huid dan in met aftersun. Een lauw badje kan verkoeling bieden. Houd je baby de komende dagen in ieder geval helemaal uit de zon.

Baby en zon, ook een goede combinatie

Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s van de zon en hier verstandig mee om te gaan. Dit neemt niet weg dat zonlicht ook gezond is voor je baby. Zonlicht zorgt voor vitamine D, wat onder meer belangrijk is voor sterke botten en tanden.

Daarnaast biedt mooi weer ook voor je baby veel voordelen. Het is voor je kindje lekker buiten om te kruipen en om met papa en mama in het water te spelen. Buiten is bovendien vaak meer te zien voor je kleine en daar heeft hij meer ruimte om te oefenen met leren lopen.

Meer informatie over verstandig zonnen? Lees deze brochure van het KWF Kankerbestrijding (pdf).

Download onze app

#1 Zwangerschaps- en baby app