Baby wordt verschoont en vader bekijkt de babypoep

Babypoep komt in veel verschillende kleuren en structuren voor, van kleverig zwart tot waterdun groen. Wat betekenen al deze kleuren en consistenties van de ontlasting van je baby? En wanneer moet je de dokter raadplegen? Tijd om de poep van je baby eens onder de loep te nemen.

Zwart/groene ontlasting

De eerste ontlasting die je baby naar buiten werkt, wordt meconium genoemd. Deze is donkergroen tot zwart van kleur en heeft een plakkerige, teerachtige structuur. Het bestaat uit vruchtwater, bloedresten, slijm en afvalstoffen, zoals dode cellen en darmsappen.

Deze ontlasting tref je doorgaans in de eerste 24 tot 48 uur na de geboorte aan in de luier van je kindje. Na een paar dagen verandert het naar groengele of bruine ontlasting. Je baby moet binnen 48 uur meconium geloosd hebben. Gebeurt dit niet, dan kan er wat aan de hand zijn en is verder onderzoek nodig.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Groene ontlasting baby

Een legergroen kleurtje aantreffen in de luier van je kleine kan schrikken zijn. Toch is groene ontlasting meestal volstrekt normaal. Vooral bij kinderen die flesvoeding krijgen, is het een gebruikelijke tint. De kleur kan komen door toegevoegd ijzer in flesvoeding. Ook als je baby spinazie heeft gegeten of als hij tandjes krijgt, kan de ontlasting donkergroen kleuren.

Het is mogelijk dat je baby naast groene ontlasting ook last heeft van winderigheid. Daarnaast kan hij kieskeurig of oncomfortabel lijken tijdens de voedingen. In combinatie met deze signalen kan groene ontlasting een teken zijn van koemelkallergie. Je kan dan het beste met de huisarts overleggen.

Lichtgroene ontlasting baby

Is de ontlasting van je baby heldergroen en schuimig? Dit kan erop wijzen dat je kleine vooral caloriearme voormelk binnenkrijgt en niet genoeg vette achtermelk. Door per voeding vooral uit één borst te voeden, krijgt je baby deze vette achtermelk wel binnen. Dit zorgt voor een betere calorie-inname voor je kindje.

Gele ontlasting baby

Gele ontlasting in de luier is heel normaal. Vaak lijkt de kleur een beetje op mosterd. Soms zitten er groene ‘zaadjesachtige’ stipjes of vlokjes in. Deze poep zie je vaak als je borstvoeding geeft aan je baby. Ook als je baby flesvoeding krijgt, kom je dit regelmatig tegen in de luier.

Oranje ontlasting baby

Vast voedsel, zoals worteltjes of zoete aardappel, kan de poep van je baby oranje kleuren. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen of kleurstoffen in jouw voeding in de moedermelk terechtkomen. Ook dan kan oranje ontlasting ontstaan. Meestal is oranje ontlasting geen reden tot zorgen, maar bij twijfel kan je je huisarts raadplegen.

Groen/bruine ontlasting baby

Groen/bruine ontlasting valt binnen het normale spectrum aan poepkleuren. Als je kindje flesvoeding krijgt, kan zijn ontlasting deze kleur hebben. Ook wanneer je de eerste hapjes vast voedsel introduceert, kan de ontlasting van je baby in deze tint veranderen.

Bruine ontlasting baby

Wanneer je kindje wat ouder wordt en meer vast voedsel gaat eten, verandert zijn ontlasting. Het gaat steeds meer lijken op de vertrouwde, bruine ontlasting die je van jezelf kent. De poep is steviger van vorm en ruikt sterker.

Rode ontlasting baby

Tref je rode sliertjes aan dan duidt dit meestal op bloed in de ontlasting. De oorzaak kan een klein scheurtje bij de anus zijn of tepelkloven bij jou. Het kan echter ook op een serieus probleem wijzen. Je baby kan een allergie, bacteriële infectie of bloeding in zijn maag/darmkanaal hebben. Een onschuldige oorzaak voor rode ontlasting is rode bietjes op zijn menu. Was dit echter niet zo? Dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

Zwarte ontlasting baby

Zwarte ontlasting (die geen meconium meer is) ontstaat als er bloed in de darmen terechtkomt. Het betekent doorgaans dat er een bloeding zit ergens in het maagdarmkanaal. Tijdens de reis door het maagdarmstelsel verkleurt dit bloed van rood naar zwart. Soms kunnen ijzersupplementen of ijzer in voedsel de ontlasting ook donkerbruin of zwart kleuren. Dan is er niks aan de hand. Is dit niet de vermoedelijke oorzaak? Dan kan je het beste naar de huisarts gaan.

Grijze of witte ontlasting baby

Witte, grijzige of ontkleurde poep is meestal een teken van een serieus lever- of galwegprobleem. Als je dit aantreft in de luier van je baby, kan je het beste direct contact opnemen met de huisarts. Neem een deel van de ontlasting mee of maak er foto’s van om aan je arts te tonen.

Infographic met verschillende kleuren ontlasting van een baby en wat deze beteken
Schema kleuren baby ontlasting en wat dit betekent

Hoeveel poept je baby?

De ene baby produceert grote hopen ontlasting, de ander vult de luier met een bescheiden hoeveelheid. Baby’s die borstvoeding krijgen poepen vaak minder dan baby’s die kunstvoeding krijgen. Dit komt waarschijnlijk doordat moedermelk makkelijker te verteren is. Er blijven minder ‘afvalstoffen’ over.

Hoe vaak poept je baby?

Ook qua frequentie volgt ieder kind zijn eigen pad. Het is mogelijk dat je baby zeven keer per dag een volle poepluier heeft. Sommige baby’s poepen de eerste weken zelfs na elke voeding. Poept je kleine slechts eens in de paar dagen, dan is dat echter ook normaal. Zolang de poep makkelijk komt, je kindje goed groeit en vrolijk en levendig is, hoef je je geen zorgen te maken om zijn poepfrequentie.

De frequentie verandert naarmate je kindje ouder wordt. Na de eerste zes weken merk je dat je baby minder vaak poept en komt er een bepaald ritme in. Dit nieuwe poepritme is voor ieder kind anders, maar is gemiddeld zo’n twee keer per dag.

Consistentie van de poep

De consistentie van babypoep kan flink variëren, maar is meestal vrij dun tot vloeibaar. Je kan het vergelijken met lobbige mosterd. Als je borstvoeding geeft aan je kindje, kan zijn poep zelfs wat waterig zijn. Bij flesvoeding is de ontlasting vaak dikker en meer gevormd.

Het kan voorkomen dat de babypoep wat slijmerig is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je baby verkouden is en veel slijm inslikt. Of wanneer hij veel kwijlt bij doorkomende tandjes. Vind je vaak slijm in de ontlasting? Dit kan een teken zijn van een maagdarminfectie. Het is verstandig om dan je huisarts te raadplegen.

Soms kan de poep van je baby afwijken van wat je gewend bent. Het kan erg dun zijn of juist heel stevig. Er kan dan sprake zijn van diarree of obstipatie (zie verderop in dit artikel).

Gele ontlasting van een baby in een luier, van een kindje dat borstvoeding krijgt
Voorbeeld van ontlasting van een baby die borstvoeding krijgt

Verschil flesvoeding, borstvoeding en vaste voeding

De soort voeding die je baby krijgt heeft invloed op zijn ontlasting. Bij borstvoeding kom je in de luier voornamelijk zachte, vloeibare ontlasting tegen. Deze is heldergeel tot bruingeel van kleur. Soms zitten er stukjes slijm of klontjes in: het lijkt of er zaadjes of pitjes in de ontlasting zitten. Borstvoedingspoep ruikt vaak wat zoetig en is een stuk dunner dan flesvoedingspoep.

Drinkt je baby flesvoeding? Dan is zijn poep dikker van structuur en wat meer gevormd, vergelijkbaar met pindakaas. De kleur is donkerder en wisselt van geel tot groen/bruin. Ook ruikt flesvoedingspoep vaak sterker.

Vaste voeding

Wanneer je baby vaste voeding begint te eten, gaat zijn ontlasting er anders uitzien. Je kan dan veel verschillende kleuren tegenkomen. Wat hij eet zie je vaak terug in de luier. Na worteltjes kan de poep oranje van kleur zijn en na spinazie donkergroen.

Ook kan je onverteerde stukjes tegenkomen, zoals tomatenvelletjes of hele maiskorrels. De darmen van je kleine zijn nog niet gewend om dit soort voedingsmiddelen te verteren. Ze moeten nog verder uitrijpen voor ze dit kunnen. De ontlasting gaat ook sterker ruiken wanneer je kindje andere dingen dan melk binnenkrijgt.

Obstipatie

Bij obstipatie is de ontlasting van je baby hard en droog en krijgt je kleine het er moeilijk uit. Je treft kleine kiezelsteenachtige bolletjes of stevige bonken aan in de luier. Kinderen die aan de borst gevoed worden, krijgen zelden obstipatie. Bij flesgevoede kinderen zie je het vaker. De verstopping is meestal onschuldig, maar kan wel erg vervelend zijn.
Lees meer over obstipatie bij je baby >>

Diarree

Poept je baby veel vaker dan normaal en is de ontlasting waterdun? Waarschijnlijk heeft hij diarree. Dit is anders dan een spuitluier, waarbij de frequentie niet verandert.

Daarnaast merk je bij diarree meer aan je kindje dan alleen het veranderde ontlastingspatroon. Hij voelt zich niet lekker, is hangerig, drinkt slecht, spuugt en kan koorts hebben. Diarree gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Wel is het verstandig om erop te letten dat hij voldoende vocht binnenkrijgt. Baby’s kunnen gemakkelijk uitdrogen.
Lees meer over diarree bij je baby >>

Wanneer naar de huisarts?

Een grote verscheidenheid aan poepkleuren en -consistenties is heel normaal. Toch zijn er een aantal vormen van babypoep waarbij je het beste de huisarts kan raadplegen. Deze kunnen wijzen op een medisch probleem en moeten verder onderzocht worden. Neem contact op met je huisarts bij:

  • De afwijkende kleuren: wit of lichtgrijs, rood en zwart (tenzij het meconium is)
  • Aanhoudende harde ontlasting die moeizaam komt (verstopping)
  • Zeer frequente waterdunne ontlasting (diarree)
  • Regelmatig veel slijm en water in de ontlasting
  • Klachten van koorts, algemeen ziek voelen, slecht groeien en/of overgeven in combinatie met andere ontlasting dan normaal

Download onze app

#1 Zwangerschaps- en baby app