baby en moeder bij het consultatiebureau

Vanaf de geboorte van je baby tot en met 4 jaar zal je regelmatig een bezoek brengen aan het consultatiebureau. Maar wat doet het consultatiebureau precies? Er zijn bovendien een aantal dingen je elk bezoek mee moet nemen, maar weet jij welke? Bereid je goed voor op de consulten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wat doet het consultatiebureau?

Het consultatiebureau zal vanaf de geboorte tot en met de leeftijd van 4 jaar periodiek controles uitvoeren en zorgen voor de vaccinaties van het Rijksvaccinatieschema. Je hoeft je baby niet voor het consultatiebureau in te schrijven. Zodra je je baby hebt aangegeven bij de gemeente, wordt er een geboorteakte aangemaakt. Je baby wordt dan opgenomen in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens. Het consultatiebureau krijgt hier automatisch melding van de geboorteaangifte en zal contact met de ouders opnemen.

Bij elk bezoek zal de arts of jeugdverpleegkundige een algemene gezondheidscheck doen en kijken naar je baby’s ontwikkelingen en eventuele inentingen geven. De jeugdverpleegkundige zal daarnaast de voeding, het gedrag van je baby en de dagelijkse verzorging van je baby behandelen. Terwijl de arts zich vooral richt op lichamelijke en geestelijke ontwikkelingen en de onderzoeken uitvoert. Maar de arts en jeugdverpleegkundige kijken niet alleen naar je baby, ze maken ook graag tijd vrij voor de ouders. Als je vragen hebt over de ontwikkeling of opvoeding van je kind mag je deze natuurlijk altijd stellen.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Wat neem je mee naar ieder bezoek aan het consultatiebureau?

  • Consultatiebureauboekje / Groei Gids
  • Extra verschoningsmateriaal
  • Extra voeding
  • Badjasje of wikkelhanddoek

Wat gebeurt er tijdens de consulten?

Vanaf de geboorte tot je baby 4 jaar is, staan er 2 huisbezoeken en 13 consulten op het consultatiebureau op de planning. Het is niet handig als jij schrikt als de dokter binnenkomt met een vaccinatie of een ogentest voor je baby. Je baby zal jouw onzekerheid voelen en anders reageren. Lees daarom van te voren wat er per consult op je te wachten staat.

Screening na de geboorte

In de eerste week na de geboorte komt een jeugdverpleegkundige bij je thuis langs voor de hielprik en de gehoortest. Wanneer je baby na de geboorte niet gelijk het ziekenhuis mag verlaten, wordt de hielprik in het ziekenhuis afgenomen. Het bloed dat wordt afgenomen bij de hielprik wordt onderzocht op 17 aandoeningen. Als de uitslag van het onderzoek goed is, ontvang je geen bericht. Mocht er wel iets aangetroffen zijn in het bloed, krijg je binnen 3 weken bericht van je huisarts.

Huisbezoek in de tweede week

In de tweede week plant het consultatiebureau een thuisbezoek in. Een jeugdverpleegkundige komt langs om kennis te maken en te vertellen wat je kunt verwachten van het consultatiebureau. Je ontvangt bij dit bezoek ook het groeiboekje, dit moet je naar alle volgende bezoeken aan het consultatiebureau meenemen. De jeugdverpleegkundige zal de eerste gezondheidscheck van je baby doen. Daarnaast worden de zwangerschap, de bevalling en eventuele voorkomende afwijkingen in je familie besproken. Deze kunnen namelijk invloed hebben op de verdere ontwikkeling van je baby.

Baby 1 maand oud

Als je baby 4 weken oud is, is je eerste afspraak met de arts op het consultatiebureau. Net als de jeugdverpleegkundige tijdens het huisbezoek doet de arts een algemene gezondheidscheck van je baby. Ook kijkt hij of zij naar de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby. Natuurlijk is er ook aandacht en tijd voor jullie en eventuele vragen over de baby of het ouderschap.

Baby 2 maanden oud

Als je baby 2 maanden oud is, is het weer tijd voor een bezoek aan het consultatiebureau. De jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau doet de algemene gezondheidscheck en kijkt naar je baby’s fysieke en emotionele ontwikkeling. Daarnaast geeft hij of zij je baby zijn eerste inenting, door middel van 2 prikken. Dit zijn de eerste van de reeks DKTP- en de HIB-inentingen. Als je baby 3, 4 en 11 maanden is, worden deze herhaald.

Baby 3 maanden oud

Als je baby rond de 3 maanden oud is, doet de arts op het consultatiebureau een algemene gezondheidscheck. De arts kijkt naar de ontwikkeling van je baby en geeft hem zijn tweede DKTP- en HIB-inenting. Je baby wordt bij elk bezoek ook gemeten en gewogen. Zo wordt er een persoonlijke groeicurve van je baby bijgehouden en kunnen afwijkingen snel worden gezien.

Baby 4 maanden oud

Als je baby 4 maanden oud is, doet de jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau de algemene gezondheidscheck en kijkt ze naar je baby’s fysieke en emotionele ontwikkeling. Je baby krijgt bovendien zijn derde DKTP- en HIB-inenting. Na drie maanden achter elkaar een prik te hebben gehad, zijn jullie er nu gelukkig even vanaf. De volgende prik is pas over dik een half jaar, als je baby 11 maanden oud is.

Baby 6 maanden oud

Als je baby 6 maanden oud is, doet de arts op het consultatiebureau een algemene gezondheidscheck, waarbij gekeken wordt naar je baby’s fysieke en emotionele ontwikkeling. Het consultatiebureau zal het ook hebben over het geven van bijvoeding. Als je baby de leeftijd van 6 maanden heeft bereikt, heeft hij namelijk niet meer genoeg aan alleen borstvoeding. Verder ontvang je van het consultatiebureau een folder over veiligheid. Het duurt namelijk niet lang meer voordat je baby door het huis rolt, tijgert of kruipt!

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Baby 7,5 maanden oud

Als je baby 7,5 maanden oud is, doet de jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau een algemene gezondheidscheck. Er wordt gekeken naar de ontwikkelingen van je baby en of je baby’s tandjes eraan komen of dat deze al zijn doorgekomen. Zodra de eerste tandjes er zijn moet je namelijk beginnen met poetsen. De jeugdverpleegkundige vraagt ook hoe het gaat met het geven van vaste voeding. Je baby heeft hier immers steeds meer behoefte aan en dit moet de melkvoeding geleidelijk gaan vervangen.

Baby 9 maanden oud

Als je baby 9 maanden oud is, doet de arts op het consultatiebureau een algemene gezondheidscheck en wordt de ontwikkeling van je baby weer onder de loep genomen. De arts geeft ook uitleg over de taalontwikkeling van je baby. De arts zal kijken of je baby op schema loopt en je op basis daarvan tips en adviezen geven over het stimuleren van de taalontwikkeling. Voorbereid op het consultatiebureau komen? Lees dan het artikel over het stimuleren van de taalontwikkeling.

Baby 11 maanden oud

Als je baby 11 maanden oud is, is het weer tijd voor een bezoek aan het consultatiebureau. De jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau doet de algemene gezondheidscheck en kijkt naar je baby’s fysieke en emotionele ontwikkeling. Je baby krijgt bovendien de (voorlopig) laatste DKTP- en HIB-inenting. Als je kindje tegen de 4 jaar oud is, wordt de DKTP-inenting nog een laatste keer herhaald.

Baby 14 maanden oud

Als je dreumes 14 maanden oud is, doet de arts op het consultatiebureau de algemene gezondheidscheck en deze kijkt opniew naar de ontwikkelingen van je kindje. Daarnaast krijgt je baby weer twee prikken, de BMR en Meningococcen vaccinatie. Als je kindje 9 jaar oud is, zal hij nogmaals de BMR-prik krijgen. Voorlopig even geen prikken meer voor je baby, de volgende inenting is pas als je baby 3 jaar en 10 maanden is.

Baby 18 maanden oud

Als je dreumes 18 maanden oud is, doet de jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau de algemene gezondheidscheck en kijkt zij naar je baby’s fysieke en emotionele ontwikkeling. De jeugdverpleegkundige doet ook een aantal spelletjes met je baby om zijn motoriek en kennis te testen.

Baby 2 jaar oud

Als je kindje twee jaar oud is, doet de arts op het consultatiebureau een algemene gezondheidscheck en kijkt hij naar de ontwikkelingen van je baby. Onderwerpen die aan bod komen zijn het zindelijk worden, het tweemaal per dag tandenpoetsen en het stoppen met de speen en fles. Een ander belangrijk onderwerp is de taalontwikkeling van je kindje. De meeste kinderen van 2 jaar kunnen zinnen van 2 woorden maken.

Baby 3 jaar oud

Als je kindje 3 jaar oud is, doet de jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau de algemene gezondheidscheck en kijkt zij naar je baby’s ontwikkelingen. Daarnaast neemt de jeugdverpleegkundige een ogentest af bij je kindje. Hierbij wordt de scherpte van je kindjes ogen gemeten. Wanneer je kindje slecht scoort op de ogentest is extra oogonderzoek nodig. Als je kindje niet goed blijkt te zien kan hij een bril, contactlenzen of visuele oefeningen krijgen.

Baby 3 jaar en 10 maanden oud

Je baby is bijna vier jaar oud. Dit is het laatste bezoek aan het consultatiebureau. De verzorging wordt hierna overgenomen door de schoolarts. Bij dit laatste bezoek aan het consultatiebureau doet de arts de algemene gezondheidscheck en kijkt hij naar de ontwikkeling van je kind. Tevens wordt er nogmaals een ogentest afgenomen. Het gezichtsvermogen kan namelijk veranderen zonder dat je kindje of jij het merkt.

Als je tegen iets aanloopt of vragen hebt, kan je het consultatiebureau altijd bellen of naar een inloopspreekuur gaan.