Baby ontdekt blokje door het in zijn mond te stoppen

Vanaf ongeveer 3 maanden stopt je baby van alles in zijn mondje. Voor je een nieuwe ruimte binnenkomt, scan je tegenwoordig eerst zorgvuldig de vloer om te zien of er niks gevaarlijks ligt. Waarom stoppen baby’s alles in hun mond? En hoe zorg je dat het veilig is voor je kindje om de wereld te ontdekken?

Je baby is nieuwsgierig naar de wereld

Je hebt het je vast weleens afgevraagd: waarom stoppen baby’s alles in hun mond? Dit heeft alles te maken met nieuwsgierigheid. Al vanaf de geboorte is je baby vrijwel constant bezig om de wereld te ontdekken. Al die vreemde geluiden, vormen en kleuren zijn maar wat interessant voor je kleine. Met ongeveer 3 maanden heeft je kindje al best wat controle over zijn spieren, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor zijn ontdekkingstocht.

Je baby kan inmiddels zijn hoofd goed overeind houden en krijgt meer controle over zijn armpjes. Zo kan hij reiken om iets vast te grijpen. Wanneer hij dit onder de knie heeft, zal alles wat zijn grijpgrage handjes te pakken krijgen direct in zijn mond belanden.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Waarom stoppen baby’s alles in hun mond?

Je kindje stopt dingen in zijn mond omdat hij zo de wereld leert kennen. Zijn andere zintuigen zijn nog niet zo goed ontwikkeld, maar het gevoel in zijn mond en tong is juist extra scherp. Daar heeft hij namelijk meer zenuwuiteinden per millimeter dan waar ook in zijn lijfje.

Je kleine steekt dus voorwerpen tussen zijn lippen, omdat dit de ideale manier is om ze te onderzoeken. Met zijn tong, lippen en tandvlees ontdekt hij welke vorm het heeft, hoe het aanvoelt en hoe het smaakt. Vaak begint deze vorm van ontdekken met het sabbelen op de eigen handjes en vingers. Ook jullie vingers zijn meestal onderdeel van de ontdekkingsreis. Later gaan ook andere voorwerpen de mond van je baby in.

Op deze manier leert je baby dus nieuwe objecten kennen. Deze fase in de ontwikkeling is tijdelijk. Naarmate de andere zintuigen zich verder ontwikkelen, zal je kindje deze meer gaan gebruiken om nieuwe voorwerpen te ontdekken.

Wanneer eindigt deze fase weer?

Het is dus heel normaal dat je baby van alles in zijn mond stopt, maar het kan wel extra stress geven. Je moet tenslotte extra alert zijn, om te voorkomen dat je baby iets gevaarlijks in zijn mond stopt en er verstikkingsgevaar ontstaat. Om deze reden kijken veel ouders reikhalzend uit naar het moment dat deze fase weer voorbij is.

Gemiddeld gezien neemt het voorwerpen in de mond stoppen af in de loop van het eerste en tweede jaar. Je kleine ontdekker zal vanaf zo’n 10 maanden steeds meer zijn vingers gaan gebruiken om speeltjes en andere dingen te onderzoeken. Rond de 2 jaar stoppen de meeste kinderen niet veel meer in de mond. Je kleine kent dan de meest voorwerpen in zijn omgeving al.

Daarnaast heeft hij inmiddels een vrij goede controle over zijn handen en zijn de andere zintuigen beter ontwikkeld. De noodzaak om alles in zijn mond te stoppen is er dus niet meer. Let wel nog goed op kleine voorwerpen die eruit zien als snoepjes, dit is voor je peuter wel nog uitnodigend om in zijn mond te stoppen!

Zo kan je baby veilig de wereld ontdekken

Zolang je kindje van alles en nog wat in zijn mond stopt, is het belangrijk om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Wees in ieder geval zo alert mogelijk, zodat je kan ingrijpen als je baby per ongeluk toch iets gevaarlijks of iets viezigs in zijn mond doet. Daarbij kan je deze tips in gedachten houden:

  • Leid je kindje af. Wil je kleine iets viezigs in zijn mond stoppen, zoals een slak of hondenbrokken? Leid hem dan af door bijvoorbeeld je vinger of een speen aan te bieden. Hier kan hij veiliger op sabbelen.
  • Laat geen spullen slingeren. Deze tip spreekt eigenlijk voor zich, maar met een kleine ontdekkingsreiziger in huis is het extra belangrijk om te zorgen dat er niks rondslingert. Als je toch kleine dingen even snel weg wil leggen, zorg dan dat ze hoog en buiten bereik van je baby liggen.
  • Controleer het speelgoed van je baby. Je kan voordat je kindje ergens mee gaat spelen nog even extra goed checken of er geen kleine onderdelen zijn die mogelijk los kunnen raken of die je kleine los kan peuteren. Denk bijvoorbeeld aan oogjes van knuffeldieren, handjes van duplo-poppetjes of kraaltjes aan een wiegketting.
  • Leg een bijtring in de koelkast. Als je kindje rond de 6 maanden oud is, kan het ook zijn dat hij tandjes krijgt. Veel kinderen willen dan graag ergens op kauwen, om tegendruk te geven op hun tandvlees. Met een speciale koelbijtring hoeft je kleine niet zelf op zoek naar iets om op te bijten.
  • Laat je baby met een lepeltje eten. Zelfs als je kleine alleen een beetje op de lepel kauwt, kan dit al helpen. Door hardere voorwerpen wordt de mond van je baby langzaam minder gevoelig. Hierdoor neemt de behoefte om voorwerpen in zijn mond te steken af.

Download onze app

#1 Zwangerschaps- en baby app