Je baby gaat na-apen: samen gekke bekken trekken!
Jij lacht naar je baby en je baby lacht terug! Na-apen is een van de mooie mijlpalen in de sociale ontwikkeling van je kindje. Trek je gekke-bekkenrepertoire dus maar uit de kast!
Ongecontroleerde mimiek
In de eerste weken na de geboorte van je baby wordt de dynamiek van zijn gezichtje steeds groter. Hij fronst, knijpt met zijn oogjes, en zijn mond, lippen en tong verkennen alle bewegingen die ze kunnen maken. Je kan er uren naar kijken, zo schattig! Het zijn nog wel allemaal passieve en ongecontroleerde reflexen. Hij moet nog flink oefenen om zijn gezichtsspieren onder controle te krijgen. De bewuste mimiek laat echter niet lang op zich wachten.
Jouw babynaam op een geboortekaartje
Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.
De eerste bewuste lach
Na ongeveer 6 weken krijgt je kindje zijn mimiek steeds beter onder controle. Hij werpt je zijn eerste glimlach toe! Vanaf nu gaat hij dat steeds vaker doen. Dit zijn de eerste tekenen van sociaal gedrag. Als hij eenmaal met een lach gaat reageren op jouw lach, is het hek van de dam. Lach je naar je baby, dan is de kans groot dat je een oogverblindende lach terugkrijgt.
Het na-apen kan beginnen!
Als je merkt dat je baby met een lach op jouw lach reageert, kan je gaan experimenteren. Als je je tong uitsteekt, doet je kindje dit dan na? En misschien gaat hij ook wel ‘boos kijken’ als jij je wenkbrauwen fronst. Kijk op welke mimiek je baby reageert. Zo kan je uren spelen.
Jij bent het voorbeeld
De natuur heeft ervoor gezorgd dat je baby jou als eerste herkent. Vanaf zijn geboorte herkent hij je geur, je stem en aanraking. Jouw gezicht is ook het eerste dat hij gaat herkennen. Houd er rekening mee dat je baby scherp ziet tot ongeveer 20 tot 30 centimeter. Alles wat verderaf is, is wazig.
Op een afstand van 20 tot 30 centimeter, kan hij je gezichtsuitdrukking zien en imiteren. Natuurlijk gaat dit niet van de ene op de andere dag. Neem dus uitgebreid de tijd om hier samen mee te oefenen.
Sociale en emotionele ontwikkeling
Het nadoen van je gezichtsuitdrukkingen is in het begin puur fysiek. Je baby koppelt nog geen concrete emoties aan jouw mimiek; er is nog geen empathie. Dit komt pas na later. Tussen de 4 en 6 maanden gaat je baby je gezicht pas écht herkennen als dat van zijn mama. Wel werk je met het na-apen aan de sociale en emotionele ontwikkeling van je kindje. Door je gezichtsuitdrukkingen te imiteren, leert hij bijvoorbeeld wat leuk en grappig is.
Tips om na-apen te stimuleren
Hoewel jij natuurlijk het eerste voorbeeld voor je kindje bent, blijft het na-apen niet tot jou beperkt. Imiteren wordt een sociale activiteit. Je kindje gaat alle gezichten die in zijn zicht verschijnen observeren en bestuderen. Wie van je visite wil nu niet boven je baby hangen om gekke bekken te trekken, in de hoop dat hij dit nadoet? Je baby gaat ook hierop reageren.
Na de eerste tekenen van na-apen, kan je het proces stimuleren door te oefenen:
- Oefen veel met je baby op schoot. De kracht zit in de herhaling!
- Praat of maak geluid tijdens de gekke-bekkensessies. Je vertrouwde stem zal zijn aandacht trekken en zijn focus houden.
- Houd je gezicht op een afstand van ongeveer 20 tot 30 cm, zodat je baby je scherp ziet.
- Prijs hem als hij je nadoet. Je enthousiasme motiveert hem om het nog een keer te doen.
- Hang een spiegeltje aan de box of stoel van je kindje, zodat hij zichzelf kan zien. Hij zal zichzelf nog niet herkennen, maar een spiegel helpt je baby om te focussen en de wonderlijke mogelijkheden van het gezicht te onderzoeken.
Veel na-aapplezier!
Download onze app
#1 Zwangerschaps- en baby app