Het échte haar van je baby gaat groeien
De ene baby wordt geboren met een volle bos haar, de andere met een kaal koppie. Dit zegt echter niks over de uiteindelijk coupe van je baby. Die eerste haartjes vallen namelijk weer uit en pas tussen de 9 en 12 maanden beginnen de echte haartjes van je baby te groeien.
Van nesthaartjes naar een echte haardos
De haartjes die je baby’s hoofdje bij de geboorte bedekken, worden nesthaartjes genoemd. Het zijn de haren die tijdens de zwangerschap al zijn gegroeid, toen hij nog veilig in jouw buik zat. Deze haartjes zijn slapper en pluiziger dan ‘normaal’ haar. Dat is een stuk steviger en heeft meer structuur.
Rond een maand of 6 verliest je baby zijn nesthaartjes en rond de 9 á 10 maanden beginnen de normale haren van je baby te groeien. Tegen de tijd dat hij zijn eerste verjaardag viert, heeft je baby waarschijnlijk heel wat haar op zijn hoofdje.
Jouw babynaam op een geboortekaartje
Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.
Hoe groeien de haren van je baby?
Elke haar groeit vanuit een haarzakje, ook wel haarfollikel genoemd. Deze haarzakjes zitten in de hoofdhuid en gebruiken eiwitten, vitaminen en mineralen uit het bloed om haargroei mogelijk te maken. Het haar zelf bestaat uit het eiwit keratine. Haar groeit volgens een bepaalde cyclus.
Haarcyclus
Het haar van je baby groeit, net als bij volwassenen, in verschillende fasen die samen een cyclus vormen:
- De groeifase (anagene fase): in deze fase groeien de haren actief vanuit de haarzakjes. Hoelang deze fase duurt verschilt per persoon, variërend van 2 tot 6 jaar.
- Overgangsfase (catagene fase): dit is een overgangsstadium, waarin het haar stopt met groeien en uiteindelijk overgaat in de rustfase. Deze fase duurt maar een aantal weken.
- De rustfase (telogene fase): in de rustfase groeit het haar niet, maar ‘rust’ het. Deze fase duurt een paar maanden, waarna een nieuwe groeifase begint. Het oude haar wordt dan weggeduwd en er groeit nieuw haar.
Omdat niet alle haren op hetzelfde moment in dezelfde fase zitten, is de kans klein dat je baby, als hij zijn nesthaar verliest, helemaal kaal wordt.
Haarkleur en haartype
Het kan een tijdje duren, maar elke baby krijgt zijn eigen unieke haardos. Zowel de haarkleur als het haartype (steil, een slag of krullen) waar je kleine uiteindelijk mee bedeeld zal zijn, ligt vast in zijn genen. Het haar dat jij en je partner hebben is dus van grote invloed op de lokken van je baby.
De genetica van haren is vrij ingewikkeld. Daarom is het mogelijk dat twee blonde ouders een donkerharig kindje krijgen. Dit heeft te maken met de mate waarin de diverse genen tot uiting komen, in hoeverre ze ‘aan’ staan. Wil je meer weten over het voorspellen van de haarkleur van je baby? Kijk dan hier.
Haar verandert nog
Als het echte haar van je baby gaat groeien, kan je ook zijn kleur voor de eerstkomende jaren bewonderen. Deze kan echter nog veranderen. Dit heeft te maken met de hoeveelheid van het pigmentstofje eumelanine. Hoe meer eumelanine, hoe donkerder het haar.
In de loop van de jaren stijgt de hoeveelheid eumelanine. Daardoor kan een hoogblonde baby uiteindelijk een donker koppie krijgen. In de puberteit kan haarkleur ook weer veranderen. De gedachte is dat hormonen hierbij een rol spelen. De hormoonbalans gaat immers in de puberteit weer op de schop. Dat dit de oorzaak is, is echter (nog) niet wetenschappelijk aangetoond.
De haren van je baby wassen
Voor een gezonde haargroei doe je er goed aan om het haar van je baby te wassen. Dit hoeft echter niet elke dag, één à twee keer per week is voldoende. Bijkomend voordeel van het wassen is dat je baby’s haartjes heerlijk fris gaan ruiken. Een extra reden om jouw gezicht lekker tegen zijn lieve hoofdje te drukken.
Was het haar voorzichtig en oefen niet teveel druk uit. Gebruik bij voorkeur ongeparfumeerde baby-shampoo. Probeer van het haren wassen iets leuks of fijns te maken. Zo raakt je kindje er vanaf het begin aan gewend en ontwikkelt hij geen angst voor water dat over zijn hoofd stroomt.
Auteur Lauri Hanewinckel
Jouw babynaam op een geboortekaartje
Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.