Baby leert kruipen

Als je baby gaat kruipen, wordt zijn wereld ineens een stuk groter. Hij kan nu echt op ontdekkingstocht door het hele huis. Jouw ‘baan’ als mama wordt een stuk drukker nu, want je moet hem overal achterna hollen!

Een sprong in je baby’s mobiliteit

Vanaf ongeveer een half jaar wordt je baby al een stuk mobieler. Hij ontdekt het ‘pivoteren’ en draait waarschijnlijk de hele dag rondjes om zijn as. Van hieruit begint je baby zich vooruit of achteruit te bewegen, terwijl hij met zijn buik op de grond ligt. Het tijgeren begint. En voor je het weet kruipt hij daarna alle kanten op.

Als je baby kruipt, zit hij op zijn handen en knieën. Eerst zal je baby zich langzaam en voorzichtig bewegen, maar binnen de kortste keren heeft hij het onder de knie. Vanaf dat moment moet je altijd opletten waar hij is en of zijn omgeving wel veilig is. Tijd om je hele woonkamer babyproof te maken! Kruip hiervoor zelf eens door de kamer om erachter te komen welke mogelijke gevaren je tegenkomt.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.


He een mini-ad :)

Bellyfasing is de campagne

bekijk meer

Wanneer leert je baby kruipen?

Iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Dit geldt ook voor kruipen. Er zijn baby’s die na 6 maanden al vrolijk rondkruipen. Maar maak je niet meteen zorgen als je baby na een jaar nog niet zo ver komt. Over het algemeen leren baby’s kruipen tussen de 7 en 10 maanden. Doet je kleine na een jaar nog helemaal geen pogingen om zich voort te bewegen en blijft hij nog steeds een beetje op één plek liggen? Bespreek dit dan even op het consultatiebureau.

Leren kruipen

Dankzij de dagelijkse dosis tummy time van de afgelopen maanden, zal je kindje vanzelf de spieren trainen die hij nodig heeft bij het kruipen. Als hij goed op zijn buik kan liggen spelen met zijn handjes, kan je hem uitlokken vooruit te bewegen. Dit doe je door net buiten zijn bereik een speeltje heen en weer te bewegen. Een kleine schuifbeweging, een beetje reiken met zijn armpjes en hij is er. Wauw, applaus voor je kleine!

Let er hierbij wel op dat je hem niet frustreert. Ligt het speeltje nog iets te ver, help hem dan even. Op een gegeven moment zal hij bij deze bewegingen zijn buikje van de grond optillen en dan kruipt hij.

De meeste baby’s beginnen trouwens pas met kruipen als ze zelfstandig kunnen zitten. Vanaf dat moment zijn de spieren sterk genoeg om voldoende rompbalans op te bouwen en dus om te kruipen. Overigens kan niet iedere baby zitten voor hij kan kruipen.

Download onze app

#1 Zwangerschaps- en baby app

Mijn baby kruipt niet, wat nu?

Niet iedere baby kruipt. Sommige baby’s bewegen zich voort op hun billen in plaats van dat ze kruipen: de billenschuivers. Hierbij kunnen ze zich afzetten met één of twee benen. Er zijn ook baby’s die het kruipen helemaal overslaan. Zij proberen in plaats van te kruipen zich op te trekken aan dingen, en beginnen zo met staan en de eerste stapjes lopen.

Tips om je baby te leren kruipen

Geef je baby de tijd en ruimte om zich in zijn eigen tempo te ontwikkelen. Ieder kindje volgt zijn eigen pad van ontwikkeling. Je kan je kleine natuurlijk wel helpen door de volgende tips toe te passen:

  • Een gladde ondergrond. Zorg dat de ondergrond niet te glad, maar wel zacht en stevig is. Een lap vloerbedekking of foam speeltegels zijn ideaal. Speeldekens plooien teveel.
  • Zorg voor een veilige kruipomgeving. Werk snoeren, stopcontacten, planten en scherpe hoeken en randen weg, of dek ze veilig af. Plaats traphekjes aan de bovenkant van de trap, zodat je baby niet kan vallen.
  • Een lange broek. Geef je baby een lange broek aan. Dit beschermt zijn knieën en zo hoeft hij niet met zijn blote benen over de koude grond.
  • Stimuleer je baby. Moedig je kindje aan en geef hem complimentjes als het lukt. Hij zal er van gaan stralen.
  • Accepteer het als het anders gaat. Vind je dat je baby een wel heel creatieve manier van zich voortbewegen heeft? Laat hem lekker zijn gang gaan, elk kindje heeft zijn eigen ‘kruipstijl’.
  • Zet je baby niet te vroeg in een zittende houding. Vanuit een liggende positie heeft hij veel meer bewegingsvrijheid om te bewegen en te gaan leren kruipen. Beperk daarom ook de tijd die je kindje doorbrengt in een autostoel of een wipstoel.
  • Doe gezellig mee met je kleine. Door het voor te doen kan hij bij jou de kunst afkijken. Bovendien kan je baby er enthousiast van worden om jou te zien kruipen.
  • Laat je baby regelmatig oefenen. In het begin zal hij nog snel moe worden en veel omvallen. Geef hem dan ook voldoende rust. Morgen weer een dag.
  • Help hem door zijn onderbeentjes vast te houden. Hij kan zich dan tegen je hand afzetten. Geef deze steun niet onder de voeten, je baby zal dan door een reflex zijn been juist optrekken.
  • Wees waakzaam. Kruipt je kleine inmiddels? Dan is het opletten geblazen! Je baby kruipt steeds sneller en voor je het weet is hij uit het zicht verdwenen.