baby ligt in babynestje

Het babynestje is al langer een trend in Nederland. Het idee voor dit knusse mandje ontstond in Scandinavië, vanwaar het overwaaide naar ons land. Het gebruik van een babynestje heeft een aantal voordelen voor jou en voor je baby. Het is wel belangrijk dat je de veiligheid goed in de gaten houdt. Hoe gebruik je het mandje veilig en waar moet je op letten?

Wat is een babynestje?

Een babynestje is een soort mandje voor je baby, gemaakt van zachte stof. Je kindje kan er een klein dutje in doen, je kan het gebruiken als boxkleed of als rustplek voor je kleine als jullie onderweg zijn. Het is klein en licht, waardoor het makkelijk te vervoeren is.

Het uiterlijk van het nestje doet een beetje aan een hondenmand denken. Rondom het mandje zit een opstaande rand, gemaakt van kussenachtig materiaal. Het is een warm, knus plekje voor je kindje om in te liggen.

In de rand van het nestje zit een touwtje, waarmee je de maat helemaal kan aanpassen op jouw baby. Je baby voelt zich hierdoor geborgen, net als bij inbakeren. Een vertrouwd gevoel, net als toen hij veilig in de baarmoeder zat.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Hoe gebruik je een babynestje?

Je legt je baby in het nestje zoals je hem ook in zijn bedje zou leggen: op zijn rug. Het ronde deel van het babynestje is de bovenkant, daar komt het hoofdje van je baby te liggen. Zijn voeten komen bij het deel waar de touwtjes zitten. Het is handig om een hydrofiele luier in het nestje te leggen, dat scheelt je weer wat wasbeurten.

Blijf in de buurt van je baby wanneer hij in het babynestje ligt. Het mandje is vooral geschikt voor kleine dutjes, waarbij je een oogje in het zeil kan houden. Bijvoorbeeld als je je kindje gezellig bij jou in de woonkamer wil houden, maar zelf even je handen vrij wil hebben.

Het nestje is daarnaast ideaal om mee te nemen, omdat hij zo licht en compact is. Ga je op visite en wil je je kindje lekker neer kunnen leggen om te rusten, dan is een nestje ideaal. Je baby is zo afgesloten van de ergste drukte, maar is nog wel vlakbij je.

Wanneer gebruik je een babynestje?

Je kan een babynestje gebruiken vanaf het moment dat je baby geboren is tot hij ongeveer 6 maanden oud is. Zodra je kleine zichzelf kan omrollen, kan je beter stoppen met het gebruik van het mandje. Het is dan niet meer veilig voor je kindje om erin te liggen.

Veiligheid babynestje

Als je het babynestje op een goede, veilige manier gebruikt, is het een fijne accessoire. Let voor de veiligheid op de volgende dingen:

  • Gebruik het babynestje alleen als je je baby in de gaten kan houden. Door de zachte, opstaande rand kan er verstikkingsgevaar ontstaan wanneer je kleine omrolt. Blijf dus in de buurt als je kleine in het mandje ligt.
  • Gebruik het nestje alleen voor kleine dutjes. Overdag of om heel even bij jullie in bed te liggen kan je kleine best in het mandje slapen. ’s Nachts is het nestje niet geschikt om in te slapen, omdat je er dan niet genoeg zicht op hebt.
  • Pas op met de touwtjes. Leg je baby altijd met zijn voeten bij de touwtjes. Sommige babynestjes hebben een afdekklepje waarmee je de touwtjes buiten bereik van je kindje kan stoppen.
  • Stop met het gebruik als je baby kan omrollen. Zodra je kleine zelf kan omrollen, neemt de kans op verstikkingsgevaar toe. Het is dan beter om het mandje niet meer te gebruiken.
  • Leg het babynestje altijd op de vlakke grond neer. Zo weet je zeker dat het niet kan vallen als je baby beweegt.
  • Loop niet met het babynestje als je baby erin ligt. Omdat het nestje zo zacht is, kan het inklappen. Hierdoor kan je baby eruit vallen en op de grond terecht komen. Vervoer het mandje en je kindje dus altijd apart.

Slapen in een babynestje is onveilig

Om het babynestje veilig te gebruiken, is het belangrijk dat je in de buurt blijft. Je kan dan ingrijpen als je kleine met zijn gezicht tegen de zachte rand aanligt en verstikking voorkomen. Gebruik het mandje daarom NOOIT als bedje voor ’s nachts.

Co-sleeper als alternatief ’s nachts

Het babynestje is dus niet geschikt om je kindje bij jou in bed te laten slapen ’s nachts. Als alternatief kan je een co-sleeper overwegen. Dit is een ledikant of wiegje dat je aan je eigen bed vastmaakt. Je kindje is dan toch dichtbij, maar heeft wel zijn eigen, veilige bedje.

Babynestje wassen

De meeste nestjes zijn goed schoon te maken. Veel mandjes hebben een verwisselbare hoes. Als je dan een extra hoes koopt, kan je er één wassen en één gebruiken. Sommige babynestjes kunnen in zijn geheel in de wasmachine. Bekijk bij aanschaf het waslabel om te zien op hoeveel graden en op welk programma je het mandje kan wassen.

Babynestje kopen

Een babynestje kost tussen de € 30 en € 120. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, met allerlei printjes, materialen en uitvoeringen. De prijs loopt daarom nogal uiteen. Je kan het babymandje hier kopen >>. Let er bij de aanschaf op dat de hoes van je nestje afneembaar is, zodat je hem makkelijk kan wassen.

Babynestje maken

Er zijn online veel babynest-patronen te vinden waarmee je zelf een mandje kan maken. Wil je dit graag doen, voor je eigen baby of als kraamcadeau? Let er dan vooral op dat de randen niet te hoog zijn en dat er geen losse draadjes of onderdelen aan je mandje zitten. Verder is dit even veilig als een mandje uit de winkel, mits het natuurlijk veilig gebruikt wordt.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.