Het leukste speelgoed voor je baby van 1 jaar
Als je baby 1 jaar oud is, heeft hij zich al heel wat vaardigheden eigen gemaakt én gaat hij nog veel meer leren. Met geschikt speelgoed kan hij zowel plezier hebben als spelenderwijs leren. Je helpt hem hier een handje bij door speelgoed voor hem te kopen dat past bij zijn ontwikkeling en zijn (motorische) vaardigheden. Maar welk speelgoed is geschikt voor je baby van 1 jaar oud?
Wat kan je baby vanaf 1 jaar?
Om te kijken wat je kindje voor speelgoed kan gebruiken, moeten we zijn huidige ontwikkeling even onder de loep nemen. Als je baby zijn eerste verjaardag heeft gevierd, kan je je haast niet meer voorstellen dat hij nog niet zo heel lang geleden nog een pasgeboren baby’tje was. Je kleine heeft echter niet stilgezeten het afgelopen jaar. Inmiddels kruipt of loopt hij rond, onderwerpt hij alles wat hij tegenkomt aan een grondig onderzoek en oefent hij hard met zijn stem.
Motoriek
Qua fijne motoriek heeft je kleine heel wat stappen gemaakt. Hij kan nu propjes of kruimels pakken met de pincetgreep, blokjes van de ene naar de andere hand overpakken en ze in en uit een doos doen. Waarschijnlijk is ‘geven en nemen’ spelen ook onderdeel geworden van zijn dagelijkse repertoire. Daarnaast timmert hij grof-motorisch hard aan de weg: hij zit zelfstandig en beweegt zich snel voort door te kruipen of misschien al te lopen.
Communiceren
Met je kindje communiceren is een stuk makkelijker geworden, sinds hij met gebaren zoals wijzen, klappen en zwaaien beter duidelijk kan maken wat hij wil of hoe hij zich voelt. Hij begrijpt steeds meer van wat jij zegt en zegt zelfs misschien al enkele woordjes.
Wat leert je baby van 1 jaar binnenkort?
De komende tijd zal je dreumes niet stilzitten. Wat kan je de komende tijd verwachten aan nieuwe skills? We hebben een aantal belangrijke mijlpalen voor je op een rij gezet:
- Loslopen
- Een bal gooien
- Blokjes stapelen
- Vormen in een vormenstoof doen
- Anderen nadoen en rollenspelletjes, zoals theekransjes, (dieren)doktertje spelen
- Zinnetjes van 2 woorden zeggen
- Spelopdrachtjes begrijpen
- Plaatjes in een boek en lichaamsdelen bij zichzelf en anderen benoemen
Waarom speelgoed voor je baby van 1 jaar?
In de eerste plaats is spelen met speelgoed voor je kindje vooral plezier hebben. Hij raakt enthousiast van felle kleuren, geluidjes, beweging en bijzondere vormen die hij kan onderzoeken en/of combineren. Maar wellicht heb jij nog een andere eis, namelijk dat hij er wat van kan leren.
Door je kleine speelgoed voor te schotelen wat hem prikkelt en uitdaagt, help je hem nieuwe vaardigheden op een speelse manier te ontwikkelen. Een rammelaar of een babymobiel zal je dreumes bijvoorbeeld nu waarschijnlijk niet genoeg meer uitdagen. Hij is toe aan iets nieuws. Er zijn namelijk weer een hoop nieuwe vaardigheden en mijlpalen op komst!
Voor elk ontwikkelingsgebied is wel geschikt speelgoed te vinden dat aansluit bij het niveau en de leeftijd van je kindje. Jij kan je kleine ontdekker helpen deze vaardigheden onder de knie te krijgen door samen met hem te spelen en de wereld binnens- en buitenshuis te ontdekken.
Speelgoed voor je baby vanaf 1 jaar
Met het juiste speelgoed leert je kleine onderzoeker op een speelse manier over de wereld om hem heen en over zijn eigen mogelijkheden. Hieronder onze selectie van fijn speelgoed, dat zowel leuk én leerzaam is.
Poppen en knuffels
Poppen en knuffels ontbreken zelden in een gezin met kinderen. Heerlijk om mee te knuffelen en ze stimuleren de fantasiewereld van je kindje. Je dreumes kan over zijn pluche gevolg ‘moederen’ of ‘doktertje spelen’, waarmee hij dagelijkse rollen oefent.
Vingerpopjes zijn erg leuk voor jonge kinderen. Als je kindje wat ouder is, kan hij zich ook uiten via een pop. Zo zijn handpoppen behulpzaam voor gesloten kinderen of kinderen die vaak in het ziekenhuis komen. Via de pop leert hij namelijk zijn emoties beter te uiten.
Voor ijverige ontdekhandjes
Wil je de fijne motoriek van je kindje trainen? Dan is een activiteitenkubus leuk. Elk vlak op de kubus heeft een andere activiteit waarmee je baby met zijn ontdekkende vingertjes kan oefenen. Bovenop zit meestal een spiraal met poppetjes, beestjes of grote kralen om door de spiraal te loodsen.
Over kralen gesproken, grote kralen om een dik koord rijgen is een goede oefening voor de fijne motoriek én de oog-handcoördinatie. Gelukt? Dan kan je kindje heerlijk pronken met zijn mooie ketting! Ook leuk vanaf 1 jaar: het magnetische constructiespeelgoed van Smartmax en een hamertje tik klopbank.
Badderfun
Speelgoed voor in bad leert je kindje alles over de wonderlijke wereld van water en het prikkelt zijn fijne motoriek. Zo zijn er speelsets die gietertjes, een vormenstoof en spuitbeestjes combineren. Multifunctioneel en educatief, dus. Denk bijvoorbeeld aan deze grappige schildpad van Tomy. Bellenblazen is ook altijd een gegarandeerd succes, zowel in bad als daarbuiten.
Hout is goud in speelgoedland
Houten speelgoed is mooi, veilig, duurzaam en van alle tijden. Vraag maar eens aan jouw ouders, zij hebben zelf waarschijnlijk met houten blokken gespeeld of eindeloos houten puzzels gelegd. En jijzelf vast ook! Houten speelgoed zoals inlegpuzzels, stapeltorens en een blokkendoos stimuleren de fijne motoriek van je kleine bouwvakker en leren hem begrippen zoals ‘op’ en ‘in’.
Let’s play some music!
Muziekinstrumentjes zoals een tamboerijn, sambaballen, bellenkrans of xylofoon prikkelen de fantasie en creativiteit van je dreumes én zijn leuk om samen mee te spelen. Maak wat geluidjes op het instrument en laat je kindje het nadoen, zing samen of moedig hem aan door te klappen. Je kleine muzikant krijgt hier zelfvertrouwen van.
Buitenpret
Buiten spelen is fijn en gezond. In een zandbak vermaakt je kleintje zich eindeloos met een leuke zandbakspeelset. Het is leerzaam om te zien hoe zand zich gedraagt en goed voor zijn creatieve taartjes- of kasteelbouwkunsten.
Een speeltentje is een heerlijk eigen plekje in de tuin voor je kindje, hij vindt het prachtig om er steeds in en uit te gaan. Als je kindje zo’n 18 maanden oud is, kan hij een bal gooien of wegschoppen zonder om te vallen. Goed voor de grove motoriek en oog-hand (of been) coördinatie. Overigens kan je het tentje en een zachte speelbal ook voorzichtig binnen gebruiken.
Thema speelsets
Het zijn grote sets van plastic die vaak nogal in de weg staan, maar je kindje is er dol op! Een boerderij waar je hooibalen in de silo kan laten vallen, een woonhuis waar je de wc kan doorspoelen en de wasmachine aan kan zetten of een dierentuin met dierengeluiden en slingerende aapjes, het kan allemaal. De sets van Little People vallen bij vrijwel alle kindjes in de smaak.
Dit soort speelgoed is goed voor de cognitieve ontwikkeling van je kleine ontdekker. Zo leert hij van alles over dagelijkse situaties, rollen en geluiden en het stimuleert zijn probleemoplossend denkvermogen. Staan alle dieren in de goede stal? Door samen te spelen kan je hem allerlei nieuwe woordjes leren.
Hobbelmateriaal
Wiebelen en hobbelen is goed voor de grove motoriek. Het stimuleert het lichaamsbewustzijn van je kindje en hij oefent zijn evenwicht en balans hiermee. Een klassiek hobbelpaard of een ander gezellig dier is hartstikke leuk, maar ook een balance board zoals de Wobbel is hiervoor uitermate geschikt. Voordeel van de Wobbel is dat het veelzijdig te gebruiken is; je kleine acrobaat verzint er elke keer weer wat anders mee.
Spelen met taal
Als je kindje rond de 18 maanden oud is, begint zijn woordenschat flink te groeien. Hij begrijpt niet alleen steeds meer woordjes, maar zegt er daarnaast al een paar, naast zijn favorieten ‘mama’ en ‘papa’. Met prentenboekjes, korte verhaaltjes en interactieve boekjes met geluiden of vakjes die je kan openen, wordt leren praten een hele leuke beleving! Wij zijn fan van de kleurrijke en komische boekjes van Chris Haughton.
Joehoe…ik ben hier!
Verstoppertje spelen is één van de eerste spelletjes die je dreumes doorkrijgt. Het begint namelijk al bij kiekeboe spelen met een doekje. Voor kindjes vanaf 1 jaar staan verstopspelletjes, waarbij je een speelfiguur verstopt die steeds om je kindje roept, garant voor uren speelplezier. Je kindje is lekker in beweging bij het zoeken en leert concepten zoals ‘weg’, ‘in’, ‘op’, ‘boven’ en ‘onder’. De verstopspelletjes zijn er in veel varianten zoals Nijntje, Woezel en Pip, Kikker, Bumba en Peppa. Ze zijn qua moeilijkheidsgraad aan te passen aan de leeftijd van je kindje.
Hulp bij de eerste stapjes
Begint je kindje met lopen? Dan is een leuk hulpstuk handig om mee te oefenen. Een loopfietsje, loopkar of loopauto helpt je kindje met het oefenen van loopbewegingen en hij kan zich snel vooruit bewegen. In het begin moet je je kleine even helpen met op- en afstappen, maar na een tijdje zal hij er zelf op gaan zitten om zowel voor- als achteruit te crossen. Daar kom ik! Onze favoriet is de Wheelybug, de dierlijke variant van een loopauto.
Jouw babynaam op een geboortekaartje
Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.
Creatief plezier
Wil je de creatieve geest in je kindje aanwakkeren? Knutselen met vingerverf is een leuke en makkelijke manier om creatief bezig te zijn. Is je kindje al bijna 2 en erg enthousiast over kleuren, dan kan je dikke potloden proberen. Dit is een goede oefening voor zijn fijne motoriek en wie weet ontdek je wel een ware Rembrandt in je kleine kliederaar!
Trekfiguren
Kan je kindje al lopen? Dan biedt een trekdier oneindig veel speelplezier. Het lijkt eenvoudig speelgoed, maar een trekdier vraagt om een goede coördinatie en stuurkunst. Daarnaast oefent je kleine wandelaar hiermee zijn evenwicht en lichaamsbewustzijn. Ook leuk voor jou trouwens, want zeg nou zelf, het ziet er superschattig uit, zo’n hondje, bus of kreeft die de hele dag achter je kindje aan hobbelt!
Auto’s, treinen en andere voertuigen
Auto’s en andere voertuigen hebben een grote aantrekkingskracht op jonge kindjes. Kinderen hebben al heel snel door dat voertuigen over de grond moeten rollen. Een garage met auto’s of een speeltapijt met straten erop is daarom erg leuk. De Toet toet auto’s van Vtech geven bijvoorbeeld interactief rijplezier, doordat de auto’s geluiden maken en liedjes zingen.
Is je kindje meer een dierenfan? Ga dan voor de dierenvariant van Vtech Zoef zoef diertjes. Een houten trein is een klassieker op wieltjes, en niet voor niets. Deze doet het bij vrijwel elk kindje goed. Met voertuigen oefent je dreumes zijn fijne motoriek (het bouwen van een baan en het rijden over de baan) en leert hij begrippen zoals ‘stop’, ‘rijden’ en onder een tunnel door of over een brug gaan.
TIP: weet je niet meer waar je al dat speelgoed moet laten? Een speelgoedkist is een handige opberger: overzichtelijk en het ziet er nog leuk uit ook!
Rollenspelletjes
Met een theeserviesje, dokterskoffertje of gereedschapset verkent je kindje allerlei rollen. Daarmee is het erg geschikt voor de sociale ontwikkeling van je kleine theeleut, dokter of klusser. Ook ‘geven en nemen’ wordt hiermee goed geoefend. Kopje thee voor mama, kopje thee voor papa, kopje thee voor beer…
Het ultieme ‘rollenspel speelgoed’ in onze ogen is het kinderkeukentje. Echt genieten hoe je kindje in de weer is in zijn keuken en de mooiste gerechten aan je voorschotelt! Ondertussen leert hij van alles over voedingsmiddelen (in houten of pluche varianten volop te vinden) en het thema ‘in de keuken’.
Download onze app
#1 Zwangerschaps- en baby app
DIY speelgoed
Kindjes van 1 jaar vinden het fantastisch om spulletjes ergens in te doen en weer uit te halen, over te hevelen van het ene naar het andere bakje en zelfs – soms tot jouw frustratie – dingen te verstoppen. Met behulp van dit spel leert je kleine de begrippen ‘in’, ‘uit’, ‘onder’, ‘boven’ en ‘op’ kennen.
Voor deze activiteit hoef je niet per se dure producten aan te schaffen. Een luxe blokkendoos is natuurlijk hartstikke leuk, maar je kan dit ook prima doen met een mandje wasknijpers of een bakje walnoten. Jonge kinderen vinden dit vaak geweldig. En met een eierdoosje, wat tape en enkele wc- of keukenrollen maak je met een beetje fantasie een prachtige activiteitendoos. Grote kartonnen dozen om in en uit te kruipen zijn daarnaast helemaal het einde. Zo zie je maar, leuk speelgoed hoeft helemaal niet duur te zijn!
LET OP: Houd je kindje altijd in de gaten als hij met kleine voorwerpen zoals walnoten speelt, zeker als hij nog veel in zijn mond stopt. Dit kan namelijk verstikkingsgevaar opleveren.
Tips bij het kopen van speelgoed voor je dreumes
Er zijn een aantal dingen die handig zijn om op te letten als je speelgoed voor je baby van 1 jaar koopt:
- Veiligheid. Verzeker jezelf ervan dat het speelgoed veilig is en geen losse, kleine onderdeeltjes of scherpe randjes bevat. Speelgoed met een CE-markering is goedgekeurd volgens de Europese richtlijnen.
- Stevigheid. Kijk of het speelgoed tegen een stootje kan. Goed speelgoed gaat niet snel kapot. Losrakende kleine onderdeeltjes kunnen namelijk gevaarlijk zijn.
- Geschiktheid. Let er op dat het speelgoed geschikt is voor de leeftijd en het niveau van je baby. Te moeilijk of te makkelijk speelgoed vindt je kindje waarschijnlijk niet interessant. Vaak staat op het speelgoed een leeftijdsaanduiding vermeld.
Veel speelplezier!
Auteur Lauri Hanewinckel