Shantala babymassage
Shantala babymassage is een ritmische lichaamsmassage afkomstig uit India. Het toepassen van deze massage is een leuke manier om de band met je baby te versterken. Voor zowel moeder als kind is het een ontspannende bezigheid.
Het masseren van je baby zorgt ervoor dat allerlei stofjes vrijkomen in jouw lichaam en dat van je baby. Zo komt er meer van het gelukshormoon endorfine vrij, net als van het knuffelhormoon oxytocine. Om de toename van dit knuffelhormoon nog eens extra te bevorderen, kan je tijdens het masseren van je baby een korte broek aantrekken, zodat je optimaal gebruik maakt van het huid-op-huidcontact.
Met welke leeftijd kan je beginnen met Shantala babymassage?
Wanneer je baby zes weken oud is, kan je beginnen met masseren.
Voor die tijd is een massage te inspannend voor een baby. Wanneer een kindje ouder wordt, wordt het steeds bewegelijker en heel nieuwsgierig naar de omgeving. Ze blijven minder makkelijk zitten, maar daar kan je creatief mee omgaan. Lukt het bijvoorbeeld niet om de rug te masseren, masseer dan de handjes of voetjes.
Jouw babynaam op een geboortekaartje
Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.
Waar moet je rekening mee houden?
Het is belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen voordat je begint met masseren:
- Masseer je baby in een veilige omgeving, zoals op de grond of midden op bed.
- De kamer moet lekker op temperatuur zijn. Het mag gerust 22 graden zijn, omdat je baby tijdens de massage geen kleertjes aan heeft.
- Probeer een rustige omgeving te creëren, dus zet je telefoon uit! Eventueel kan je een ontspannend muziekje opzetten.
In de volgende situaties is het sterk af te raden om te masseren:
- Binnen drie dagen na een vaccinatie.
- Als je baby niet lekker is of koorts heeft.
- Als je kindje antibiotica heeft gekregen.
Het gebruik van een massageolie is aan te raden, maar gebruik liever geen olie met veel parfum. Het is beter voor het huidje van je baby om een natuurlijke olie te gebruiken, zoals kokosolie, zuivere amandelolie, of zonnebloemolie.
Voorbereiding van de Shantala babymassage
Test voor je begint met masseren een beetje olie aan de binnenkant van de elleboog van je baby om zeker te zijn dat hij niet allergisch is voor de olie. Daarnaast bereid je de Shantala babymassage voor met het ‘intermitterend drukken’, waarbij je heel voorzichtig je handen tegen je baby aandrukt en rustig weer loslaat. Je gaat zo de voetjes, beentjes, handjes, armpjes en daarna de buik en romp van je baby af.
De massage
Is er geen allergische reactie opgetreden? Dan kan de babymassage echt beginnen. Je legt je baby op zijn rug en begint met het masseren van zijn borst. Daarna ga je door naar de armpjes, de handen, buik, benen, voeten, rug, en je eindigt bij het hoofdje. Maak gelijkmatige, trage bewegingen, en herhaal deze minimaal drie keer.
Let op dat niet iedere baby het fijn vindt wanneer zijn gezicht gemasseerd wordt. Het is belangrijk om alles rustig op te bouwen, en vooral te letten op de signalen die je baby geeft.
Signalen van je baby
Je kan tijdens het masseren op verschillende signalen letten. Zo kunnen de handjes van je kindje je veel vertellen: zijn ze ontspannen of gespannen dichtgeknepen? Let ook op de ogen: zoekt je baby oogcontact of kijkt hij steeds weg of slaat hij de oogjes neer? Dat kan een teken zijn dat je baby moe wordt, en dat is een goed moment om de massage af te ronden.
Afronden van de babymassage
Het afronden van de Shantala babymassage doe je door je handen over het lijfje van de baby te strijken, van boven naar beneden. Eventueel is de Tummy tub een leuke manier om de massage af te sluiten: het spoelt de olierestjes van je baby af en het warme water en de geborgenheid van de Tummy tub werken ontspannend voor je kindje. Hierna zal je baby volledig ontspannen zijn!
Download onze app
#1 Zwangerschaps- en baby app