Baby wil niet eten

Het gebeurt zomaar: van de een op de andere dag wil je baby niets meer weten van zijn favoriete maaltijd. Demonstratief draait hij zijn hoofdje weg, duwt het bord van tafel of zet het op een krijsen. Help, je baby wil niet eten, wat nu?! Deze 10 tips kunnen helpen om het eten weer leuk te maken.

Waarom wil mijn baby niet eten?

Er zijn verschillende redenen of oorzaken waardoor je baby niet wil eten:

  • Wennen aan smaak en structuur. De eerste 6 maanden heeft je kindje alleen melk gedronken: een zoete, waterige substantie. Een hapje puree of een stronkje broccoli heeft een hele andere smaak en structuur, hier moet je kleine nog aan wennen. Laat het hem de volgende keer nog eens proeven; hij went er meestal vanzelf aan. Waarschijnlijk moet je wel geduld hebben, soms duurt het even (lees: 20 keer) voordat je baby overstag is.
Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

  • Sterkere smaak. Je baby heeft meer smaakpapillen dan jij, dus proeft alles ook veel sterker. Dat is best heftig!
  • Andere energiebehoefte. Het eerste jaar groeit je kindje als kool, in het tweede jaar is dit een stuk minder. Hij heeft dus minder energie (=voedsel) nodig om toch voldoende te groeien, en heeft hierdoor minder honger.
  • Lichamelijke oorzaak. Als je baby zich niet lekker voelt, heeft hij waarschijnlijk ook minder trek. Misschien komen zijn tandjes door, heeft hij last van koorts of verkoudheid, of is hij gewoon heel erg moe. Allemaal redenen waarom je baby niet wil eten.
  • Hello world. Het eerste jaar is je kindje voornamelijk nog bezig met overleven: eten, drinken, slapen en knuffelen (oké, en plassen en poepen). In zijn tweede jaar heeft hij dit allemaal goed onder de knie en krijgt hij ruimte in zijn hoofd voor de wereld om zich heen. En die is toch een stuk interessanter dan wat er voor hem op zijn bordje ligt! Je kleine is nu gewoon sneller afgeleid.
  • Niet lekker. De eerste paar keer eet je kleine gewoon wat jij hem voorschotelt. Op den duur leert hij wat hij wel en niet lekker vindt. Misschien vindt je kindje deze maaltijd gewoon niet lekker.
  • Zelf beslissen. Je baby kan in de peuterpuberteit komen. Hij ontdekt zijn eigen willetje en krijgt door dat hij eten ook kan weigeren. Dat beslis ik heus zelf wel!
  • Negatieve sfeer rondom eten. Als jij en je kleine al een tijdje de strijd met elkaar aangaan rond de maaltijd, is het mogelijk dat je baby eten met iets negatiefs associeert. Hierdoor wil hij niet eten, want ‘eten is niet leuk’. Je komt dan in een negatieve spiraal terecht. Probeer daarom de strijd te vermijden.
Baby wil niet eten, zingen

Tips om eten spelenderwijs te (her)ontdekken

De volgende tips kunnen helpen om het eten voor jou en je baby (weer) leuk te maken:

1. Laat je baby ‘zelf’ eten

Geef je kleine tijdens het eten een eigen lepeltje, eventueel met eigen kom of bord. Laat hem met zijn handjes aan het eten zitten en de texturen voelen. Je kindje krijgt zo meer feeling met wat er op zijn bordje ligt en hij is afgeleid. Kan jij hem ondertussen gemakkelijk voeren…

2. Uit het knuistje

Dat het de eetkunsten van je baby daadwerkelijk bevordert, is niet wetenschappelijk bewezen. Maar: proberen kan geen kwaad. Geef je kindje finger foods en laat hem uit zijn knuistje eten volgens de Rapley-methode. Je kindje bepaalt zo zelf wat hij wel en niet in zijn mond stopt en het daagt hem uit om zelf te ontdekken.

3. Zing een liedje voor het eten

Dit creëert routine en is herkenbaar voor je kindje: we gaan zingen, dus we gaan eten. Daarnaast gaat je kleine eten (weer) met iets leuks associëren, namelijk met zingen! Welk liedje je kan zingen? Smakelijk eten natuurlijk!

Smakelijk eten, smakelijk eten.
Hap hap hap, hap hap hap.
Dat zal lekker smaken, dat zal lekker smaken.
Eet maar op, eet maar op.

4. En een hapje voor…

De klassieker onder de klassiekers: daar komt een…[voertuig]. Doe een hapje op een lepel, en vlieg, rijd, loop of race hiermee naar de mond van je baby. ‘Daar komt een … racewagen/trein/auto/fiets/vliegtuig!’ Zo’n leuk hapje, daar kan hij geen nee tegen zeggen, toch…?

5. Maak iets moois van het eten

Eten draait natuurlijk om geur en smaak, maar zeg nu eerlijk: het oog wil ook wat! Probeer iets leuks te maken van de maaltijd van je kleine. Maak een gezichtje van een tomaat en komkommer of creëer een bloem van verschillende groenten. Zeker weten dat er minstens een glimlach op het gezicht van je kindje verschijnt. Inspiratie nodig? Check onderstaande video!

Vrolijke ideeën om eten te presenteren

6. Complimenteer je kindje

Misschien associeert je kindje eten met iets negatiefs. Probeer er daarom een positieve draai aan te geven. Geef je kleine een complimentje omdat hij ‘wel 1 hapje’ neemt, in plaats van boos te worden omdat hij ‘maar 1 hapje’ eet. Je baby is erg gevoelig voor complimentjes, dus wie weet volgt er wel een tweede hapje, en een derde, en vierde… Dat eten is toch best leuk, en ik ben er nog goed in ook!

7. Doe voor wat en hoe jij eet

Je kleine na-aapje doet niets liever dan mama of papa imiteren. Jij bent zijn grote voorbeeld! Laat daarom zien hoe lekker jij smult van dat stronkje bloemkool en hapje aardappel. Mmm, lekker smikkelen en smullen! Daar lust mama/papa wel pap van. Zwaai ondertussen met je hand naast je hoofd, om extra te benadrukken hoe lekker het is! Kan jij dat ook, laten zien hoe lekker iets is? Zwaai maar mee!

8. Laat kindje helpen met zijn eten klaarmaken

Je kindje is van nature een sociaal wezentje, én hij is natuurlijk ‘harstikke groot en zelfstandig’. Laat hem daarom gerust helpen met het klaarmaken van zijn eigen maaltijd. Laat je baby de groente wassen (een grote pan, wat water en spetteren maar), smeer samen de bammetjes of laat hem helpen met roeren. Wat knap van jou en wat help jij mama en papa goed! Nu je kindje geholpen heeft met het maken van zijn eigen eten, weet hij wat hij kan verwachten en is hij misschien wel reuze benieuwd hoe het smaakt.

9. Van het ene in het andere bakje

Zodra kindjes ontdekken dat ze iets in een bakje kunnen stoppen, doen ze niets liever. Serveer de groente en aardappeltjes in een bakje, en zet er een extra bakje naast. Dan kan je kleine zijn groente van het ene, in het andere bakje leggen. En ondertussen stopt hij stiekem wat in zijn mondje!

10. Filmpje

Oké, deze tip is misschien niet heel pedagogisch verantwoord, maar als echt niéts helpt, kan je altijd nog een leuk filmpje opzetten. Peppa Big, Nijntje of één van je baby’s andere favoriete vriendjes. Doordat je kleine is afgeleid, gaan die hapjes er soms net iets makkelijker in. Dan heeft hij in ieder geval wat binnen en de volgende dag probeer je het gewoon weer zonder filmpje.

Eet smakelijk!

Download onze app

#1 Zwangerschaps- en baby app