Baby eet spinaziehapje om voldoende vitamines binnen te krijgen

De juiste vitamines en mineralen helpen je baby om gezond te blijven en zich goed te ontwikkelen. Door de juiste voeding en supplementen aan te bieden, zorg je dat je kindje alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Welke vitamines heeft je baby nodig?

Gezonde voeding voor je baby

De meeste vitamines die je kindje nodig heeft, krijg hij uit zijn voeding. Borstvoeding is het beste afgestemd op de behoeften van je baby, maar ook kunstvoeding bevat alle essentiële voedingsstoffen. Wel heeft je kleine daarnaast behoefte aan extra vitamine D en vitamine K.

Na ongeveer 4 tot 6 maanden gaat je baby vaker vaste voeding eten. Hij kan vitamines dan ook uit groente, fruit, granen en vis of vlees halen. Supplementen zijn over het algemeen niet nodig. Twijfel je of je kind alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt via zijn voeding? Bespreek dit dan met je huisarts of op het consultatiebureau.

Checklist vitamines baby

  • Vitamine A
  • Vitamine B
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Vitamine K

Vitamine D

Vitamine D zorgt ervoor dat je baby sterke botten en tanden ontwikkelt en helpt om calcium uit de voeding op te nemen. Daarnaast bevordert het een gezonde spierfunctie en een goede weerstand. Je vindt de vitamine in kleine hoeveelheden in vette vis, vlees en eieren. De grootste bron van vitamine D is echter de zon. Onder invloed van zonlicht maakt het lichaam namelijk zelf vitamine D aan.

Kinderen tot 4 jaar kunnen niet voldoende vitamine D uit hun voeding en zonlicht halen. Het is daarom raadzaam om de eerste jaren dagelijks een supplement te geven van 10 microgram. Heeft je kindje een donkere huid, dan is het verstandig om ook na 4 jaar extra vitamine D te blijven geven.

Vitamine D-supplementen kan je in druppelvorm kopen bij iedere drogist en de grotere supermarkten. Is je kindje wat ouder, dan zijn tabletjes of capsules ook mogelijk. Lees voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing door, want de dosis kan per merk verschillen.

Vitamine K

Vitamine K wordt aangemaakt door bacteriën in de dikke darm. Het bevordert een goede bloedstolling en mogelijk ook de aanmaak van sterke botten. Je vindt het in fruit, zuivel, bladgroenten, eieren en vlees.

Je baby heeft nog niet de juiste darmbacteriën om zelf vitamine K aan te maken. Tot hij 3 maanden oud is, wordt aangeraden om elke dag 150 microgram als supplement toe te dienen. Dit verkleint de kans op inwendige bloedingen. Je begint hiermee als je kindje 8 dagen oud is. Geef je kunstvoeding, dan kan je stoppen met de extra vitamine K zodra je kleine meer dan 500 ml per dag krijgt. Deze vitamine is namelijk aan kunstvoeding toegevoegd.

Vitamine A

Als je baby 6 maanden oud is, stijgt zijn behoefte aan vitamine A. Deze voedingsstof helpt onder meer de weerstand, de groei en het gezichtsvermogen gezond te houden. Vitamine A zit in dierlijke producten zoals vlees (vooral lever), vis, melkproducten en eieren. Het lichaam is daarnaast in staat om plantaardig provitamine A om te zetten naar vitamine A. Laat je kindje dus veel voedsel eten dat hier rijk aan is, zoals wortels, abrikozen en broccoli. Dierlijk vitamine A kan schadelijk zijn in grote hoeveelheden, beperk daarom producten zoals (smeer)leverworst en paté.

Vitamine B

Tussen 6 maanden en 1 jaar heeft je baby een kleine hoeveelheid vitamine B nodig. Dit krijgt hij voldoende binnen via zijn voeding. Er zijn verschillende typen vitamine B. De meeste vind je in dierlijke producten zoals zuivel, vlees, vis en eieren, maar ook brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten en groenten bevatten veel gezonde B-vitaminen.

Vitamine C

Vanaf ongeveer 4 maanden kan je baby langzaam wat groente- en fruithapjes gaan eten. Hiermee krijgt hij voldoende vitamine C binnen om zijn immuunsysteem gezond te houden. Meer vitamine C heeft hij niet nodig. Je kindje kan zelfs darmkrampjes krijgen van een teveel aan deze vitamine.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.