Vind jouw babynaam

Jenneken

Jenneken is afgeleid van Johannes

Geboortekaartjes

Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Jenneken?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Jenneken

Wat vind jij?

Welke kenmerken vind je bij Jenneken passen?

Meerdere opties mogelijk

Herkomst en betekenis Jenneken

Jenneken is afgeleid van Johannes. Johannes is een Hebreeuwse naam die ‘God is genadig’ betekent. Johannes is bekend uit de Bijbel en was al vroeg een populaire naam, allereerst vanwege Johannes de Doper, maar ook door Johannes, de discipel van Jezus.

Johannes was eerst vooral in de oosterse kerk populair, maar met de kruistochten kwam deze naam mee naar het westen, waar hij in veel landen al snel de meest voorkomende naam werd.

Aantallen en varianten Jenneken

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Jenneken als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Jenneken per jaar gegeven is

  • Jongens
  • Meisjes

Jenneken is afgeleid van Johannes. Nog steeds is Johannes een bijzonder veel gebruikte naam. Er zijn meer dan 984.000 mannen die Johannes heten. Daarnaast zijn er ook nog eens 7.000 vrouwen die deze naam dragen. Daarmee is Johannes verreweg de populairste naam met een J.

Er zijn jaren geweest (vooral rond 1950) waarin 25.000 kinderen Johannes genoemd werden. Tegenwoordig ligt dat aantal toch iets lager, maar nog steeds krijgen jaarlijks meer dan 3.000 kinderen deze naam.

Er zijn heel veel varianten op de naam Johannes. De meest geliefde ervan is Johanna. 889.000 vrouwen en bijna 10.000 mannen dragen deze naam. Ook Jan wordt bijzonder veel gebruikt, 458.000 mannen heten zo.

Johan is een naam die door ruim 131.000 mannen gedragen wordt. Deze naam komt ook wel voor als Johann, maar aanmerkelijk minder vaak: zo’n 6.000 mannen heten zo. Johannes wordt ook wel geschreven als Joannes. Deze variant komt 38.000 keer voor.

Joanna is de naam van ruim 25.500 vrouwen. Geschreven als Joanne komt hij ongeveer 6.000 keer voor. De verkorte vorm Joan wordt voor zowel meisjes als jongens gebruikt. 5.500 vrouwen en 2.000 mannen heten zo.

De verkorte vorm Jantje wordt met name gebruikt als meisjesnaam. 36.500 vrouwen dragen deze naam, 29.000 vrouwen heten Jannetje. Janna komt 36.000 keer voor.

Rond 1970 werden veel jongens John genoemd. In totaal wordt deze naam door 25.000 mannen gedragen. De verkleinvorm Johnny komt zo’n 8.000 keer voor. Johny is met 1.000 naamdragers veel minder gebruikelijk.

Een andere Engelse variant op Johannes is Sean, de Ierse vorm van John. Ook de spellingsvarianten Shawn en Shane komen in Nederland voor. Deze vormen komen tussen de 300 en 2.000 keer voor.

Niet alleen de Engelse, ook de Franse variant is geliefd. Bijna 13.000 mannen en 1.500 vrouwen heten Jean. Jeanne komt 12.000 keer voor, Jeanette 10.000 keer. 4.000 vrouwen heten Jeanine.

Andere varianten zijn Jeanet, Jeane, Jeannine en Jeannet.

Een tamelijk veel gebruikte combinatienaam is Jean-Paul, deze komt zo’n 1.500 keer voor. Paul betekent ‘klein, gering’. Jantina is een heel gebruikelijke variant, 18.500 vrouwen heten zo. In de vorm Jantine komt deze naam 5.000 keer voor.

De naam Janneke wordt door 14.000 vrouwen gedragen. Jannigje komt bijna 11.500 keer voor, Jansje en Janny elk 10.500 keer. Jannie wordt iets minder vaak gebruikt, namelijk zo’n 9.500 keer.

9.000 vrouwen heten Janine. Hoewel Jenny vaak wordt beschouwd als een variant van Johannes, kan deze naam ook van Jacob of Jennifer afstammen. Jenny komt 6.820 keer voor. Deze naam wordt soms ook geschreven als Jennie.

Eveneens ongeveer 7.500 vrouwen heten Janke. Jenneke komt bijna 6.500 keer voor. De naam Jane, die zo’n 6.000 keer voorkomt, kan behalve van Johannes ook van Adrianus afstammen. Deze naam betekent ‘afkomstig uit Adria’. Deze plaats wordt in verband gebracht met het Latijnse woord ‘ater’, dat ‘dofzwart, donker’ betekent. Jenna is een variant die pas sinds korte tijd wordt gebruikt, deze naam komt ongeveer 1.600 keer voor.

De variant Johannus wordt zo’n 7.500 keer gebruikt, Johannis ongeveer 7.000 keer. Andere varianten zijn Jannes en Joke, Janet en Jentje. De naam Jente komt zowel bij jongens als meisjes voor, in totaal ongeveer 2.200 keer.

Deze namen komen allemaal minder dan 5.000 keer voor, net als de Deense variant Jens, het Russische Iwan, Ivan en Ivana, het Schotse Ian en het Spaanse Juan en Juanita.

Ook komen de varianten Jantien of Jantiena, Jannette, Janette en Janne, Jennigje en Jenneken, Janice en Janita voor.

Als jongensnaam is Jantinus wel bekend. Een van de meest voorkomende combinaties met Jan is Jan-Willem. Jolien of Jolijn is een samentrekking uit Johannes en een naam die op ‘lien’ of ‘lina’ eindigt.

Wetenswaardigheden Jenneken

Jenneken is afgeleid van Johannes. De reformator Johannes Calvijn (1509-1564) was een Frans-Zwitserse theoloog. Na zijn studie in Parijs, eerst theologie, later rechten en letteren, ging Calvijn over naar de Reformatie. Heel belangrijk werd Calvijns Institutie, waarin hij zijn zienswijze op het geheel van het christelijk geloof beschreef.

Johannes Calvijn werd predikant in Genève, waar hij probeerde de kerk te hervormen. Na een geschil met het stadsbestuur werd hij verbannen uit de stad. Enkele jaren later vroeg men hem weer terug te keren. Tijdens zijn tweede periode in Genève begon Calvijn de kerk te institutionaliseren. Ook bleef hij veel geschriften publiceren, waarmee hij internationaal grote invloed uitoefende.