In samenwerking met Logo Rutgers
Vader en baby knuffelen samen tijdens geboorteverlof van vader

Sinds 1 januari 2019 krijg je als partner dan een volledige werkweek geboorteverlof. Vanaf 1 juli 2020 wordt dit nog verder uitgebreid naar 6 weken in totaal. Wat houdt het geboorteverlof voor partners in en waar heb je precies recht op?

Wat is geboorteverlof voor partners?

Als je vrouw bevallen is, heb je als partner recht op verlof. Het geboorteverlof voor partners, kortweg geboorteverlof, is de nieuwe term die gebruik wordt om het vaderschapsverlof of partnerverlof aan te duiden. Het is de periode die je als partner vrij krijgt om samen met je vrouw en je pasgeboren baby door te brengen na de geboorte.

Onderdelen geboorteverlof voor partners

Het geboorteverlof voor partners bestaat uit twee delen:

Geboorteverlof

Dit bestaat uit eenmaal het aantal uren dat je werkt per week. Werk je 36 uur, dan krijg je ook 36 uur vrij. Je krijgt dus één werkweek vrij. Deze dagen mag je naar eigen inzicht indelen, maar moeten wel in de eerste 4 weken na de bevalling opgenomen worden. Je krijgt tijdens dit verlof je loon volledig doorbetaald.

Aanvullend geboorteverlof

Dit bestaat uit 5 extra werkweken verlof. Deze mag je naar eigen keuze indelen, in overleg met je werkgever. Je kan ze aaneengesloten opnemen, maar je mag ze ook verspreiden over verschillende maanden. Je dient ze wel op te nemen binnen de eerste 6 maanden na de geboorte van je kind.

Tijdens deze aanvullende weken, krijgt je 70% van je loon. Je werkgever ontvangt hiervoor een uitkering van het UWV en betaalt dit uit aan jou. Je werkgever mag dit zelf aanvullen tot 100% loon. Vaak staat in je CAO vermeld of dit gebruikelijk is.

Vanaf wanneer gaat de nieuwe verlofregeling in?

Je kan van de eerste werkweek geboorteverlof al gebruik maken. Deze regeling is namelijk sinds 1 januari 2019 van kracht. De 5 aanvullende weken worden vamaf 1 juli 2020 pas doorgevoerd. Dit verschil heeft te maken met aanpassingen die gedaan moeten worden aan de automatiseringssystemen van het UWV.

Wordt je kindje geboren vóór 1 juli 2020? Dan val je nog onder de oude regeling. Als je vrouw bevalt óp of ná 1 juli 2020, dan geldt voor jullie de nieuwe regeling. Het kan slim zijn om alvast na te denken over de indeling van het geboorteverlof als je je kindje verwacht na 1 juli 2020. Gebruik hiervoor onze handige verlofplanner.

Voordelen van de nieuwe verlofregeling voor partners

De nieuwe regeling omtrent het geboorteverlof biedt jou verschillende mogelijkheden:

  • Je kan meer tijd met je kind doorbrengen. Dit is positief is voor zijn ontwikkeling, jullie band en jouw vertrouwen in jezelf als ouder.
  • Je hebt een vrije keus in de indeling van je verlofdagen. Je kan ze aaneengesloten opnemen wanneer je vrouw weer aan het werk gaat, of je kan ze verspreiden over verschillende maanden.
  • Je kan kiezen voor solozorg. Je hebt de mogelijkheid om tijdelijk het grootste gedeelte van de zorg voor jullie kind op je te nemen: solozorg. Als je vrouw weer gaat werken, blijf jij thuis bij je baby. Deze tijd alleen met je kind versterkt jullie band en is goed voor de ontwikkeling van je baby.
  • Je bepaalt zelf hoeveel verlofdagen je gebruikt. Je bent niet verplicht om de volledige 6 weken geboorteverlof op te nemen. Je bepaalt zelf de hoeveelheid, tot een maximum van 6 weken.

Wanneer heb je recht op geboorteverlof?

Je hebt recht op geboorteverlof als je in loondienst werkt. Als zzp’er of freelancer kom je hier helaas niet voor in aanmerking.

Daarnaast is het belangrijk dat je door de wet gezien wordt als ‘partner’. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap is dat automatisch het geval. Ben je niet getrouwd en geen geregistreerd partner van elkaar, dan moet je je kind erkennen. Alleen als je je kind erkend hebt, ben je juridisch gezien de partner van de moeder.

Ook als je een kindje adopteert of een pleegkind in je gezin opneemt, heb je recht op geboorteverlof. Voorheen kreeg je 4 weken betaald ‘hechtingsverlof’. Sinds 1 januari 2019 is dit uitgebreid naar 6 weken.

Waarom is het geboorteverlof veranderd?

De overheid heeft voor het geboorteverlof een nieuwe wet ingevoerd, de WIEG. De overheid vindt dat de nieuwe regeling beter past in onze moderne samenleving. Het stimuleert een gelijkwaardige verdeling van werk- en zorgtaken tussen ouders.

Zo kunnen jullie beiden nauw betrokken zijn bij de opvoeding en verzorging van jullie kind. Dit is prettig voor jullie én heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van je baby. Iedere ouder voegt immers andere aspecten aan de opvoeding toe en zo profiteert je kind van jullie beider kwaliteiten.

Daarnaast worden de kansen op de arbeidsmarkt gelijker, omdat het verschil in afwezigheid van de werkvloer kleiner wordt. De nieuwe regeling biedt dus voordelen voor het hele gezin.


24Baby is genomineerd voor Website-van-het-jaar 2017. Stem je ook?

Stem op 24Baby voor de Website van het Jaar verkiezing

Yes! 24Baby is ook in 2017 genomineerd als Website van het Jaar in de categorie Gezondheid. Breng je stem uit en maak kans op mooie prijzen.

Stemmen