Huid-op-huidcontact

Daar is je kleine dan. Na maandenlang wachten en fantaseren staan je zintuigen nu op scherp. Je bewondert zijn kleine handjes en voetjes en je snuift die babygeur op. De huid speelt een grote rol bij deze eerste momenten met je kindje. Huid-op-huidcontact is daarom niet alleen fijn, maar ook belangrijk! Hieronder zes fabels over deze vorm van knuffelen.

Wat is huid-op-huidcontact?

Bij deze knuffelmethode, ook wel buidelen of kangoeroeën genoemd, ligt je kindje bloot op jouw blote huid. Dit begint bij voorkeur al direct na bevalling. Na de geboorte wordt je baby direct op je borst gelegd. Als jouw gezondheid en die van je baby het toelaat, komt je kindje daar het eerste uur niet vandaan.

Dit wordt ook wel het ‘golden hour’ genoemd. Tijdens die eerste uren is de huidhonger van je baby groot: hij wil zo dicht mogelijk bij je zijn. Buidelen stilt deze honger en heeft daarnaast positieve effecten op de hechting met je kind en zijn ontwikkeling.


24Baby is genomineerd voor Website-van-het-jaar 2017. Stem je ook?

Stem op 24Baby voor de Website van het Jaar verkiezing

Yes! 24Baby is ook in 2017 genomineerd als Website van het Jaar in de categorie Gezondheid. Breng je stem uit en maak kans op mooie prijzen.

Stemmen

Fabels over buidelen

Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van huid-op-huidcontact. Toch bestaan er nog veel fabels over deze manier van knuffelen. Ontdek hieronder wat waar is en wat niet.

1. Huid-op-huidcontact is alleen bedoeld voor pasgeboren baby’s

Buidelen brengt veel voordelen voor je pasgeboren baby met zich mee:

  • Het zorgt voor rust bij je kleine.
  • Het reguleert zijn lichaamstemperatuur.
  • Het beschermt je baby tegen infecties.
  • Het heeft een positief effect op de groei en ontwikkeling.
  • Het kalmeert de ademhaling van je kleine en heeft een rustgevende werking.

Maar: ook je peuter kan baat hebben bij buidelen. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat huid-op-huidcontact met baby’s én peuters voor een lagere behoefte aan pijnstillers na een operatie kan zorgen. Merk je dat je kindje onrustig is, of pijn heeft? Buidelen kan helpen, ook als je kindje al wat ouder is.

2. Alleen je kindje heeft baat bij buidelen

Dit is een fabel. Ook voor jullie levert huid-op-huidcontact veel voordelen op:

  • Het stimuleert succesvolle borstvoeding. Buidelen zorgt ervoor dat je kindje de borst beter kan vinden. In het eerste uur na de bevalling is je baby heel alert en gaat hij zelf op zoek naar de tepel. Dit is een belangrijke eerste stap in het slagen van de borstvoeding.
  • Buidelen verlaagt stress. De aanmaak van het stresshormoon cortisol daalt tijdens huid-op-huidcontact. Dit zorgt voor meer rust en zelfvertrouwen, zowel bij jou als je partner. Het kan zelfs helpen een postnatale depressie te voorkomen.
  • De band tussen jou en je kind groeit sneller. Tijdens het knuffelen wordt het knuffelhormoon oxytocine aangemaakt. Hierdoor groeit het vertrouwen en de verbondenheid tussen jou en je baby sneller. Een win-winsituatie dus!
  • Je leert de signalen van je baby kennen. Door het nauwe contact met je baby leer je sneller zijn maniertjes en signalen herkennen. Zo heb je bijvoorbeeld eerder door wanneer hij honger heeft.

3. Huid-op-huidcontact kan alleen met de moeder

Niet waar. Ook als partner kan je buidelen met je kindje. Dit is juist fijn! Als partner heb je je baby niet al negen maanden in je buik gedragen. Nu je kleine er is, kan je op deze manier de band tussen jullie versterken. Ook grootouders of broertjes en zusjes kunnen buidelen met je baby. Dit levert niet alleen verbondenheid op, maar ook schattige foto’s.

4. Buidelen doe je alleen in bed

De huidhonger van je kindje stillen en tegelijkertijd de was opvouwen? Waarom niet? Na de kraamperiode kan het nog steeds heerlijk zijn om de huid van je kind tegen de jouwe te voelen. Ook wanneer je je handen vrij wil hebben voor iets anders, is dit mogelijk. Gebruik bijvoorbeeld een draagzak of een draagshirt.

5. Buidelen is zonder risico’s

Huid-op-huidcontact wordt aangeraden door artsen en verloskundigen vanwege alle voordelen die het met zich meebrengt. Toch willen zij ook wijzen op een risico van buidelen: Sudden Unexpected Postnatal Collapse (SUPC). Dit is een aandoening die ontstaat wanneer de ademweg van je kindje belemmerd wordt. Een gezond geboren baby kan hierdoor onverwachts onwel worden. Er kan sprake zijn van SUPC wanneer je baby bleek of blauw verkleurt, slap is, niet meer reageert op je aanrakingen en niet meer ademt. Als je het veilig houdt, hoef je hier niet voor te vrezen.

Met de volgende tips in het achterhoofd kan je veilig buidelen:

  • Laat je goed informeren door de verpleegkundigen en kraamzorg.
  • Zorg ervoor dat het hoofdje van je baby goed opzij ligt en dat zijn neus en mond altijd vrij zijn.
  • Merk je dat je slaperig wordt? Leg je kleine in de wieg of geef hem aan je partner, als deze wel goed wakker is.
  • Zorg ervoor dat je tijdens huid-op-huidcontact niet afgeleid wordt door bijvoorbeeld je telefoon of kraambezoek.

6. Na een keizersnede of ander medisch ingrijpen is huid-op-huidcontact niet mogelijk

Is je baby via een keizersnede op de wereld gekomen of is er een andere medische ingreep nodig geweest? Juist dan is buidelen heel waardevol. Huid-op-huidcontact op de operatiekamer kan ervoor zorgen dat je kleine sneller op temperatuur is en minder bijvoeding nodig heeft. Vaak is buidelen gewoon mogelijk, zelfs tijdens de afronding van de operatie. Is dit niet het geval? Dan kan in veel gevallen je partner het buidelen overnemen en kan jij het huid-op-huidcontact met je kleine later inhalen.