De placenta eten: waarom wel of niet?
De laatste jaren lijkt het in populariteit te zijn toegenomen: vrouwen die hun placenta vlak na de bevalling verorberen omdat ze geloven dat het heilzaam zou zijn voor hun gezondheid en het herstel. We zien celebrities die voorstander zijn van het fenomeen, maar horen ook andere geluiden. Wat zijn de voors en tegens van het eten van de placenta?
Waarom wel de placenta eten?
- Veel diersoorten eten hun eigen placenta op na de bevalling. Kenners zeggen dat dit is om te voorkomen dat andere (wilde) dieren het ruiken, en op zoek gaan naar een makkelijke prooi. Er wordt daarnaast gespeculeerd dat de dieren die hun placenta opeten, dit doen omdat ze daar voedingsstoffen in vinden die ze op dat moment hard nodig hebben. De mens is niks anders dan een dier, en zou daarom ook de placenta moeten eten.
- Die voedingsstoffen, dat is een belangrijk argument voor het eten van de placenta. Er schijnt een grote hoeveelheid eiwitten, zink, ijzer, hormonen en vitamine B-12 in de placenta te zitten, die zouden bijdragen aan het herstel na de bevalling. Een soort superfood dus. Het heet niet voor niets moederkoek…
- Daarnaast zou het eten van de placenta de kans op postnatale depressie of babyblues aanzienlijk verkleinen.
- Ook zou het eten van de placenta de aanmaak van moedermelk stimuleren.
Stem op 24Baby voor de Website van het Jaar verkiezing
Yes! 24Baby is ook in 2017 genomineerd als Website van het Jaar in de categorie Gezondheid. Breng je stem uit en maak kans op mooie prijzen.
Waarom niet de placenta eten?
- Geen enkele van de genoemde voordelen is wetenschappelijk bewezen.
- Er is bij elke bevalling een gevaar dat bacteriën zich ontwikkelen op of in de placenta. Daar zou je ernstig ziek van kunnen worden. De placenta wordt dan ook meestal beschouwd als ziekenhuisafval.
- Bewaren van de placenta is lastig. Je legt het niet zo maar even in de koelkast zonder besmettingsgevaar, en buiten de koelkast bederft de placenta snel. Je zou een biefstuk immers ook niet uren buiten de koelkast bewaren.
- De placenta zit bomvol hormonen waar je op dat moment geen baat bij hebt. Sterker nog, ze zouden een ernstige onbalans in je hormoonhuishouding kunnen veroorzaken. Je lichaam stoot de placenta af na de bevalling, wat op te vatten is als een teken dat de placenta dan ook niet meer nuttig is voor het lichaam.
Eigen keus
In Nederland mag iedere vrouw naar eigen inzicht doen wat ze wil met de moederkoek. Op de composthoop, begraven onder een boom, in de vuilnisbak of op je bord: het is jouw keus. Bespreek je wensen wel goed met je verloskundige en eventueel het ziekenhuispersoneel, zodat je placenta niet zonder jouw toestemming wordt weggegooid.