Beschuit met Muisjes, waar komt deze traditie vandaan?
Het is in Nederland een traditie om je kraambezoek te trakteren op beschuit met Muisjes. Ook oudere kinderen delen bij de geboorte van hun broertje of zusje vaak beschuit met Muisjes uit op school. Het zit er flink ingebakken bij ons. Maar waar komt deze typisch Nederlandse traditie eigenlijk vandaan?
Oorsprong beschuit met Muisjes
Zoals veel tradities is het gebruik van beschuit met Muisjes door de eeuwen heen ontstaan. Er is niet één heel duidelijk verhaal achter het ontstaan van deze traditie. Het is wel mogelijk om de verschillende onderdelen te verklaren:
Het vieren van een geboorte
Een geboorte moet gevierd worden! Daar waren ze in de Middeleeuwen al van overtuigd, vooral omdat het toen helemaal niet vanzelfsprekend was dat moeder en kind de bevalling overleefden. Een geboorte in de Middeleeuwen was, door de beperkte medische middelen, zeker niet zonder risico’s. Dus werd een voorspoedige bevalling uitgebreid gevierd met vrienden, familie en de hele buurt.
Stem op 24Baby voor de Website van het Jaar verkiezing
Yes! 24Baby is ook in 2017 genomineerd als Website van het Jaar in de categorie Gezondheid. Breng je stem uit en maak kans op mooie prijzen.
Aan de kinderen uit de buurt werden lekkernijen uitgedeeld, die het nieuwe kindje zogenaamd had meegenomen. De kraamvisite (en de moeder) werden getrakteerd op iets lekkers. Dit was vaak een zoete traktatie, in de loop der eeuwen is dit beschuit met Muisjes geworden. Pas in de achttiende eeuw begon men anijszaadjes te versuikeren.
Anijs
Muisjes bestaan uit anijszaadjes omhuld met een laagje suikerglazuur. Vroeger werd gedacht dat anijs goed zou zijn voor de borstvoeding. Daarnaast zou anijs ook helpen de baarmoeder na de geboorte tot de oorspronkelijke grootte terug te brengen. Muisjes zijn dus niet alleen een lekkernij, maar zouden ook nog eens goed zijn voor de kraamvrouw.
De Muisjes
Waarom Muisjes Muisjes heten, daar denken historici verschillend over. Een suggestie is dat het uiterlijk van het strooisel voor deze naam heeft gezorgd. Alleen het steeltje steekt uit het bolletje, waarmee het geglazuurde zaadje op een muisje lijkt. Een andere gedachte is dat de muis, met zijn snelle voortplantingscyclus, gezien werd als het symbool van vruchtbaarheid.
Witte, blauwe en roze Muisjes
Roze voor een meisje en blauwe voor een jongen… heel logisch, maar dit is niet altijd zo geweest. Bij de geboorte van een meisje werd sinds 1860 roze Muisjes geserveerd, maar bij een jongen kreeg je witte Muisjes voorgeschoteld. Pas in 1994 werden de blauwe Muisjes geïntroduceerd.
Het beschuit
Beschuit was vroeger behoorlijk duur en werd vooral gegeten bij feestelijke gelegenheden. Het eten van dit luxeproduct was niet voor iedereen weggelegd, vooral de rijke burgerij genoot van deze traktatie bij de geboorte van een kindje. Armere mensen aten wittebrood met suiker. Een beschuitje met suiker (of dus Muisjes) werd gezien als een echte traktatie.
De traditie
Vroeg in de twintigste eeuw was beschuit met Muisjes nog steeds geen echte traditie. De Muisjes werden pas echt populair toen De Ruijter de Oranjes in 1938 een enorm blik Oranje Muisjes aanbood bij de geboorte van hun dochter, prinses Beatrix. Sindsdien heeft de Nederlandse bevolking de beschuit met muisjes omarmd en is het een populaire traditie geworden. Muisjes is ook een merknaam van deze producent, vandaar dat wij Muisjes met een hoofdletter schrijven.
Hoewel beschuit met Muisjes een oubollige traditie is, vindt bijna iedereen deze traktatie bij een geboorte leuk en lekker. En zeg nou zelf, het hoort er toch gewoon bij…?
Handige tip bereiding beschuit met Muisjes
Door de Muisjes uit het pak te halen en in een grote afsluitbare bak te doen, kan je de bereiding versnellen. Op deze manier hoef je ze, nadat de beschuitjes zijn besmeerd met boter, alleen maar op hun kop in de bak met Muisjes te leggen. De Muisjes blijven zo vanzelf plakken aan het beschuit en zijn tevens mooi gelijkmatig verdeeld. Als de kraamverzorgster er nog is, zal zij vaak de beschuit met Muisjes voor je kraambezoek klaarmaken.
Leuke alternatieven beschuit met Muisjes
Nu kan het zo zijn dat je niet van beschuit met Muisjes houdt of dat je het kraambezoek iets origineels wilt voorschotelen. Een paar alternatieven:
- Dip slagroomsoesjes eerst in gesmolten witte chocolade en vervolgens in een bak met Muisjes.
- Maak (cup)cakejes met roze of blauw glazuur. Als topping kan je er ook nog Muisjes op doen.
- Doe lange vingers voor de helft in gesmolten witte chocolade en vervolgens in een bak met Muisjes.
- Maak een speciale geboortetaart. In deze taart kan je een laagje met Muisjes doen. Als het een slagroomtaart is, kan je de Muisjes over de slagroom strooien.
- Laat speciale bonbons maken. Hier kan je bijvoorbeeld de naam van je kind op laten zetten.
- Maak een cake met Muisjes. Een laagje slagroom en daarover de Muisjes strooien. Heerlijk!
Deze alternatieven zijn niet alleen origineel, maar zien er ook leuk uit en zijn heel lekker! Houd je niet van Muisjes, vervang deze dan door bijvoorbeeld roze of blauwe suikersnippers of (gekleurde) chocoladestukjes.
Auteur Lauri Hanewinckel