Vrouw is thuis bevallen en heeft pasgeboren baby op borst en partner kijkt liefdevol

Als je zwangerschap normaal verloopt, je kindje goed ligt en jij en je baby gezond zijn, dan mag je thuis bevallen. Een thuisbevalling is doorgaans onder begeleiding van een verloskundige.

Zijn er complicaties bij een thuisbevalling dan kan er altijd nog worden gekozen om naar het ziekenhuis te gaan. Ongeveer 25% van de vrouwen bevalt thuis.

Voorwaarden thuisbevalling

Als jij kiest voor een thuisbevalling is het belangrijk dat je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Als het nodig is moet je snel vervoerd kunnen worden naar het ziekenhuis. Het is dus niet goed als je eerst meer dan twee trappen of een zeer steile trap af moet. Ook moet de plaats waar jij wilt bevallen, verlaten kunnen worden per brancard. Een zeer smalle gang is dus ook niet goed.
  • Er is stromend water op dezelfde verdieping.
  • Je bed is minimaal 80 centimeter hoog. Dit kan je doen door bedverhogers te gebruiken.
  • Het kraampakket ligt binnen handbereik.
  • Jullie zijn beiden gezond, de zwangerschap verloopt voorspoedig en je kindje ligt in de goede positie

24Baby is genomineerd voor Website-van-het-jaar 2017. Stem je ook?

Stem op 24Baby voor de Website van het Jaar verkiezing

Yes! 24Baby is ook in 2017 genomineerd als Website van het Jaar in de categorie Gezondheid. Breng je stem uit en maak kans op mooie prijzen.

Stemmen

Is thuis bevallen veilig?

Uit een studie onder meer dan een half miljoen Nederlandse vrouwen tussen 2000 en 2006, is gebleken dat thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis. Hoewel dit onderzoek als zeer betrouwbaar wordt gezien, blijft de discussie bestaan of thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis.

Voordelen thuisbevalling

  • Bij een bevalling is het belangrijk dat je ontspannen bent. In je eigen huis ben je meestal meer ontspannen dan in het ziekenhuis.
  • Je hoeft niet puffend en al, met alle bijkomende stress, vervoerd te worden naar het ziekenhuis.
  • Na de bevalling ben je gelijk thuis. Je kan dus douchen onder je eigen douche en direct weer je eigen bed in.
  • De verloskundige en kraamverzorgster zijn in Nederland uitstekend opgeleid om je te begeleiden tijdens de bevalling.
  • Hoewel geld bij deze keuze niet doorslaggevend mag zijn, hoef je bij een thuisbevalling geen eigen bijdrage te betalen. Bij een ziekenhuisbevalling is dit afhankelijk van je zorgverzekering en of dat er een medische noodzaak is.

Nadelen thuisbevalling

  • Treden er tijdens de bevalling complicaties op, dan moet je alsnog naar het ziekenhuis.
  • Er lopen bij jou geen gynaecologen of kinderartsen rond die heel snel bij jouw bed kunnen staan als dit nodig is.

Nederland is uitzondering op gebied thuis bevallen

Nederland is één van de weinige westerse landen waar vrouwen de keuze hebben om thuis te bevallen, in andere landen moet je vaak naar het ziekenhuis. Nederland heeft hiervoor gekozen vanuit de visie dat zwangerschap, bevalling en kraamperiode natuurlijke gebeurtenissen zijn, waarbij onnodig medisch ingrijpen voorkomen moet worden. Daarnaast zijn de verloskundige in Nederland zeer goed opgeleid.

Wordt een thuisbevalling vergoed door je zorgverzekering?

De kosten die samenhangen met een thuisbevalling worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Als je kiest voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak, dan moet je een eigen bijdrage betalen als je geen aanvullende verzekering hebt of deze dit niet dekt.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in ons artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen onder andere vergelijken bij Independer.

Bron hoofdfoto: Geboortefotografen.com