Oud en nieuw met je peuter: Gelukkig Nieuwjaar!
Oudejaarsavond is altijd een bijzonder moment: we kijken terug op het afgelopen jaar en blikken vooruit op de toekomst. Waarschijnlijk heb je dit jaar veel mooie mijlpalen met je kindje meegemaakt, wat deze avond extra speciaal maakt. Je wil hem dus ook graag betrekken bij de feestelijkheden. Hoe vier je Oud en Nieuw met je peuter?
Je peuter voorbereiden op Oud en Nieuw
Je peuter heeft nog niet zoveel besef van tijd dat hij snapt wat Oud en Nieuw inhoudt. Voor hem begint als het ware elke keer dat hij wakker wordt een nieuw jaar. Waarom 1 januari nu zo bijzonder is, snapt hij dus nog niet. Wel begrijpt je kleine dat Oudejaarsavond een bijzonder moment is, waarop de volwassenen feest vieren. Je kindje wil waarschijnlijk graag deel uitmaken van die feestelijkheden.
Je kan je peuter goed voorbereiden door een paar dagen van tevoren vast uit te leggen wat Oud en Nieuw ongeveer is. Je kan uitleggen dat het een speciale avond is, met vuurwerk en oliebollen. De dagen voor Oudejaarsavond kunnen jullie oefenen met aftellen en ‘Gelukkig Nieuwjaar’ roepen. Zo bouw je de voorpret alvast een beetje op.
Oud en Nieuw: je peuter wakker maken of niet?
De grote vraag voor veel ouders: moet je je peuter wakker maken om twaalf uur of niet? Voor de meeste peuters is twaalf uur ver na bedtijd, dus opblijven is meestal geen optie. Sommige ouders kiezen ervoor om hun kind gewoon door te laten slapen. Andere maken hun kindje iets voor twaalven wakker, zodat ze samen het nieuwe jaar kunnen inluiden.
Experts zijn het er niet helemaal over eens wat nu het beste is voor kinderen. Over het algemeen heeft je peuter er weinig aan als je hem wakker maakt, omdat hij toch nog niet echt begrijpt wat er gebeurt. Het kan echter ook niet echt kwaad. Kijk dus vooral naar je eigen kindje en jouw eigen gevoel hierover.
Het belangrijkste is dat je goede afspraken met je kindje maakt. Heb je beloofd dat je je peuter wakker maakt? Doe dat dan ook echt, zelfs als het wat moeilijk gaat. Houd je je niet aan je belofte, dan is dat voor een peuter heel moeilijk te begrijpen. Oud en Nieuw met je peuter gaat er tenslotte om dat jullie samen feest kunnen vieren.
Een andere optie is om rond de normale bedtijd van je kleine af te tellen. Je kindje kan toch nog geen klokkijken, en heeft nog niet echt besef van tijd. Of je nu om acht of om twaalf uur aftelt, maakt voor je kleine dus weinig uit. Voordeel van deze aanpak is dat je zelf ook eerder naar bed kan als je dat wil.
Oudejaarsactiviteiten met je peuter
Of je kindje nu mag opblijven of niet, Oud en Nieuw met je peuter is een bijzondere avond die vraagt om bijpassende activiteiten. Dat kan al ’s ochtends beginnen, door je peuter te laten helpen met oliebollen bakken (of koken). Hij kan bijvoorbeeld de krentjes erdoor roeren of de poedersuiker eroverheen strooien.
In de avond kan je leuke spelletjes doen, of samen terugkijken naar alles wat je peuter al geleerd en meegemaakt heeft. Je kan bijvoorbeeld het fotoalbum erbij pakken. ‘Kijk, hier was jij nog maar een kleine baby.’
Hoewel je kindje nog weinig besef van tijd heeft, zal stilstaan bij zijn ontwikkeling hem een trots gevoel geven. Als het tijd is om af te tellen, kan je op YouTube en Netflix veel kinderfilmpjes vinden hiervoor. Voordeel is dat je die op elk gewenst moment kan aanzetten.
Wat kan je peuter eten op Oudejaarsavond?
Voor veel mensen gaat Oud en Nieuw gepaard met lekkere hapjes en oliebollen. Het is ook helemaal niet erg om je kleine daar een beetje van mee te laten snoepen. Zorg dat er ook wat gezonde hapjes op tafel staan die je peuter zelf kan pakken, zoals plakjes komkommer en gehalveerde snoeptomaatjes.
Omdat er in december vaak al best veel gesnoept wordt, is het verstandig om het avondeten zo normaal mogelijk te houden. Geef je kindje gewoon een bordje van wat hij normaal eet, op de gebruikelijke tijd.
Ga je ergens anders Oud en Nieuw vieren? Houd dan rekening met de slaaptijden van je kleine. Neem eventueel een campingbedje mee zodat je kindje kan gaan slapen als hij moe is. Zo is Oud en Nieuw met je peuter een relaxte avond voor iedereen.
Je peuter en vuurwerk
Oud en Nieuw met je peuter betekent ook vuurwerk met je peuter. Sommige kindjes zijn bang voor de harde knallen, andere vinden het juist prachtig. Uiteraard is het belangrijk om op veiligheid te letten bij vuurwerk, helemaal als er kleine kinderen bij zijn.
Een paar sterretjes afsteken met je kleine kan al een magisch moment opleveren, daar heb je geen duizendklappers voor nodig. Als je kindje door gaat slapen om middernacht, zorg dan dat de gordijnen goed dicht zijn. Zo heeft je peuter het minste last van alle lichtflitsen en slaapt hij hopelijk lekker door alle tumult buiten heen.
Tips voor oud en Nieuw met je peuter
De jaarwisseling kan best spannend zijn, maar is vooral erg gezellig en feestelijk. Met deze tips wordt Oud en Nieuw met je peuter nog leuker:
- Steek vuurwerk in het toetje. Vind je het eng om je kleine zelf sterretjes vast te laten houden? Steek dan wat vuurwerk in het toetje of tussen de oliebollen. Je peuter zal evengoed gefascineerd zijn door die mooie lichtjes.
- Versier het huis. Waarschijnlijk staat de kerstversiering er nog, maar wat extra versiering voor Oud en Nieuw is ook leuk. Teken bijvoorbeeld klokjes op ballonnen, of zet wat extra nepkaarsjes neer tussen de oliebollen.
- Zet schalen met lekkers uit het zicht. Als alle lekkere dingen in één keer binnen handbereik staan, is het voor je peuter wel erg moeilijk om zich te beheersen. Laat dus liever af en toe een schaal rondgaan, en zet de gezondere dingen op tafel.
- Kleed jezelf en je peuter mooi aan. Veel kinderen hebben al een favoriete outfit. Misschien kan je de outfit van kerst recyclen, of juist een gezellige pyjama-avond houden. Zo maak je Oud en Nieuw met je peuter nog net iets specialer.
- Ontspan en geniet. Zelfs al gaat niet alles zoals je het had gepland, laat het los. Peuters kunnen nu eenmaal onvoorspelbaar zijn. Probeer ontspannen van de avond te genieten. Het is een feestje, voor jullie allemaal.
Auteur Fabienne Janssen Lok