Het leukste speelgoed voor je kind van 4 jaar
Met 4 jaar bereikt je kind een belangrijke mijlpaal: hij gaat naar school! Dat betekent dat zijn leven flink verandert en hij veel nieuwe dingen gaat leren. Het juiste speelgoed kan hem daar op een speelse manier bij helpen. Ook biedt hem ontspanning in zijn drukke dagprogramma.
Wat kan je kind van 4 jaar inmiddels?
Vanaf 4 jaar wordt je kind een kleuter genoemd. Je 4-jarige bruist waarschijnlijk van de energie en is het liefst de hele dag bezig. Grof-motorisch kan hij nu goed uit de voeten: rennen, springen, fietsen en gooien met een bal. Je kleine is behoorlijk behendig geworden. Ook de fijne motoriek is al aardig nauwkeurig. Aankleden, zijn boterham smeren en veters strikken: hij doet waarschijnlijk het liefste alles zelf.
Qua taal en denkvermogen heeft je kind ook grote stappen gemaakt. Dit merk je waarschijnlijk aan alle vragen die op je afgevuurd worden. Een kleuter is nieuwsgierig en zit vol vragen over de wereld om zich heen. Oorzaak en gevolg begrijpt je kindje steeds beter. En wat hij niet begrijpt, kan hij inmiddels goed verwoorden naar ‘wie-, wat-, waar’ en waaromvragen’ aan jou.
Wat leert je kind van 4 jaar binnenkort?
De ontwikkeling van je kleuter blijft hard gaan, zeker nu hij op school in een extra leeromgeving terechtkomt. Sociaal komt hij voor nieuwe uitdagingen te staan. Hij leert dan ook veel vaardigheden bij, zoals samen spelen en op de beurt wachten. Daarnaast prikkelt zijn nieuwsgierigheid hem tot het leren van nieuwe cognitieve en motorische skills. De komende periode kan je onder andere de volgende ontwikkelingen verwachten bij je kindje:
- Het leren van de pengreep
- Eenvoudige figuren natekenen, zoals een kruis of cirkel
- Overeenkomsten en tegenstellingen begrijpen
- Samen spelen en delen
- Veters strikken
- Fietsen zonder zijwieltjes
- Concepten als seizoenen en dagen van de week begrijpen
- Een koprol maken
Waarom speelgoed voor je kind van 4 jaar?
Speelgoed voor 4-jarigen draagt, net als het speelgoed voor kinderen van 2 of 3 jaar, bij aan de ontwikkeling. Het juiste speelgoed prikkelt de fantasie, stimuleert nieuwe vaardigheden en sluit aan op de belangstelling en het ontwikkelingsniveau van je kind. En niet onbelangrijk: fijn speelgoed biedt vermaak.
Speelgoed kan je kleuter helpen de wereld verder te begrijpen en te ontdekken. Veel speelmateriaal voor 4-jarigen heeft een leerzaam karakter. Het kan dan ook als speelse ondersteuning dienen bij de start op de basisschool.
Nu je kind 4 jaar is, mag het speelgoed wat complexer en meer competitief zijn. Kleuters willen graag winnen. Spellen met wat meer regels zijn daarom een leuke uitdaging. Hoewel je nog niet hoeft te verwachten dat de regels altijd netjes nageleefd worden.
Speelgoed voor je peuter van 4 jaar
Je zal misschien merken dat je kindje gevoelig raakt voor het speelgoed van anderen. Bij speelafspraken komt hij in aanraking met ander speelgoed. Wat populair is bij vriendjes begint nu een rol te spelen. Kijk dus niet verbaasd op als je kind ineens om die interactieve eenhoorn vraagt, terwijl hij voorheen niks met eenhoorns had.
Wat is leuk speelgoed voor je kind van 4 jaar?
Onderstaand speelgoed is afgestemd op de ontwikkeling van kinderen van 4 jaar. Toch betekent dit niet automatisch dat je kind alles leuk zal vinden. Elk kind is anders en heeft zijn eigen voorkeuren. Probeer zo goed mogelijk in te schatten wat aansluit bij de interesses van je kind.
Aan de slag met constructiespeelgoed
Constructiespeelgoed blijft een goede investering. Het is duurzaam speelgoed dat uren bouwplezier oplevert. Voor je kleuter mag het een graad moeilijker zijn. Denk aan bouwcreaties maken met Lego junior of achtbanen voor knikkers bouwen met Hubelino. Deze laatste geeft trouwens de dozen Duplo in huis een boost. De Hubelinoblokken passen namelijk op Duplo. Ook Kid K’nex is fijn constructiemateriaal, dat de fantasie en creativiteit van je kleine bouwer prikkelt.
Verkleedpret
Het spel van je kleuter gaat gepaard met een flinke dosis fantasie. Rollenspellen zijn nog steeds in trek. Je kind hult zich dan ook graag in verkleedkleren en neemt daarbij de overtuigende rol aan van politieagent, dokter, ridder, winkelier of prinses. Een doktersset, gereedschapskist of kassa maken de verkleedpartij compleet. Spelenderwijs leert je kleuter zo over beroepen. Ook sociale regels en gebruiken komen aan bod in het spelen met verkleedkleren.
Kunstwerken creëren
Knutselspeelgoed is op elke leeftijd een leuke aanvulling op de speelgoedkast. Niet elk kind houdt van knutselen, maar er is genoeg keus op de markt. Creatief speelgoed is er in allerlei vormen: spiraaltekensets, strijkkralen, toverstiften, prikwerkjes, klei. Kijk vooral wat je kind leuk vindt, help hem op weg en laat hem dan lekker zijn gang gaan. Zo leert hij de mogelijkheden van zijn eigen creatieve denkvermogen kennen. Wat is hij trots als hij zelf een kunstwerk heeft gemaakt!
Een ‘kind’ voor je kind
Vadertje en moedertje spelen is bij veel kleuters een favoriet rollenspel. Een mooie pop staat dus misschien wel op het wensenlijstje van je kind. Hiermee kan je kleine zich uitleven in de sociale rol waar hij dagelijks mee in aanraking komt: mama of papa. Vul het aan met een poppenwagen en je minimoeder of -vader kan op stap. Of ga juist voor een poppenhuis met kleine poppen. Dat biedt weer heel ander speelplezier. Sommige kleuters houden meer van stoere poppen, dan kan je voor een actiefiguur zoals Spiderman kiezen.
Kinderfiets
Crost je kind op zijn driewieler de hele straat door en houd jij hem maar met moeite bij? Dan is hij wellicht toe aan de volgende stap: een echte kinderfiets. De meeste kinderen leren fietsen tussen de 3 en 7 jaar. Dit kan dus het juiste moment zijn. Let er bij het uitzoeken wel op dat je de juiste maat aanschaft. Een te groot model kan gevaarlijke situaties opleveren. Wat zal je kleine glunderen van trots als hij op zijn nieuwe blitse fiets stapt.
Houten speelgoed
Speelgoed van hout bestaat niet voor niets al eeuwen. Het is duurzaam en multi-inzetbaar. Houten speelgoed, zoals de regenboog van Grimm, prikkelt de fantasie en biedt ontzettend veel mogelijkheden. Struin Pinterest af en je vindt de meest prachtige creaties. Of wat dacht je van houten klassiekers zoals Hamertje Tik, Matroeska’s, kegelsets en treinbanen die je eindeloos kan uitbreiden? Ze scoren vast goed bij je 4-jarige.
Spelletjestijd!
Je kleuter heeft nu een goede leeftijd voor wat meer uitdagende gezelschapsspellen. Zijn concentratieboog is iets groter en hij begrijpt regels nu beter. Haba heeft leuke, leeftijdsspecifieke spellen, zoals Boomgaardje en Dier op Dier. Gezelschapsspellen trainen de sociale vaardigheden van je kind en dragen vaak bij aan het begrip van taal en getallen. Geen tijd om samen te spelen, maar heeft je kind wel zin in een spelletje? Smartgames biedt mooi vormgegeven, fantasierijke spellen, waarbij je kind steeds uitdagendere breinbekers moet oplossen. Ook met het welbekende Elektro kan je kleuter zich prima alleen vermaken.
Spelen met cijfers en letters
Wil je kind graag tellen? En noemt hij al regelmatig trots de eerste letter van zijn naam? Dan is zijn interesse voor cijfers en letters gewekt. Veel kleuters vinden dit interessant. Speelgoed waarbij je kleine op een speelse manier stoeit met cijfers en letters kan daarom goed aansluiten. Voorbeelden hiervan zijn de ‘Ik leer’-reeks van Jumbo en Mini Loco, maar ook blokken met letters of cijfers erop. Grote kans dat deze bij je cijfer- of lettermonster in de smaak zullen vallen.
Tellen maar!
Het lijkt wat ouderwets zo’n telraam, ofwel abacus, maar het is nog altijd effectief speelgoed. Dankzij de vrolijke kleurtjes spreekt het je leergierige kleuter vaak ook aan. Het heen en weer schuiven blijft leuk. Heel handig om te leren tellen en straks de eerste rekensommetjes op te oefenen. Een leerzaam stuk speelgoed dat het brein van je kleine uitdaagt en lang nuttig blijft.
Programmeer speelgoed
Van het ouderwetse telraam naar de moderne wereld. Co de rups (winnaar speelgoed van het jaar 2016) is een voorbeeld van ‘programmeer speelgoed’. Je kindje zet de rups in elkaar door verschillende onderdelen aan elkaar te klikken. De volgorde waarin hij dit doet, bepaalt welke kant de rups op gaat en welke geluiden hij maakt. Spannend en leerzaam, want je kleine leert hiermee veel over oorzaak en gevolg. Dit soort speelgoed doet een beroep op het abstract redeneervermogen van je kleuter en geeft hem de gelegenheid volop te experimenteren.
Dans, beweeg, speel!
Je kleuter zit boordevol energie en die moet hij ergens kwijt. Flink bewegen stimuleert de motoriek en het zelfvertrouwen van je kleine actieveling. Met een dansmat inclusief begeleidende spelletjes, liedjes en geluidseffecten kan je kind zich lekker uitleven. Samen dansen met andere kinderen zorgt voor sociaal plezier. Wat zal je kind trots zijn op de mooie moves die hij maakt. Voor je het weet, word je getrakteerd op een heuse dansvoorstelling!
Kneden met kinetisch zand
Kinetisch zand is een lust voor de zintuigen van je kindje. Het is ook fijn voor jou, want je kind kan er binnen mee spelen zonder dat het rommel geeft. Het plakt aan elkaar, maar je kan het ook door je vingers laten glijden. Kinetisch zand biedt niet alleen plezier, maar creëert ook een rustmoment voor je kind. Ideaal voor het einde van de middag al hij moe begint te worden. En zeg nu zelf, word jij niet ook helemaal zen van je vingers door dat magische zand laten glijden?
Buitenplezier
Buitenspelen is heerlijk voor je kleuter. Het biedt hem alle ruimte om zich lekker uit te leven in de buitenlucht. Rennen met een vlieger of de buurt door racen op een step zijn mooie activiteiten om energie kwijt te raken. Is het erg warm? Dan speelt je kind vast graag met water. Een waterspeelset, bijvoorbeeld van Aquaplay, is interessant. Je kleuter kan als ware havenmeester vrachten lossen en sluizen nabootsen. Heerlijk om mee te spetteren en te experimenteren.
Tips bij het kopen van speelgoed voor je 4-jarige
Bij je speurtocht naar passend speelgoed voor je kind kan je op de volgende punten letten:
- Aansluiting. Het is fijn als het speelgoed dat je koopt in de smaak valt. Vind je het lastig om te bepalen waar je kind op dit moment behoefte aan heeft? Ga dan eens naar de speel-o-theek en leen verschillend speelgoed. Zo kom je erachter wat hij leuk vindt.
- Veiligheid. Speelgoed moet veilig zijn. Je kan hierbij letten op keurmerken, maar wees vooral ook alert op scherpe randen en onderdelen die makkelijk los kunnen raken.
- Hoeveelheid. Te veel spullen om mee te spelen, kan je kind overprikkelen. Doseer daarom het speelmateriaal dat je aan je kleine voorschotelt. Dan houdt je kleuter het overzicht.
- Educatief karakter. Speelgoed is in de eerste plaats bedoeld om plezier mee te maken. Het kan echter ook fijn zijn als het daarnaast leerzaam is voor je kind. Zo sla je twee vliegen in één klap.
- Duurzaamheid. Het spel van je kleuter kan er wild aan toe gaan. Speelgoed dat tegen een stootje kan is wel zo fijn. Bovendien is het prettig voor het milieu als het kan worden hergebruikt. Andere kinderen kunnen er dan nog plezier van hebben.
- Variatie. Door verschillende soorten speelgoed aan je kind aan te bieden, houd je hem nieuwsgierig en blijf je hem uitdagen. Daarnaast is het gewoon leuk om af te wisselen. Jij speelt ook niet altijd hetzelfde spelletje, toch?
Auteur Lauri Hanewinckel