Suikerfeest met je peuter: een onvergetelijk Eid-al-Fitr
Eid-al-Fitr, in de volksmond ook wel ‘Suikerfeest’ genoemd, is het feest dat voor moslims het einde van de Ramadan markeert. De viering is een belangrijke familiegelegenheid. Je kan je kindje hier dus goed bij betrekken, ook als hij nog niet meedoet met vasten. Met deze tips wordt het een onvergetelijk feest.
Wat is het Suikerfeest?
Het Suikerfeest is de viering van het einde van de Ramadan. De officiële naam van dit feest is Eid-al-Fitr. Dat betekent ‘het feest bij het breken van het vasten’. De term Suikerfeest wordt door moslims meestal niet gebruikt, zij hebben het eerder over ‘Ramadanfeest’ of ‘Iftarfeest’. Die laatste term verwijst naar de ‘iftar’, het breken van het vasten.
Tradities met het Iftarfeest
De Ramadan is de meest heilige maand in de islam. Eid-al-Fitr is de afsluiting van deze maand, waarin het gebed en zelfreflectie centraal staan. Tijdens het feest danken de moslims Allah voor alles wat ze met elkaar mogen delen.
Het Suikerfeest duurt officieel drie dagen, maar de eerste dag is het belangrijkst. Hierop vinden de meeste gebeden en feestelijkheden plaats. De meeste tradities zijn gericht op het bezoeken van familie, bidden en natuurlijk lekker eten.
De eerste dag van het feest begint met een “feestgebed” in de moskee na het ochtendgebed bij zonsopgang. Pas na dit feestgebed is het officieel feest. Men gaat hier in grote getale heen en iedereen draagt zijn of haar netste kleding.
Familietradities met Eid-al-Fitr
Traditioneel bezoek je tijdens Eid-al-fitr veel vrienden en familie, om voedsel te delen en elkaar te feliciteren met het volbrengen van de Ramadan. Kinderen doen dit door de hand van een ouder persoon te kussen als respectbetuiging. Daarna krijgen ze wat zakgeld of een cadeautje toegestopt. De precieze invulling van het feest kan verschillen per culturele achtergrond.
Iftarfeest met je peuter
Het bezoeken van familie en vrienden is feestelijk, maar ook druk. Op een gemiddelde dag bezoek je al snel vijf of zes huizen, waarna je ook zelf nog visite ontvangt. Dit is best intensief voor je peuter, dus een goede planning is van belang.
Probeer ervoor te zorgen dat je kindje niet overprikkeld raakt door alle aandacht, cadeautjes en lekkernijen. Rustmomenten kunnen hierbij helpen. Je kan bijvoorbeeld proberen om tijd in te plannen voor een dutje na het feestgebed in de moskee.
Het is mogelijk dat je kind na alle drukte wat moeilijker in slaap valt. Probeer om rond bedtijd de prikkels te beperken. Ontvang dan even geen visite. Bij het slapengaan kan je de dag samen bespreken. Zo kan je kleine alle indrukken van de dag verwerken voor hij in slaap valt.
Welke lekkernijen zijn geschikt voor je kindje?
De meeste hapjes die tijdens het Iftarfeest worden gegeten, kan je peuter ook eten. Probeer er wel op te letten dat je kind niet te veel suiker binnenkrijgt. Dit is slecht voor zijn tanden. Daarnaast mogen kinderen onder de 4 jaar geen hele noten of pinda’s eten. Let met jonge kinderen ook op met eten dat verslikkingsgevaar kan opleveren.
Lees meer over verslikkingsgevaar >>
Tips voor Eid-al-Fitr met je peuter
Om het Suikerfeest zo soepel mogelijk te laten verlopen, kan je de volgende tips in gedachten houden.
- Meld je kind af op school. Gaat je kindje al naar school? Dan is het belangrijk dat je hem op tijd afmeldt voor de lessen. Het Iftarfeest is geen nationale feestdag, en dus officieel geen vrije dag. Overleg dus met de school wanneer je kleine afwezig is.
- Houd je peuter in de gaten. Omdat jullie bij veel verschillende huizen langsgaan, kan het lastig zijn om in de gaten te houden wat je kindje allemaal snoept. De kans is groot dat je kind zelf te laat doorheeft dat hij te veel heeft gegeten. Houd hem dus een beetje in de gaten.
- Stem je cadeaus af. Het is gebruikelijk om kinderen wat geld of snoep te geven als cadeautje tijdens het Ramadanfeest. Vind je het niet prettig als je kind veel snoep krijgt, dan is het verstandig dit met je familie en vrienden af te stemmen.