Koppel doet ovulatietest na het controleren van het cervixslijm

Als je graag zwanger wil worden, is het belangrijk om te weten wanneer je ovulatie plaatsvindt. Dat is namelijk het moment waarop je het meest vruchtbaar bent. Het bestuderen van je cervixslijm is een van de methoden om het moment van je eisprong in te schatten. Hoe werkt dit precies?

Wat is cervixslijm?

Cervixslijm is slijm dat wordt geproduceerd door de klieren in je baarmoederhals en vagina. Het beschermt je baarmoeder tegen bacteriën en infecties. Daarnaast is het een transportmiddel voor zaadcellen. De structuur van je cervixslijm bepaalt namelijk of zaadcellen zich gemakkelijk van de vagina naar de baarmoeder kunnen verplaatsen. Hoe je cervixslijm eruitziet, kan je een indicatie geven of je ovulatie eraan komt en je dus vruchtbaar bent.

Verschillende soorten cervixslijm

Gedurende je cyclus verandert het slijm uit je baarmoeder van kleur en consistentie. Dit komt door het follikel stimulerend hormoon (FSH), luteiniserend hormoon (LH) en oestrogeen. Door dagelijks te controleren hoe je baarmoederslijm eruitziet, kan je patronen ontdekken. Hierdoor wordt het makkelijker om je eisprong te herkennen.

Aan het begin van je cyclus

In de eerste week na je menstruatie is het cervixslijm taai en dik. Dit zorgt ervoor dat je baarmoedermond is afgesloten, zodat bacteriën geen kans krijgen om binnen te komen. Hoe verder je richting je eisprong gaat, hoe vochtiger het slijm wordt. Het kan wit of gelig van kleur zijn en is kleverig maar niet elastisch van structuur.

Rond je ovulatie

Vlak voor je ovulatie is je cervixslijm doorzichtig en elastisch. Ook zal je merken dat er meer slijm in je vagina zit of er zelfs uit vloeit. Als je het slijm tussen je vingers houdt, kan je er draden van trekken. Meestal kan je dit slijm ongeveer drie dagen voor je eisprong waarnemen.

Na je eisprong

Na je vruchtbare periode vermindert de hoeveelheid slijm en wordt het weer ondoorzichtig. Als je het tussen je vingers houdt, merk je dat het minder elastisch is. Soms kan het wat korrelig zijn. Vlak voor je ongesteld wordt, heb je meestal geen afscheiding meer en kan je vagina droog aanvoelen.

Cervixslijm bestuderen: de Billingsmethode

De Billingsmethode houdt in dat je dagelijks je cervixslijm controleert, om te zien of je vruchtbare periode is aangebroken. Dit kan je het beste doen door met je vingers wat slijm bij je baarmoedermond weg te nemen.

Breng twee droge, schone vingers in je vagina en ‘schep’ wat slijm weg bij je baarmoedermond. Haal je vingers weer naar buiten en bestudeer het slijm dat eraan kleeft. Is het helder en elastisch, dan is dat een teken dat je rond je ovulatie zit. Als je net hebt gevreeën of opgewonden bent, kan het resultaat afwijken. Het is beter om bijvoorbeeld vlak na het douchen wat slijm te nemen.

Betrouwbaarheid

Het bestuderen van je cervixslijm is een redelijk betrouwbare methode om je ovulatie te herkennen. Je moet hem dan wel consequent uitvoeren en dagelijks wat slijm bestuderen. Het vergt namelijk wat oefening om de verschillende soorten cervixslijm te herkennen. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die het resultaat kunnen beïnvloeden. Je kan deze methode dus het beste gebruiken als aanvulling op andere, meer betrouwbare methoden, zoals een ovulatietest.

De consistentie en kleur van je baarmoederhalsslijm geven geen betrouwbare indicatie voor het plaatsvinden van een bevruchting. Hiervoor zal je een zwangerschapstest moeten doen. Deze methode is ook niet geschikt om als anticonceptiemethode te gebruiken.

Afscheiding na bevruchting

Hoewel het bestuderen van je cervixslijm geen indicatie geeft voor een bevruchting, kan je afscheiding je wel signalen geven dat het tijd is om een zwangerschapstest te doen. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kan je soms wat bloed verliezen. Daardoor kan de afscheiding roze of roestbruin van kleur zijn. Daarnaast ervaren veel vrouwen tijdens hun zwangerschap dat de hoeveelheid afscheiding toeneemt. Deze is vaak iets dunner en wateriger. Als je dit bij jezelf opmerkt, kan dit dus een teken zijn dat je in verwachting bent.

Cervixslijm en vruchtbaarheidsproblemen

Als je last hebt van vruchtbaarheisproblemen, is je cervixslijm een van de factoren die je arts onderzoekt. Het gaat dan vooral om de compatibiliteit van jouw slijm en het sperma van je partner. In sommige gevallen is jouw baarmoederhalsslijm niet geschikt om het zaad van je partner goed te geleiden naar de baarmoeder. Hierdoor blijft een bevruchting uit. Een mogelijke oplossing hiervoor is een kunstmatige inseminatie.